Oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijavalinta, tuttavallisemmin pääsykokeet, on jälleen edessä opiskelupaikkaa haaliville. Kolmen kuukauden päästä koko hässäkkä on jo ohitse, mutta seuraaviin kolmeen kuukauteen mahtuu paljon työtä, työtä ja työtä. Ennen kuin luku-urakka pärähtää käyntiin, on huolehdittava kahdesta tärkeästä asiasta: hakemisesta ja hakuoppaaseen perehtymisestä.

Tänä keväänä oikeustieteelliseen pyrkivällä on neljä vaihtoehtoa; Helsingin, Turun, Lapin (Rovaniemi) ja Itä-Suomen (Joensuu) yliopistot. Opiskella voi kuitenkin viidessä kaupungissa, sillä Helsingin yliopiston Vaasan yksikössä voi opiskella oikeusnotaarin tutkinnon, jolloin maisterin tutkinto opiskellaan Helsingissä.

Oikeustieteellisillä tiedekunnilla on jokaisella oma pääsykokeensa, poislukien Joensuun oikis, jonka pääsykoe on yhteinen Turun oikiksen kanssa. Useampaan kuin yhteen tiedekuntaan hakeminen ei ole käytännössä mahdollista, sillä kaksien pääsykoekirjojen osaaminen riittävällä tasolla on äärimmäisen haastavaa. Lisäksi Turun ja Joensuun yhteisen pääsykokeen tekevä pyrkijä joutuu valitsemaan, kumpaan tiedekuntaan hakee. Molempiin ei ole mahdollista hakea.

Tässä vaiheessa pyrkijöiden tulee siis hoitaa itse hakeminen pois alta. Hakuaika päättyy 3.4.2013 kello 16:15, ja tämä määräaika on ehdoton. Kannattaa hoitaa hakeminen pikimmiten, ettei se pääse unohtumaan.

Toinen vähintään yhtä tärkeä muistettava on hakuoppaaseen tutustuminen. Hakuoppaat tai vastaavat tiedot löytyvät jokaisen tiedekunnan hakusivuilta. Hakuopas on pääsykokeisiin valmistautuvan tärkein oikeuslähde ennen pääsykoekirjojen julkaisemista. Ennen pääsykoekirjojen ilmestymistä julkaistaan tiedot kirjoista, jolloin tiedetään ne oikeudenalat, joita kirjat sitten käsittelevät. Kirjojen ilmestymisaikataulu vaihtelee tiedekunnittain, joten oman hakukohteen tiedoista on syytä olla perillä.

Ennen kirjojen julkaisemista on vaikea valmistautua järkevällä tavalla. Abiturienttien mielenkiinto pitää olla vielä ylioppilaskirjoituksissa, muut voivat vielä ottaa rennommin. Kevään luku-urakka alkaa varsinaisesti vasta pääsykoekirjojen julkistamisesta, mutta siinä vaiheessa kun kirjojen aihepiirit ovat tiedossa (Helsingissä 20.3.), voi kyseisiin oikeudenaloihin perehtyä orientaatiomielessä.

On aina syytä muistaa, että valintakoetehtävien arvostelussa otetaan huomioon vain valintakoekirjoissa mainitut asiat. Tärkeää on siten ainoastaan se, että osaa ne asiat, jotka pääsykoekirjoissa on kerrottu. Kirjojen ulkopuolisesta tiedosta ei saa pisteitä, joten ei ole järkevää käyttää energiaa ulkolukuun, ennen kuin varsinaiset pääsykoekirjat ovat kädessä.

Lapin pääsykoekirja on jo ilmestynyt, joten sinne pyrkivillä on toivottavasti jo täysi tohina päällä. Muut voivat vielä huokaista helpotuksesta, mutta kun kirjat saa käteen, on syytä aloittaa heti. Kevät on lyhyt, ja se menee nopeasti ohi. Muutaman kuukauden luku-urakka on pieni pätkä elämää, joten kannattaa lukea täysillä. Elämää on pääsykokeen jälkeenkin, oikeastaan elämä vasta alkaa sitten!

Tsemppiä kaikille pyrkimiseen valmistautuville!

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää