Moi kurssilaiset!

Olen toisen vuoden opiskelija Helsingin oikeustieteellisessä tiedekunnassa ja toimin tänä keväänä tutorina Valmennuskeskuksen Super-takuu- ja Vip-takuu-kursseilla. Kirjoitan Valmennuskeskuksen oikisblogia tutorkollegani ja samalla vuosikurssilla opiskelevan kaverini Caroluksen kanssa.

Tarinat oikikseen pyrkimisestä ovat kiinnostuksen kohteena vakio. Ne antavat pyrkijälle osviittaa siitä, mitä on edessä ja tarjoavat mahdollisuuden oppia muiden onnistumisista ja epäonnistumisista. Omalla kohdallani oikikseen pyrkimisessä oli kyse pitkästä projektista. Tein virheitä, lukuisia. Opin ja tein lisää virheitä. Käytännössä olen kokenut pyrkimisen kaikki puolet. Olen myös nähnyt lukuisia muiden ihmisten kamppailuja, joten minulla on kattava kosketus pyrkimiseen: tiedän mitkä ovat onnistumisen ainekset ja millainen toiminta ei johda menestykseen. Tiedän mitä tapahtuu, kun ei ole rehellinen itselleen ja kun usko pettää. Tiedän tarkalleen mitä on puristaa mailaa, pelätä, jossitella, horjua. Niin tietävät muutkin tutorit, sillä he kaikki ovat tehneet saman urakan ja kokeneet samoja tunteita ja vastoinkäymisiä, joita sinä tulet tänä keväänä kohtaamaan.

En voi kylliksi korostaa seuraavaa: ota tutoroinnista kaikki irti. Tutor ei kykene tekemään asioita puolestasi mutta voi vaikuttaa todella merkittävästi projektiisi tänä keväänä. Ole vastaanottavainen ja avoin; kuuntele ja prosessoi kuulemaasi. Tutorit tietävät mistä puhuvat. Anna heille lupa valmentaa.

Keväästä tulee rankka ja sopivasti mielipuolinen, mikäli aiot hoitaa urakan kunnolla eli aivan täysillä. Oikikseen pyrkiminen on käsittämätön projekti. Se on raakaa, lujaa tahtoa ja korkean tason motivoituneisuutta vaativaa rankkaa suorittamista. Toisaalta se voi olla parhaimmillaan hyvin kaunista ja intohimoista juuri sen asian tekemistä, jota haluat eniten. Omasta mielestäni mikään helppo ei voi olla aidosti palkitsevaa, ja oikikseen pyrkimisessä tämä konkretisoituu erinomaisesti.

Valintakoekirjat tulevat myyntiin kahden viikon päästä. Sinulla oikeustieteelliseen pyrkijänä on siten kaksi viikkoa aikaa tehokkaaseen mentaalivalmentautumiseen.

Oikikseen pyrkiminen ei ole yksioikoinen prosessi, joka vain suoritetaan alta pois mekaanisesti. Kaiken kaikkiaan pyrkiminen on valtaisa henkinen efortti, joka käsittää tunteiden äärilaidat ja kaiken siltä väliltä. Vaikka pyrkijän on tehtävä suurella kurinalaisuudella ja säntillisyydellä aivan silmittömästi töitä, on projekti ennen muuta inhimillinen. Tällä tarkoitan sitä, että oma tahto on tekemisen perusta ja yhtä lailla kuin omat tunteet voivat tarjota ja ehdottomasti tarjoavatkin kantavan palon ja voiman tekemiselle, ne voivat myös jarruttaa sitä.

Tänä keväänä sinun on minimoitava elämässäsi kaikki sellaiset asiat, jotka voivat rasittaa psyykettäsi ja täten vaikuttaa negatiivisesti tekemiseesi. Tavoitteena on, ettei mikään paina sinua tunnetasolla ja hidasta vauhtiasi. Ympärilläsi olevien ihmisten täytyy ymmärtää, että niskaasi ei saa seuraavan parin kuukauden aikana vyöryttää mitään kurjaa ja/tai ei millään muotoa urakkaasi palvelevaa, ja sinun täytyy itsekin visusti välttää ajatustesi kääntämistä sanottuihin epäolennaisuuksiin. Työnnä kaikki mahdolliset stressiä aiheuttavat aihealueet elämässäsi sivuun. Tunnetaso on todella suuri asia valintakoekeväänä, sillä se vaikuttaa merkittävästi tekemisesi asteeseen. Jos sinulla on käsittelemättömiä asioita, älä pureudu niihin prosessin aikana. Jos olet tottunut juomaan paljon kahvia, nyt ei ole aika kyseisestä addiktiosta irtaantumiseen.

Tässä vaiheessa kevättä on erinomainen tilaisuus yrittää luoda mahdollisimman optimaaliset olosuhteet pyrkimiselle. Oma elämä kannattaa ehdottomasti järjestellä sellaiseksi, että sinun on pian mahdollisimman hyvä keskittyä ainoastaan valintakoekirjoihin. Varmista, että huoltojoukot ovat valmiina (äiti tai iskä pesee varmasti mielellään pyykit, poika-/tyttöystävä kokkaa iltaruoan, kämppis imuroi huoneesi puolestasi) ja että ulottuvillasi on suurinpiirtein kaikki olennainen, jota tulet tarvitsemaan parin kuukauden aikana. Huhtikuun alussa ei ole oikea hetki havahtua siihen, että erinäisten elämän osa-alueiden saralle on jäänyt laahaamaan kriittisiä, hoitamattomia asioita. Laita kaikki sellaiset asiat kuntoon nyt, jotka pystyy hoitamaan nyt – teet palveluksen itsellesi. Kaikki häiriötekijät ovat lukufokuksestasi pois.

Yritä virittää mielesi oikeaan tilaan. Sinun täytyy uskoa siihen, mitä teet. Sinun on oltava kova taistelija, joka ei anna periksi missään tilanteessa. Sinun tulee kanavoida motivaatiosi käytännön toimintaan. Se tapahtuu luomalla mahdollisimman hyvä strategia ja tekemällä jokaisena päivänä kovasti töitä. Silmäile jonkin oikeudenalan oppikirjaa jo nyt etukäteen ja kurkista Finlexista miltä säädösteksti näyttää. Yritä ymmärtää mihin olet ryhtymässä. Oikis ei saa olla vain sievä ajatus. Kova tahto ei merkitse tässä projektissa mitään, jos se tahto ei ilmene siinä, miten toimit ja mitä olet valmis tekemään unelmasi eteen.

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Riina

Lepo ja armollisuus opiskelussa

Nyt kun vuosi on vaihtunut, ja monella on varmasti kaikenlaisia tavoitteita sekä uudenvuoden lupauksia tulevalle vuodelle. Kevään yhteishaku ja pääsykokeet lähestyvät...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Vuosi 2021 pähkinänkuoressa

Vuoteen 2021 mahtui ainakin paljon opiskelua, jos ei muuta. Korona rajoitti vuonna 2021 paljon muita asioita elämässä. Lisäksi se on rajoittanut lähiopetusta, jonka vuoksi koko...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Mitä hyötyä valmennuskurssista on?

Valmennuskurssi on yksi osa pääsykokeeseen valmistautumista. Valmennuskurssihan ei ole pakollinen osa valmistautumista, mutta erityisesti oikiksen kohdalla suosittelen sitä, jos sellaisen...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Miten opiskelen tentteihin?

Nyt kun syyslukukauden viimeinen tentti on ohi, haluan avata hieman sitä kuuluisaa tentteihin opiskelua. Tentteihin opiskelu oikiksessa eroaa todella paljon varmasti monesta muusta koulusta ja erityisesti...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Oikisopiskelijan tavallinen opiskelupäivä

Opiskelu oikeustieteellisesti tiedekunnassa eroaa varmasti monesta muusta tiedekunnasta sekä varsinkin esimerkiksi lukio ja ammattikorkeakouluopiskelusta. Esittelen nyt kaksi erilaista koulu/opiskelupäivääni...

Lue lisää