Herätys! Pääsykoekevät on nyt kutakuinkin puolessa välissä. Jos valmistautuminen on tähän asti käynyt vajaateholla, on nyt viimeistään syytä viedä käsi oman niskan taakse, ja ottaa siitä tiukka ote. Peli ei ole vielä menetetty.

Kevät on nyt siinä vaiheessa, jossa todellista motivaatiota testataan. Jos on lukenut täysillä pääsykoekirjojen julkaisusta alkaen, alkavat kirjat jo varmasti maistua puulta. Jos taas kulunut ”ensimmäinen puoliaika” on pelattu aliteholla, nyt pitää saada 110 prosenttia tehoa käyttöön.

Kurinalainen lukeminen ja työskentely nousevat motivaation lisäksi avainasemaan. Koska oikikseen pyrkiminen ei ole rakettitiedettä, onkin joskus sanottu, että oikikseen pääsevät ne, jotka sitä pyrkijöistä eniten haluavat. Lause on tietenkin kärjistys, mutta jos kovasti haluaa jotakin, on sen eteen valmis tekemään myös työtä. Koska oikikseen pääsemiseksi pitää tehdä paljon työtä, motivaatiota voidaan mitata suoraan sillä, kuinka paljon työtä on valmis tekemään (ja tosiasiassa tekee!).

Jos on jo lukenut paljon ja täysillä, se on hyvä. Vielä on kuitenkin reilu kuukausi aikaa. Tämä aika on käytettävä yhtä tehokkaasti ja täysillä kuin alkukin. Kirjoja ei voi osata liian hyvin. Kovasti työtä tehneillä on kuitenkin ylikunnon vaara, jolloin pää on pidettävä kylmänä. Osaamisen karttuessa tekee mieli alkaa problematisoimaan asioita, jolloin on suuri vaara mennä metsään.

Pääsykokeessa kysyttävät asiat ovat loppujen lopuksi melko simppeleitä. Tällä tarkoitan sitä, että asiat on osattava oikein ja erittäin tarkasti, mutta ne eivät edellytä mitään korkeampaa juridista osaamista. Juuri tästä johtuu mainittu vaara: kun kirjojen asiasisältö on tuttua, tehtävää (etenkin kun se on oikeustapaus) tehdessä mieleen tuleva informaation määrä on niin valtava, että itse kysyttävä olennainen asia saattaa hämärtyä. Tällöin tietää kyllä valtavasti asiaa kysymyksen aihepiiriin liittyen, mutta jos tietoa ei osaa kohdentaa oikein siihen mitä kysytään, voidaan joutua ojasta allikkoon.

Tällaisia tilanteita näkee joka vuosi; henkilö, joka osaa todella paljon, ei jostain syystä osaakaan oikeustapauksessa ottaa oikeisiin asioihin kantaa, vaan hän kertoo vastauksessaan paljon oikeaa asiaa – mutta kysytyn aiheen vierestä. Tällainen vastaus ei ole hyvä vastaus, eikä se voi saada hyviä pisteitä. Tarinan opetus on siten se, että aina on mietittävä, mitä tehtävässä oikein kysytään, ja että vastaa vain kysyttyyn.

Jos sitten tilanne onkin se, että asioita ei vielä osaa syystä tai toisesta, ei edellisestä kannata informaatiotulvavaarasta kannata huolestua. Jälkimmäinen vaara on kuitenkin sama kaikilla: jos ei vastaa siihen mitä kysytään, ei pisteitä kannata odottaa. Kirjojen sisällön oppii kyllä, se vain vaatii työtä. Kysyttyyn asiaan vastaaminen – toisin sanoen relevanttien asioiden tunnistaminen ja niihin vastaaminen – puolestaan edellyttää kirjojen sisällön lisäksi harjoittelua.

Harjoitustehtäviä kannattaa tehdä mahdollisimman paljon, sillä vastaamaan oppii vain vastaamalla. Lisäksi kannattaa katsoa vuosien 2007, 2009 ja 2010 (Helsingin) vanhat valintakokeet, joissa tämän vuoden kirjojen aikaisemmat versiot ovat olleet pääsykoekirjoina. Niistä huomaa, millaisella tasolla osaamisen tulisi olla.

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Stressaako? Huolehdi hyvinvoinnista

Pääsykokeen lähestyessä monilla saattaa olla stressaantunut fiilis useastakin eri syystä. Tämä on ymmärrettävää, sillä unelmien opiskelupaikan...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Muista kertaaminen!

Kertaaminen on avain onneen (lue: sisäänpääsyyn)! Oikiksen pääsykoeurakan ollessa kohta puolessa välissä on hyvä muistuttaa kertaamisen tärkeydestä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Millaista on opiskella oikiksessa?

Pääsykokeisiin päntätessä saattaa pienellä epätoivon hetkellä tulla miettineeksi, tuleeko oikiksessa opiskelu olemaan samanlaista yksityiskohtien ulkoa opettelua...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Mikä ihmeen Supertakuu?

Meillä on jo useampi vuosi takana Valmennuskeskuksen kurssien valmentajina ja ajattelimme, että olisi hyvä aika avata kokemuksiamme Turun Supertakuu-kurssista näin tuutorin näkökulmasta...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Juristin monipuoliset työmahdollisuudet

Yhteishaku 2020 lähestyy, mutta mietitkö vielä, mihin hakisit opiskelemaan? Harkitsetko kenties oikista, mutta mielikuvasi juristin ammatista perustuu lähinnä Suitsin ja Good Wifen...

Lue lisää