Tämänvuotiset Helsingin valintakoetehtävät on julkaistu tiedekunnan valintakoesivuilla. Mallivastaukset julkaistaan vasta tulosten yhteydessä, joten niitä saadaan vielä odotella. Viime viikon suuri uutinen oikeustieteen alalla oli kuitenkin eittämättä Itä-Suomen yliopistolle myönnetty oikeustieteen tutkinnonanto-oikeus.

Valtioneuvosto myönsi siis Itä-Suomen yliopistolle, tuttavallisemmin Joensuun yliopistolle oikeuden antaa oikeustieteen tutkintoja. Aikaisemminkin Joensuussa on opetettu oikeustiedettä, tosin hallintotieteiden nimellä, ja tutkinto on keskittynyt enimmäkseen julkisoikeuteen. Syksystä 2013 alkaen tilanne kuitenkin muuttuu, kun ensimmäiset opiskelijat aloittavat oikeustieteen tutkintoon tähtäävän opiskelun.

Kuten olen useaan otteeseen kirjoittanut, juristipiireissä uuden tiedekunnan perustamista vastustettiin kiivaasti. Päätös ei myöskään omasta mielestäni ole perusteltu, vaan aluepolitiikka jyräsi koulutuspoliittiset linjaukset. Päätös on nyt kuitenkin tehty, joten uuteen tilanteeseen on sopeuduttava. Uuden tiedekunnan vaikutukset esimerkiksi nuorten juristien työllistymiseen nähdään kunnolla kuitenkin vasta noin kymmenen vuoden kuluttua.

Myös Lakimiesliitto toteaa tiedotteessaan olevansa pettynyt valtioneuvoston päätökseen, mutta muistuttaa myös, ettei ole mitään syytä sulkea uuttaa tiedekuntaa lakimieskoulutuksen kehittämisen ulkopuolelle. Uuden tilanteen mahdollisuudet pitää nyt käyttää hyväksi, ja pyrkijöillehän tämä merkitsee ainoastaan yhtä vaihtoehtoa lisää. Joensuun valintamenettely perustunee aikaisempaan hallintotieteiden valintamenettelyyn, mutta on tietenkin mielenkiintoista nähdä, mikä on todellisuus. Aloituspaikkoja syksylle 2013 on luvassa 40 (ellen väärin muista), joten kokoluokka on sama kuin Helsingin yliopiston Vaasan yksikössä.

Tämänvuotinen pääsykoe pyörinee vielä ainakin joidenkin hakijoiden mielissä. Helsingin pääsykoe oli kaiken kaikkiaan varsin perinteisen oloinen pääsykoe. Seitsemän tehtävää, Oikeustapauksia, aineistoja, essee, monivalintakysymys. Ilahduttava piirre kokeessa oli kuitenkin soveltavien tehtävien määrä. Toisaalta laajat aineistot tekevät kokeesta varsin raskaan pyrkijöille. Koe ei kuitenkaan vaikuttanut erityisen vaikealta. Etenkin monivalintatehtävä oli yllättävänkin yksinkertaisen oloinen, tosin on syytä muistaa, että kukaan ei halua ottaa väärän vastauksen tuomia miinuspisteitä, joten helppokin tehtävä saattaa olla vaarallinen.

Tämänvuotiset tehtävänlaatijat ovat selvästi painottaneet soveltavia tehtäviä. Oikeustapaukset ja erilaiset aineistot testaavat pyrkijöiltä tapausten juridista hahmottamista sekä relevanttien asioiden erottamista irrelevanteista – toisin sanoen juuri niitä taitoja, joita oikeustieteen opiskelussa ja juristin työssä tarvitaan.

Tuloksia odotellessa.

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää