Kevät on kääntynyt kesäksi – ainakin kalenterin mukaan – mikä tarkoittaa samalla sitä, että pääsykoe on jo aivan pian. Aikaa on enää reilu viikko. Jännittääkö? Jos ei, niin hyvä sinänsä. Jännittääkin saa, sillä kukaan ei tiedä vielä kokeen sisältöä. Joka vuosi erilaisia huhuja kokeen sisällöstä alkaa liikkua viimeistään pari viikkoa ennen koetta, mutta aina ne osoittautuvat perättömiksi.

Se on kuitenkin täyttä faktaa, että koesalien ovet aukeavat keskiviikkona 13.6. klo 12. Siihen asti on aikaa valmistautua. Aikaa ei siis ole paljon, mutta vielä on mahdollista ottaa kiivas loppukiri. Viimeisen viikon aikana on myös mahdollista tyriä koko kevään aikaansaannos.

Loppuvaihe kevään lukuprosessissa on ehkä tärkein kaikista: kertaus. Kertaus on opintojen äiti. Niin paljon kuin tuota lausahdusta inhoankin, on se kuitenkin paikkansapitävä. Kertaaminen ja kertaamisen kertaaminen on ainoa keino saada koko laaja pääsykoealue todelliseen hallintaan.

Mitä sitten kertausvaiheella tarkoitetaan? On selvää ettei viimeisen viikon aikana yksinkertaisesti ehdi opiskelemaan enää kaikkea alusta alkaen. Se työ olisi pitänyt tehdä jo huhtikuussa. Kertausvaiheen ideana on kerrata kevään aikana opittuja asioita siten, että kaikki asiat, koko kolmen kirjan kokonaisuus olisi yhtä hyvin (ja riittävän hyvin!) hallinnassa.

Kun aikaa on vain reilu viikko, ei ole enää mahdollista käyttää aikaa pienten kokonaisuuksien hallintaan. On keskityttävä suuriin kokonaisuuksiin. Nämä suuret kokonaisuudet sekä asioiden yhdistäminen toisiinsa pitää viimeistään nyt ottaa haltuun. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun esimerkiksi oikeustapaustehtävässä pitää hahmottaa oikeudellinen ongelma, ongelman myös tunnistaa ja osaa etsiä omasta pääkopastaan siihen liittyvät relevantit oikeusohjeet.

Jokainen pyrkijä osaa varmasti hyvin paljon erilaisia yksityiskohtia kirjoista. Kertausvaiheessa nämä yksityiskohdat pitäisi siis punoa kokonaisuudeksi. Toisenlaista kulunutta ilmaisua käyttäen, timantti on kaivettu esiin, mutta nyt se pitää hioa.

Lukeminen ei siis saa olla enää tankkaamista. Kirjoja pitää lukea suhteellisen nopeatempoisesti, ja vahvistaa jo aiemmin opittua. Vaikeat asiat pitää kerrata huolellisemmin, ja erilaiset listat painaa mieleen. Hyvä rytmi voisi olla esimerkiksi sellainen, että kertailee perhe- ja jäämistöoikeuden päivässä, toisena päivänä sitten sekä oikeusteorian että prosessin.

Kaikkia tämän kirjoituksen lukijoita toivottavasti kiinnostaa vielä, miten lukuprosessin voi tässä vaiheessa vielä tyriä. Kärjistäen siihen on kaksi tapaa: ei enää lue lainkaan tai lukee liikaa. Koska ensimmäinen on niin ilmeinen, keskityn toiseen tapaan. Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, ei itseään saa uuvuttaa. Vaikka lukisi 24/7 keskiviikon 13. päivän aamuun asti, ei loppuun palaneesta yöt valvoneesta hermorauniosta ole sisäänpääsijäksi.

Olennaista on – jälleen kerran – tehokas ja keskittynyt työ. Lukutahdin pitää tässä vaiheessa olla erittäin tiukka, mutta turha stressaus, paniikkilukeminen ja muukin panikointi olisi syytä jättää vähemmälle. Se vie terän keskittymisestä, ja voi johtaa siihen, että aiemmin oikein opitut asiat sotkeutuvat päässä sellaiseksi sykkyräksi, ettei selväjärkinen ajatus enää kulje. Asiat ovat lopulta melko yksinkertaisia. Liiallinen problematisointi vie vain turhaan aikaa ja energiaa, varsinkin kun todellinen vastaus on usein melko simppeli.

Ei siis ole syytä jännittää liikaa tai panikoida. Jos keväällä on tehnyt hyvin töitä, osaa kyllä. Ja vielä on aikaa kerrata.

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää