Kävin pitkästä aikaa lounaalla ylioppilasaukion Unicafessa, joka on keskustan suurin opiskelijaruokala. Tutun linjaston varrella minua odotti yllättävä uutuus, nimittäin limpparihana. Limpparihana! Unicafessa! Alkuhämmennyksestä selvittyäni harmittelin, ettei uututta tullut testattua, sillä olin jo täyttänyt lasini mehulla ja vedellä. Ajattelin myös, että elämässäni ei taida tällä hetkellä olla kovin paljoa sisältöä, kun jaksan liikuttua niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin limpparihana, vaikkei se ihan totta olekaan.

Mutta mitä tekemistä tällä on pääsykoekevään kanssa? Tämä tapaus sai minut ajattelemaan jälleen kerran omia pääsykoekeväitäni. Nyt kun kirjat on julkaistu ja pyrkijöiden ainoa elämäntehtävä on pääsykokeeseen valmistautuminen, elämä on varsin yksitotista. Lukemista ja lukemista. Tällöin on tärkeää nauttia pienistä asioista, jollainen nyt sitten vaikka lounaalla juotu lisämaksuton limppari sitten voi olla.

Opin itse arvostamaan pääsykokeisiin lukiessani lyhyitä ulkoiluhetkiä kotoa kauppaan ja kirjastoon, siis sellaisia asioita jotka olivat minulle aiemmin vain tehokasta siirtymistä paikasta A paikkaan B. Kaikki tilanteet, joissa aivot sai kääntää joko kokonaan pois päältä tai ainakin vajaateholle, olivat helpotusta lukemisen tuottamaan paineeseen.

Toisaalta pääsykoekevät voi olla myös omalla tavallaan nautinnollista aikaa. Tiedän, että saatan kuulostaa varsin kornilta näin väittäessäni, mutta ainakin jälkikäteen asiaa tarkasteltuna asia – nimenomaan omalla tavallaan – pitää paikkansa. Elämä oli varsin säännöllistä, joka päivälle oli aikataulu siitä, mitä piti tehdä. Ja sitten kun päivän työt oli tehty, sai ottaa hyvällä omallatunnolla rennosti. Eihän se rentoilu ajallisesti kovin pitkä hetki illalla ollut, mutta tärkeintä oli juuri se, että siitä sai nauttia vapaasti.

Tältä osin painotan taas lukusuunnitelman merkitystä. Kun on tehnyt itsenä kanssa sopimuksen (pacta sunt servanda!) siitä, kuinka paljon pitää päivässä lukea, voi sopimuksen täytettyään tehdä mitä haluaa. Ainakin itselläni tämä toimi. Iltaisin ei ollut sellaista tunnetta, että pitäisi lukea koko ajan sen minkä vain suinkin ehtii, kun oli noudattanut omaa suunnitelmaansa.

Usein kysytään sitä, paljonko oikein pitää lukea. Kysymykseen ei voi vastata muuten kuin että paljon, todella paljon. Hyvä metodi on työn tekeminen kuutena päivänä viikossa, kahdeksan tuntia per päivä. Tällöin on syytä huomioida, että tämä ei tarkoita kirjastossa istumista klo 8-16. Kahdeksan tuntia pitää olla tehokasta lukuaikaa, eli se ei sisällä mitään taukoja. Neljältä on siis turha vielä lähteä kirjaston vessaa kauemmaksi pöydän äärestä.

Tässäpä siis tarjous sopimukseksi itsesi kanssa. Tähän tarjoukseen kannattaa vastata pian, sillä mitä myöhemmäksi vastaaminen jää, sitä lyhyemmäksi sopimuksen kesto jää, samoin hyöty.

No niin, sopimusoikeudellinen kielikikkailu sikseen. Voi kyllä olla, että aika on kullannut muistoni turhankin hyvin, mitä pääsykoekeväisiin tulee. Eikä pidä ymmärtää väärin, en enää haluaisi pääsykoeprosessiin ryhtyä. Joka tapauksessa on tärkeää pitää mielessä, että työ palkitaan. Vaikka kevät tuntuisi kuinka raskaalta, on kova työ ainoa avain menestykseen pääsykokeessa. Siihen asti voi nauttia pienistä asioista!

 

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Stressaako? Huolehdi hyvinvoinnista

Pääsykokeen lähestyessä monilla saattaa olla stressaantunut fiilis useastakin eri syystä. Tämä on ymmärrettävää, sillä unelmien opiskelupaikan...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Muista kertaaminen!

Kertaaminen on avain onneen (lue: sisäänpääsyyn)! Oikiksen pääsykoeurakan ollessa kohta puolessa välissä on hyvä muistuttaa kertaamisen tärkeydestä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Millaista on opiskella oikiksessa?

Pääsykokeisiin päntätessä saattaa pienellä epätoivon hetkellä tulla miettineeksi, tuleeko oikiksessa opiskelu olemaan samanlaista yksityiskohtien ulkoa opettelua...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Mikä ihmeen Supertakuu?

Meillä on jo useampi vuosi takana Valmennuskeskuksen kurssien valmentajina ja ajattelimme, että olisi hyvä aika avata kokemuksiamme Turun Supertakuu-kurssista näin tuutorin näkökulmasta...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Juristin monipuoliset työmahdollisuudet

Yhteishaku 2020 lähestyy, mutta mietitkö vielä, mihin hakisit opiskelemaan? Harkitsetko kenties oikista, mutta mielikuvasi juristin ammatista perustuu lähinnä Suitsin ja Good Wifen...

Lue lisää