Ylihuomenna on viimein Helsingin oikeustieteellisen pääsykoe, johon kevään puurtaminen huipentuu. Sitten nähdään, millainen itse koe on, ja aikanaan tulosten tultua, ketkä ovat onnekkaita uusia oikeustieteen ylioppilaita.

Tässä vaiheessa työ alkaa olla takanapäin. Edessä on viime hetket tehokasta kertaamista, mutta tiistai-ilta kannattaa jo pyhittää rentoutumiselle ja rauhoittumiselle. Koko kevään työtä ei voi korvata viimeisen illan (puhumattakaan keskiviikkoaamusta!) paniikkilukemisella. Toisaalta kevään aikana opittu ei katoa mielestä ja muistista yhden illan aikana. On parempi mennä pääsykokeeseen virkeällä mielellä ja levänneenä kuin väsyneenä hermorauniona.

Millainen koe sitten on, sitä ei vielä voi tietää. Huhuja kokeen sisällöstä liikkuu etukäteen joka vuosi, mutta ne ovat osoittautuneet lopulta perättömiksi. Tärppejä ei ole syytä kalastaa, sillä kirjoista saa tehtyä niin monenlaisia kysymyksiä, että todennäköisyys juuri tärppien osumiseen maaliinsa on hyvin pieni. Ja joka tapauksessa kokeessa lienee tänäkin vuonna seitsemän tehtävää, jolloin yhdellä maaliin osuneella tärpillä ei vielä koko peliä voiteta.

Olennaista on kuitenkin se, että pääsykokeeseen menossa on rauhallinen olo; jos on lukenut kunnolla ja tekee parhaansa, sen pitää riittää. Jos sisäänpääsy jää silti haaveeksi, on syytä miettiä, mikä meni pieleen. Vaikka kevään valmistautuminen olisi sujunut täydellisesti, voi itse koetilanteen mokata. Kunhan vaan muistaa pitää pään kylmänä, riski tähän on pieni.

Koska kokeen sisältöä ei voi tietää, koetehtävien näkeminen on jännittävää. Jos koe sisältää jotakin uutta ja poikkeavaa, on hyvä pitää mielessä, että koe on kuitenkin sama kaikille. Joka ikinen pyrkijä on samassa tilanteessa – erot tulevat tällöin siitä, kuka pitää parhaiten kokonaisuuden kasassa ja vastaa päämäärätietoisesti tehtäviin. Jos osaa kirjat hyvin, ei erikoinenkaan tehtävä ole mahdoton.

Koe on myös oikeastaan aika helppo. Kysymykset koskevat tyypillisesti kirjojen keskeisiä asioita, ja ne eivät edellytä korkeampaa juridista osaamista. Pääsykoekirjojen osaaminen riittää. Kokeen vaikeus tulee siitä, että vastausten on oltava loogisia ja oikeita. Yleinen tarkkuus on hyve, ja samoin vastauksen riittävä rajaaminen – on aina vastattava nimenomaisesti siihen, mitä kysytään.

Nyt kun pääsykoekevät alkaa olla paketissa, on vielä aikaa viimeisille kertauksille. Sitten on syytä keskittyä kokeeseen ja vain kokeeseen. Keskiviikkona siinä kello viiden hujakoilla, kun kaikki on ohi, on aika suunnata uusiin seikkailuihin ja tuloksia odottamaan.

Menestystä pääsykokeeseen!

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää