Elämme nykyisin globaalissa maailmassa, jossa kansainvälisyys on arkipäivää. Kehitys on johtanut yhä enemmän kansallisvaltioista kansainväliseen yhteistyöhön, jossa avainasemassa ovat olleet erilaiset kansainväliset järjestöt, kuten YK, EU, WTO, jne. Sanotaan, että kansainvälisyys näkyy nykyään jokaisella yhteiskunnan osa-alueella. Tämä varmasti pitääkin pitkälti paikkansa, ainakin oikeustieteen osalta.

Oikeustiede – ”laki ja järjestys” – mielletään usein kotimaiseksi linnakkeeksi, johon ulkomaiset vaikutteet eivät ulotu. Ajatukseen kulminoituu näkemys kansallisvaltion suvereenisuudesta, oikeudesta päättää itse omista asioistaan niin kuin parhaaksi katsoo. Menemättä sen syvemmälle valtiosääntöoikeudelliseen ja kansainvälisoikeudelliseen suvereenisuuden käsitteeseen ja sen ongelmiin (mikä on muuten mielenkiintoinen asiaryhmä sinänsä) voidaan kuitenkin sanoa, että oikeustieteessä todellisuus on täysin toinen.

Oikeustieteen opiskelu painottuu hyvin paljon kansallisen oikeuden opiskeluun, kuten tietysti kuuluukin, mutta oikeustiedettä harjoitetaan kaikkialla. Tieteen lisäksi on pidettävä mielessä, että yhdenkään valtion kansallinen oikeusjärjestys ei ole eristyksissä muista oikeusjärjestyksistä. Asia on pikemminkin päinvastoin. Muiden maiden lainsäädännöistä saatetaan ottaa mallia ja vaikutteita, taikka sitten kokonaisia lainsäädäntökokonaisuuksia saatetaan kopioida sellaisenaan. Tällöin puhutaan oikeuden reseptiosta.

Oikeushistoria tuntee lukemattomia esimerkkejä reseptioista. Esimerkkinä voidaan mainita Suomen yksityisoikeudessa vallitseva omistusoikeuden käsite, joka perustuu suoraan Tanskan malliin. Lisäksi erilainen kansainvälinen normisto – ja etenkin EU-lainsäädäntö – vaikuttaa suomalaiseen oikeusjärjestykseen merkittävästi. Se on myös läsnä jokapäiväisessä juristin työssä.

Kansainvälisyys oikeustieteen alalla voidaan jaotella esimerkiksi teoriaan ja käytäntöön, oikeustieteeseen ja juristin työhön. Lisäksi mielessä on syytä pitää kansainvälisyys opiskelijan näkökulmasta, joka toteutuu käytännössä opiskelijavaihdon tai ulkomailla tehdyn työharjoittelun muodossa. Opiskelijoiden osalta kansainvälisyys istuukin siten hyvin edelliseen jaotteluun.

Yhtä kaikki, oikeustieteen opiskelussa kansainvälisiin asioihin pääsee kunnolla käsiksi – ellei sitten lähde vaihtoon – ainoastaan eurooppaoikeuden ja kansainvälisen oikeuden aineopinnoissa, jotka kuuluvat pakollisina oikeusnotaarin tutkintoon (alempi korkeakoulututkinto). Maisterivaiheen syventävissä opinnoissa on tietenkin mahdollista syventyä kansainvälisiin asioihin, mutta ”pakollinen annos” kansainvälisyyttä on varsin pieni.

Kansainvälisyys tarkoittaa käytännössä kuitenkin muutakin kuin kansainväliseen oikeuteen tai eurooppaoikeuteen perehtymistä. Käytännön elämässä työ valmistuneilla lakimiehillä voi Suomessakin olla hyvin kansainvälistä työtehtävien puolesta, mutta kansainvälisyys voi tarkoittaa myös joko työskentelyä tai lisäopiskelua ulkomailla.

Kuten mainitsinkin aiemmin, olen tämän kevään Alankomaissa vaihto-opiskelijana. Aikomuksenani onkin kirjoittaa muutama kirjoitus tänne blogiin oikeustieteen kansainvälisyyden eri ulottuvuuksista. Seuraavaksi on luvassa katsaus vaihto-opiskeluun, niin opiskelijaelämään kuin itse substanssiinkin.

Pysy kanavalla.

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää