Oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijavalinta, tuttavallisemmin pääsykokeet, on jälleen edessä opiskelupaikkaa haaliville. Kolmen kuukauden päästä koko hässäkkä on jo ohitse, mutta seuraaviin kolmeen kuukauteen mahtuu paljon työtä, työtä ja työtä. Ennen kuin luku-urakka pärähtää käyntiin, on huolehdittava kahdesta tärkeästä asiasta: hakemisesta ja hakuoppaaseen perehtymisestä.

Tänä keväänä oikeustieteelliseen pyrkivällä on neljä vaihtoehtoa; Helsingin, Turun, Lapin (Rovaniemi) ja Itä-Suomen (Joensuu) yliopistot. Opiskella voi kuitenkin viidessä kaupungissa, sillä Helsingin yliopiston Vaasan yksikössä voi opiskella oikeusnotaarin tutkinnon, jolloin maisterin tutkinto opiskellaan Helsingissä.

Oikeustieteellisillä tiedekunnilla on jokaisella oma pääsykokeensa, poislukien Joensuun oikis, jonka pääsykoe on yhteinen Turun oikiksen kanssa. Useampaan kuin yhteen tiedekuntaan hakeminen ei ole käytännössä mahdollista, sillä kaksien pääsykoekirjojen osaaminen riittävällä tasolla on äärimmäisen haastavaa. Lisäksi Turun ja Joensuun yhteisen pääsykokeen tekevä pyrkijä joutuu valitsemaan, kumpaan tiedekuntaan hakee. Molempiin ei ole mahdollista hakea.

Tässä vaiheessa pyrkijöiden tulee siis hoitaa itse hakeminen pois alta. Hakuaika päättyy 3.4.2013 kello 16:15, ja tämä määräaika on ehdoton. Kannattaa hoitaa hakeminen pikimmiten, ettei se pääse unohtumaan.

Toinen vähintään yhtä tärkeä muistettava on hakuoppaaseen tutustuminen. Hakuoppaat tai vastaavat tiedot löytyvät jokaisen tiedekunnan hakusivuilta. Hakuopas on pääsykokeisiin valmistautuvan tärkein oikeuslähde ennen pääsykoekirjojen julkaisemista. Ennen pääsykoekirjojen ilmestymistä julkaistaan tiedot kirjoista, jolloin tiedetään ne oikeudenalat, joita kirjat sitten käsittelevät. Kirjojen ilmestymisaikataulu vaihtelee tiedekunnittain, joten oman hakukohteen tiedoista on syytä olla perillä.

Ennen kirjojen julkaisemista on vaikea valmistautua järkevällä tavalla. Abiturienttien mielenkiinto pitää olla vielä ylioppilaskirjoituksissa, muut voivat vielä ottaa rennommin. Kevään luku-urakka alkaa varsinaisesti vasta pääsykoekirjojen julkistamisesta, mutta siinä vaiheessa kun kirjojen aihepiirit ovat tiedossa (Helsingissä 20.3.), voi kyseisiin oikeudenaloihin perehtyä orientaatiomielessä.

On aina syytä muistaa, että valintakoetehtävien arvostelussa otetaan huomioon vain valintakoekirjoissa mainitut asiat. Tärkeää on siten ainoastaan se, että osaa ne asiat, jotka pääsykoekirjoissa on kerrottu. Kirjojen ulkopuolisesta tiedosta ei saa pisteitä, joten ei ole järkevää käyttää energiaa ulkolukuun, ennen kuin varsinaiset pääsykoekirjat ovat kädessä.

Lapin pääsykoekirja on jo ilmestynyt, joten sinne pyrkivillä on toivottavasti jo täysi tohina päällä. Muut voivat vielä huokaista helpotuksesta, mutta kun kirjat saa käteen, on syytä aloittaa heti. Kevät on lyhyt, ja se menee nopeasti ohi. Muutaman kuukauden luku-urakka on pieni pätkä elämää, joten kannattaa lukea täysillä. Elämää on pääsykokeen jälkeenkin, oikeastaan elämä vasta alkaa sitten!

Tsemppiä kaikille pyrkimiseen valmistautuville!

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Stressaako? Huolehdi hyvinvoinnista

Pääsykokeen lähestyessä monilla saattaa olla stressaantunut fiilis useastakin eri syystä. Tämä on ymmärrettävää, sillä unelmien opiskelupaikan...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Muista kertaaminen!

Kertaaminen on avain onneen (lue: sisäänpääsyyn)! Oikiksen pääsykoeurakan ollessa kohta puolessa välissä on hyvä muistuttaa kertaamisen tärkeydestä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Millaista on opiskella oikiksessa?

Pääsykokeisiin päntätessä saattaa pienellä epätoivon hetkellä tulla miettineeksi, tuleeko oikiksessa opiskelu olemaan samanlaista yksityiskohtien ulkoa opettelua...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Mikä ihmeen Supertakuu?

Meillä on jo useampi vuosi takana Valmennuskeskuksen kurssien valmentajina ja ajattelimme, että olisi hyvä aika avata kokemuksiamme Turun Supertakuu-kurssista näin tuutorin näkökulmasta...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Juristin monipuoliset työmahdollisuudet

Yhteishaku 2020 lähestyy, mutta mietitkö vielä, mihin hakisit opiskelemaan? Harkitsetko kenties oikista, mutta mielikuvasi juristin ammatista perustuu lähinnä Suitsin ja Good Wifen...

Lue lisää