Keskiviikkona kello 12 aukeavat pääsykoesalien ovet Helsingin yliopistossa. Keskiviikkona on se hetki, kun kaikki kevään aikana päähän ahdettu ja jäsennelty tieto on aika siirtää vastausten muodossa paperille.

Kevään työ viimeistellään siis keskiviikkona. Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa itseään siitä, että kaikki keskittyminen on kohdennettava keskiviikon suoritukseen, muulla ei ole väliä. Opiskelupaikkoja ei jaeta kevään menestyksen tai sen puutteen perusteella, vain ja ainoastaan keskiviikon suoritus ratkaisee.

Kevät on ollut kaikille pyrkijöille työntäyteinen. Pääsykoetilanteeseen kiteytyy paljon jännitystä, odotusta, hermostuneisuutta, toivoa, ja ehkä jopa pelkoa. Kaikki nämä tunteet ovat normaaleja. Kannattaa kuitenkin pyrkiä rauhoittumaan ennen kokeen alkua, ja säilyttää oma rauhallinen mieli myös kokeen aikana.

On syytä muistaa, että pääsykoetilanteessa kaikki ovat samassa tilanteessa. Jos koe on vaikea, se on sitä muillekin. Sama pätee myös, jos koe tuntuu kovin helpolta. Ja jos tehtävissä on jotakin yllättävää, kaikki muutkin ovat tämän yllättävän tilanteen edessä. Pääsääntöisesti kannattaa tehdä helpoimmat tehtävät ensin, jotta vaikeammille jää paremmin aikaa.

Keskeistä onkin vain ja ainoastaan omaan suoritukseen keskittyminen.  Muiden pyrkijöiden työskentelyä ei kannata seurata, vaan käyttää koko aika omaan työskentelyyn. Sillä ei ole merkitystä, miten vieressä istuva menestyy, vaan sillä, että tekee itse parhaansa.

Tässä vaiheessa valmistautuminen alkaa jo olla takanapäin. Nyt ei ole oikea hetki pohtia kevään tekemisiä, vaan keskittyä täysillä keskiviikon koitokseen. Enempää ei voi enää lukea, vaikka haluaisikin.

Viimeisenä päivänä ennen koetta on syytä lopettaa lukeminen ajoissa, eikä viimeistä iltaa (tai yötä) pidäkään käyttää enää lukemiseen. On syytä rentoutua ja mennä ajoissa nukkumaan, jotta on levännyt ja virkeä, kun pääsykoe alkaa. Koko kevään työ ei pyyhkiydy pois sillä, ettei lue viimeisenä iltana. Viimeisen illan teholuvulla ei myöskään korvata tekemättä jäänyttä työtä, jos niin on käynyt.

Itse koepäivänä on hyvä lähteä ajoissa liikkeelle, ja etsiä oma sali. Salijaon voi tarkistaa tiedekunnan sivuilta. Salin välittömään läheisyyteen ei välttämättä kannata jäädä odottamaan ovien avautumista, sillä tunnelma salien läheisyydessä on käsinkosketeltavan jännittynyt. On parempi mennä johonkin rauhallisempaan paikkaan, ja tulla salin luo vasta juuri ennen kahtatoista, sillä pyrkijät kutsutaan saliin nimellä.

Kun koe on tehty, voi vaihtaa vapaalle. Ennen viiden tunnin täyttymistä ei kuitenkaan saa kiirehtiä salista ulos. Millään asialla ei ole niin kiire, ettei se voi odottaa kokeen olevan ohi. Kannattaa käyttää koko koeaika, ja tarkistaa vastaukset huolella.

Lopuksi on syytä muistaa, ettei kevään intensiivinen lukeminen ole turhaa. Jos on tehnyt paljon töitä, osaa kyllä. Tärkeintä on, että tekee parhaansa keskiviikkona, sitten heinäkuussa nähdään, mihin se riittää. Jos on ollut ahkera, pääsee todennäköisesti pitkälle.

Paljon onnea ja menestystä pääsykokeeseen!

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Stressaako? Huolehdi hyvinvoinnista

Pääsykokeen lähestyessä monilla saattaa olla stressaantunut fiilis useastakin eri syystä. Tämä on ymmärrettävää, sillä unelmien opiskelupaikan...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Muista kertaaminen!

Kertaaminen on avain onneen (lue: sisäänpääsyyn)! Oikiksen pääsykoeurakan ollessa kohta puolessa välissä on hyvä muistuttaa kertaamisen tärkeydestä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Millaista on opiskella oikiksessa?

Pääsykokeisiin päntätessä saattaa pienellä epätoivon hetkellä tulla miettineeksi, tuleeko oikiksessa opiskelu olemaan samanlaista yksityiskohtien ulkoa opettelua...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Mikä ihmeen Supertakuu?

Meillä on jo useampi vuosi takana Valmennuskeskuksen kurssien valmentajina ja ajattelimme, että olisi hyvä aika avata kokemuksiamme Turun Supertakuu-kurssista näin tuutorin näkökulmasta...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Juristin monipuoliset työmahdollisuudet

Yhteishaku 2020 lähestyy, mutta mietitkö vielä, mihin hakisit opiskelemaan? Harkitsetko kenties oikista, mutta mielikuvasi juristin ammatista perustuu lähinnä Suitsin ja Good Wifen...

Lue lisää