Keskiviikkona kello 12 aukeavat pääsykoesalien ovet Helsingin yliopistossa. Keskiviikkona on se hetki, kun kaikki kevään aikana päähän ahdettu ja jäsennelty tieto on aika siirtää vastausten muodossa paperille.

Kevään työ viimeistellään siis keskiviikkona. Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa itseään siitä, että kaikki keskittyminen on kohdennettava keskiviikon suoritukseen, muulla ei ole väliä. Opiskelupaikkoja ei jaeta kevään menestyksen tai sen puutteen perusteella, vain ja ainoastaan keskiviikon suoritus ratkaisee.

Kevät on ollut kaikille pyrkijöille työntäyteinen. Pääsykoetilanteeseen kiteytyy paljon jännitystä, odotusta, hermostuneisuutta, toivoa, ja ehkä jopa pelkoa. Kaikki nämä tunteet ovat normaaleja. Kannattaa kuitenkin pyrkiä rauhoittumaan ennen kokeen alkua, ja säilyttää oma rauhallinen mieli myös kokeen aikana.

On syytä muistaa, että pääsykoetilanteessa kaikki ovat samassa tilanteessa. Jos koe on vaikea, se on sitä muillekin. Sama pätee myös, jos koe tuntuu kovin helpolta. Ja jos tehtävissä on jotakin yllättävää, kaikki muutkin ovat tämän yllättävän tilanteen edessä. Pääsääntöisesti kannattaa tehdä helpoimmat tehtävät ensin, jotta vaikeammille jää paremmin aikaa.

Keskeistä onkin vain ja ainoastaan omaan suoritukseen keskittyminen.  Muiden pyrkijöiden työskentelyä ei kannata seurata, vaan käyttää koko aika omaan työskentelyyn. Sillä ei ole merkitystä, miten vieressä istuva menestyy, vaan sillä, että tekee itse parhaansa.

Tässä vaiheessa valmistautuminen alkaa jo olla takanapäin. Nyt ei ole oikea hetki pohtia kevään tekemisiä, vaan keskittyä täysillä keskiviikon koitokseen. Enempää ei voi enää lukea, vaikka haluaisikin.

Viimeisenä päivänä ennen koetta on syytä lopettaa lukeminen ajoissa, eikä viimeistä iltaa (tai yötä) pidäkään käyttää enää lukemiseen. On syytä rentoutua ja mennä ajoissa nukkumaan, jotta on levännyt ja virkeä, kun pääsykoe alkaa. Koko kevään työ ei pyyhkiydy pois sillä, ettei lue viimeisenä iltana. Viimeisen illan teholuvulla ei myöskään korvata tekemättä jäänyttä työtä, jos niin on käynyt.

Itse koepäivänä on hyvä lähteä ajoissa liikkeelle, ja etsiä oma sali. Salijaon voi tarkistaa tiedekunnan sivuilta. Salin välittömään läheisyyteen ei välttämättä kannata jäädä odottamaan ovien avautumista, sillä tunnelma salien läheisyydessä on käsinkosketeltavan jännittynyt. On parempi mennä johonkin rauhallisempaan paikkaan, ja tulla salin luo vasta juuri ennen kahtatoista, sillä pyrkijät kutsutaan saliin nimellä.

Kun koe on tehty, voi vaihtaa vapaalle. Ennen viiden tunnin täyttymistä ei kuitenkaan saa kiirehtiä salista ulos. Millään asialla ei ole niin kiire, ettei se voi odottaa kokeen olevan ohi. Kannattaa käyttää koko koeaika, ja tarkistaa vastaukset huolella.

Lopuksi on syytä muistaa, ettei kevään intensiivinen lukeminen ole turhaa. Jos on tehnyt paljon töitä, osaa kyllä. Tärkeintä on, että tekee parhaansa keskiviikkona, sitten heinäkuussa nähdään, mihin se riittää. Jos on ollut ahkera, pääsee todennäköisesti pitkälle.

Paljon onnea ja menestystä pääsykokeeseen!

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Riina

Lepo ja armollisuus opiskelussa

Nyt kun vuosi on vaihtunut, ja monella on varmasti kaikenlaisia tavoitteita sekä uudenvuoden lupauksia tulevalle vuodelle. Kevään yhteishaku ja pääsykokeet lähestyvät...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Vuosi 2021 pähkinänkuoressa

Vuoteen 2021 mahtui ainakin paljon opiskelua, jos ei muuta. Korona rajoitti vuonna 2021 paljon muita asioita elämässä. Lisäksi se on rajoittanut lähiopetusta, jonka vuoksi koko...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Mitä hyötyä valmennuskurssista on?

Valmennuskurssi on yksi osa pääsykokeeseen valmistautumista. Valmennuskurssihan ei ole pakollinen osa valmistautumista, mutta erityisesti oikiksen kohdalla suosittelen sitä, jos sellaisen...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Miten opiskelen tentteihin?

Nyt kun syyslukukauden viimeinen tentti on ohi, haluan avata hieman sitä kuuluisaa tentteihin opiskelua. Tentteihin opiskelu oikiksessa eroaa todella paljon varmasti monesta muusta koulusta ja erityisesti...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Oikisopiskelijan tavallinen opiskelupäivä

Opiskelu oikeustieteellisesti tiedekunnassa eroaa varmasti monesta muusta tiedekunnasta sekä varsinkin esimerkiksi lukio ja ammattikorkeakouluopiskelusta. Esittelen nyt kaksi erilaista koulu/opiskelupäivääni...

Lue lisää