Kevät on kääntynyt kesäksi – ainakin kalenterin mukaan – mikä tarkoittaa samalla sitä, että pääsykoe on jo aivan pian. Aikaa on enää reilu viikko. Jännittääkö? Jos ei, niin hyvä sinänsä. Jännittääkin saa, sillä kukaan ei tiedä vielä kokeen sisältöä. Joka vuosi erilaisia huhuja kokeen sisällöstä alkaa liikkua viimeistään pari viikkoa ennen koetta, mutta aina ne osoittautuvat perättömiksi.

Se on kuitenkin täyttä faktaa, että koesalien ovet aukeavat keskiviikkona 13.6. klo 12. Siihen asti on aikaa valmistautua. Aikaa ei siis ole paljon, mutta vielä on mahdollista ottaa kiivas loppukiri. Viimeisen viikon aikana on myös mahdollista tyriä koko kevään aikaansaannos.

Loppuvaihe kevään lukuprosessissa on ehkä tärkein kaikista: kertaus. Kertaus on opintojen äiti. Niin paljon kuin tuota lausahdusta inhoankin, on se kuitenkin paikkansapitävä. Kertaaminen ja kertaamisen kertaaminen on ainoa keino saada koko laaja pääsykoealue todelliseen hallintaan.

Mitä sitten kertausvaiheella tarkoitetaan? On selvää ettei viimeisen viikon aikana yksinkertaisesti ehdi opiskelemaan enää kaikkea alusta alkaen. Se työ olisi pitänyt tehdä jo huhtikuussa. Kertausvaiheen ideana on kerrata kevään aikana opittuja asioita siten, että kaikki asiat, koko kolmen kirjan kokonaisuus olisi yhtä hyvin (ja riittävän hyvin!) hallinnassa.

Kun aikaa on vain reilu viikko, ei ole enää mahdollista käyttää aikaa pienten kokonaisuuksien hallintaan. On keskityttävä suuriin kokonaisuuksiin. Nämä suuret kokonaisuudet sekä asioiden yhdistäminen toisiinsa pitää viimeistään nyt ottaa haltuun. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun esimerkiksi oikeustapaustehtävässä pitää hahmottaa oikeudellinen ongelma, ongelman myös tunnistaa ja osaa etsiä omasta pääkopastaan siihen liittyvät relevantit oikeusohjeet.

Jokainen pyrkijä osaa varmasti hyvin paljon erilaisia yksityiskohtia kirjoista. Kertausvaiheessa nämä yksityiskohdat pitäisi siis punoa kokonaisuudeksi. Toisenlaista kulunutta ilmaisua käyttäen, timantti on kaivettu esiin, mutta nyt se pitää hioa.

Lukeminen ei siis saa olla enää tankkaamista. Kirjoja pitää lukea suhteellisen nopeatempoisesti, ja vahvistaa jo aiemmin opittua. Vaikeat asiat pitää kerrata huolellisemmin, ja erilaiset listat painaa mieleen. Hyvä rytmi voisi olla esimerkiksi sellainen, että kertailee perhe- ja jäämistöoikeuden päivässä, toisena päivänä sitten sekä oikeusteorian että prosessin.

Kaikkia tämän kirjoituksen lukijoita toivottavasti kiinnostaa vielä, miten lukuprosessin voi tässä vaiheessa vielä tyriä. Kärjistäen siihen on kaksi tapaa: ei enää lue lainkaan tai lukee liikaa. Koska ensimmäinen on niin ilmeinen, keskityn toiseen tapaan. Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, ei itseään saa uuvuttaa. Vaikka lukisi 24/7 keskiviikon 13. päivän aamuun asti, ei loppuun palaneesta yöt valvoneesta hermorauniosta ole sisäänpääsijäksi.

Olennaista on – jälleen kerran – tehokas ja keskittynyt työ. Lukutahdin pitää tässä vaiheessa olla erittäin tiukka, mutta turha stressaus, paniikkilukeminen ja muukin panikointi olisi syytä jättää vähemmälle. Se vie terän keskittymisestä, ja voi johtaa siihen, että aiemmin oikein opitut asiat sotkeutuvat päässä sellaiseksi sykkyräksi, ettei selväjärkinen ajatus enää kulje. Asiat ovat lopulta melko yksinkertaisia. Liiallinen problematisointi vie vain turhaan aikaa ja energiaa, varsinkin kun todellinen vastaus on usein melko simppeli.

Ei siis ole syytä jännittää liikaa tai panikoida. Jos keväällä on tehnyt hyvin töitä, osaa kyllä. Ja vielä on aikaa kerrata.

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Stressaako? Huolehdi hyvinvoinnista

Pääsykokeen lähestyessä monilla saattaa olla stressaantunut fiilis useastakin eri syystä. Tämä on ymmärrettävää, sillä unelmien opiskelupaikan...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Muista kertaaminen!

Kertaaminen on avain onneen (lue: sisäänpääsyyn)! Oikiksen pääsykoeurakan ollessa kohta puolessa välissä on hyvä muistuttaa kertaamisen tärkeydestä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Millaista on opiskella oikiksessa?

Pääsykokeisiin päntätessä saattaa pienellä epätoivon hetkellä tulla miettineeksi, tuleeko oikiksessa opiskelu olemaan samanlaista yksityiskohtien ulkoa opettelua...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Mikä ihmeen Supertakuu?

Meillä on jo useampi vuosi takana Valmennuskeskuksen kurssien valmentajina ja ajattelimme, että olisi hyvä aika avata kokemuksiamme Turun Supertakuu-kurssista näin tuutorin näkökulmasta...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Juristin monipuoliset työmahdollisuudet

Yhteishaku 2020 lähestyy, mutta mietitkö vielä, mihin hakisit opiskelemaan? Harkitsetko kenties oikista, mutta mielikuvasi juristin ammatista perustuu lähinnä Suitsin ja Good Wifen...

Lue lisää