Mikäli helle ei ole tähän mennessä sulattanut vielä päätä, on hyvä muistaa, että pääsykoe vaanii jo ovella. Aikaa on enää viikko. Kevään pääsykoeurakka on siis pian jo takanapäin, jonka jälkeen voi suunnata uusiin seikkailuihin, kuka töihin, kuka lomalle, kuka minnekin.

Viime viikkojen säätila on varmasti koetellut motivaatiota. Niille, jotka ovat jaksaneet paahtaa kirjojen ääressä, nostan hattua. Niille, jotka ovat karanneet auringon paahteeseen, sanon: hyi hyi. Vaikka tänäkin vuonna käy tietenkin niin, että oman loman koittaessa ulkona on lämmintä kuusi astetta ja sataa vettä, ei nyt saa lipsua lukemisesta.

Viimeisen viikon avainsana on kertaus. Sehän on tunnetusti opintojen äiti. Klisee, mutta silti totta. Kertausvaihetta voi pitää omalla tavallaan pääsykoekevään tärkeimpänä vaiheena; siinä kaikki kevään aikana kirjoista opittu tieto pitää saada päähän muistiin ja jäsennellyksi siten, että osaa kirjat täysin.

Kertausvaiheessa kirjoista ei pitäisi ilmetä uusia asioita. Viimeistään nyt koko kirjojen sisältö pitäisi olla sinänsä tuttua, eli esimerkiksi velkajärjestelyn raukeamisen oikeusvaikutukset eivät saisi yllättää. Se, ettei kaikkea muista, ei puolestaan ole katastrofi. Kertaus on juuri sitä, että kertaalleen opittuja asioita palautetaan mieleen.

Kertaaminen ei ole siis tankkaamista. Kertauksessa lukeminen on edelleen pääasia, mutta lukemisen pitäisi olla melko nopeatempoista. Niihin asioihin, jotka jo osaa ja muistaa, ei pidä jäädä jumiin, vaan keskittyä kokonaisuuden hallintaan ja niihin asioihin, jotka ovat vaikeita.

***

Vaikka helle onkin omiaan laskemaan työtehoa, vapaapäivät kuuluvat tämän pääsykoekevään osalta historiaan. Uudet ylioppilaat ovat juhlansa juhlineet, ja muutkin toivottavasti akkujaan muistaneet välillä ladata, mutta nyt täytyy viimeinen viikko vetää täysillä. Nyt testataan sitä, kuka jaksaa olla oikeasti motivoitunut, ja painaa pääsykoekevään loppuun asti. Tässä vaiheessa luovuttaminen olisi typerää. Koko kevättä ei kannata heittää roskiin, vaan tehdä töitä loppuun asti. Vain siten näkee, mihin se riittää.

Jos kirjojen sisällön osaa, pääsee pitkälle. Nyt on kuitenkin vielä aikaa kerrata, ja viikossa ehtii vielä tehdä paljon töitä. Loppusuoralla pitää ottaa loppukiri, eikä tässä vaiheessa ole merkitystä sillä, kuinka paljon on jo ehtinyt lukea (tai olla lukematta). Kaikkien pitää juosta loppusuora täysillä, sitten kesä voi alkaa!

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää