Oikikseen pääsee tekemällä kovasti töitä. Se on pyhä totuus. Tästä huolimatta on olemassa sellainen mahdollisuus, ettet pääse tänä vuonna oikikseen. Yhtä lailla kuin kova työsi voi johtaa sinut menestykseen, voit myös jäädä rannalle. Et välttämättä pääse oikikseen juuri nyt vaikka tekisit tänä keväänä mitä tahansa. Koko projekti on epävarma. Kysymys on siitä, että epävarmuus täytyy hyväksyä ja sen kanssa on opeteltava elämään. Epävarmuus on selitys sille, miksi käytän postauksissani sellaista ilmaisua, että sinun täytyy luoda mahdollisimman hyvät edellytykset oikikseen sisään pääsemiselle. Kukaan ei voi taata sinulle tiedekuntapaikkaa tänä syksynä mutta voit itse tehdä sen saavuttamisesta realistista. Mitä enemmän paiskit töitä oman osaamisesi eteen, sitä suurempi on mahdollisuutesi päästä oikikseen – se on selvää.

Asia ei ole kuitenkaan niin yksinkertainen, että kirjojen osaaminen siivittäisi sinut automaattisesti menestykseen. Sinun täytyy osata vastata kysymyksiin oikealla tekniikalla ja riittävän täsmällisesti sekä rajata vastauksesi huolellisesti. Sinun on osattava soveltaa oppimaasi. Kysymyksen ymmärtäminen oikein on myös kriittinen paikka. On monta asiaa, jotka voivat mennä pieleen. Mutta mitä sitten. Kiusaat vain itseäsi täysin turhaan vatvomalla, surkuttelemalla ja rypemällä itsesäälissä. Jos sinusta tuntuu heikolta, niin tee enemmän, tee paremmin, pyydä tutorilta lisää vinkkejä, laita itsesi likoon vielä kokonaisvaltaisemmin. Älä kuitenkaan tunne oloasi heikoksi turhaan. Älä anna epävarmuuden painaa itseäsi maahan. Kaikki on kiinni sinusta ja uskostasi omaan tekemiseesi. Mikäli teet paljon ja teet asiat niin hyvin kuin kykenet, sinulla ei ole mitään syytä tuntea heikkoutta.

Jos luet koko kevään todella intensiivisesti ja opiskelet kirjojen asiat hyvin, niin suorastaan syöksyt kohti onnistumista. Jos et näin tee, et saa luotua itsellesi niitä edellytyksiä, joista niin kovasti meuhkaan. Ne edellytykset ovat enintä mitä voit saavuttaa. Jos osaat kirjat niin hyvin, että sinulla on edellytykset päästä sisään, sinun tulee vielä venyä huippusuoritukseen valintakokeessa. On hyvin todennäköistä, että niin käy. Onnistua täytyy sillä hetkellä, kun onnistumisen tulee tapahtua. Situational speed on tässä tarkoitettu ilmiö. Sen on oltava kunnossa; sinun täytyy saada valintakokeessa itsestäsi ulos vaaditut asiat.

Oikikseen pääsemisessä on aina mukana ripaus tuuria. Kaikkien asioiden hallitseminen täydellisen tasavahvasti ja moitteettomasti ei oikein voi toteutua näiden aikarajojen puitteissa. Koko homma riippuu pitkälti siitä mitä kysytään, miten kysymykset on muotoiltu ja millaisia päätöksiä teet juuri silloin, kun koepaperi lepää pöydällä edessäsi.

Omassa valintakokeessani oli oikein/väärin-tehtävä, josta oikeasta vastauksesta sai yhden pisteen ja väärästä vastauksesta menetti kaksi pistettä. Tehtävä oli mielestäni yleisesti ottaen haastava ja pyrkijöitä erotteleva. Uskalsin vastata kahdeksaan väittämään. Osasin tehtävän ja olin varma vastauksistani. Myöhemmin pisteitä tutkaillessani huomasin, että olin saanut kyseisestä tehtävästä vain viisi pistettä. Olin siis vastannut yhteen kohtaan väärin ja ottanut takkiin muutaman pisteen. Tuollainen virhe voi olla kohtalokas ja viedä tiedekuntapaikan. Sinulta voi jäädä huomioimatta jotakin kriittistä, kuten minulta selkeästi jäi, mutta se ei välttämättä koidu harmiksesi. Yllätysten mahdollisuutta voi minimoida huolellisuudella ja tietenkin rautaisella osaamisella, mutta ne eivät ole ikinä poissuljettuja.

Et voi aina ja varmasti täysin tietää mitä sinulta odotetaan tietyn kysymyksen kohdalla. Tällainen tilanne voi tulla eteen esimerkiksi esseetehtävässä hyvin lavean kysymyksenasettelun johdosta. Vaikka osaisit kirjat hyvin, et välttämättä saa paperille kaikkea mitä sinun haluttaisiin ilmaisevan, vaikka sinulla olisi täydet valmiudet tuottaa sanotut asiat. ”Stiplut” eivät kuitenkaan haittaa, jos kokonaissuoritus on vahva. On ihan sama, saatko yhdestä tehtävästä vain muutaman pisteen, jos napsit muista tehtävistä korkeat pojot. Totta kai pyrkimyksenä on tasavahva suoritus, mutta aina realiteetit ja tehdyt valinnat eivät sanottua päämäärää mahdollista. Tämä on hyvä tiedostaa. Sekä pääsykokeisiin lukemisessa että itse pääsykokeessa on lukuisia liikkuvia osia. Mitä enemmän treenaat, sitä suppeammaksi hahmotusongelmat ja tyrimisen todennäköisyys kuitenkin käyvät. Siitä syystä tämä kevät vedetään täysillä; jotta epäonnistumisen mahdollisuus olisi hyvin pieni ja onnistumisen mahdollisuus hyvin suuri.

Tämän kirjoitukseni funktio on seuraava: et voi elää suorituspohjaisessa velkasuhteessa. Et voi koko kevään ajan rypeä siinä ajatuksessa, että ”mitä jos en pääse oikikseen”. Tai no, totta kai voit pyöritellä pääkopassasi ihan mitä tahansa, mutta mielestäni ahdingossa eläminen ei ole optimaalinen tapa suorittaa tätä urakkaa. Minun näkökulmastani se on omien energiavarantojen haaskausta ja huomion suuntaamista pois olennaisesta. Kriisi voi iskeä muutaman kerran ja se on ihan okei – niin käy melkein kaikille –, mutta siitä täytyy ponkaista nopeasti takaisin jaloille. Jos et pääse tänä vuonna oikikseen, niin et pääse. Tuo kyseinen skenaario ei ole kuitenkaan tämän hetken kannalta millään muotoa relevantti. Nyt on aika lukea ja luoda niitä edellytyksiä sisään pääsemiseksi. Nyt on aika tuntea yltiöpäistä energiaa, itseluottamusta ja mahdollisuuksia; sitä, että pystyy mihin tahansa. Nyt on aika tehdä eikä epäillä ja lietsoa epävarmuutta.

Jokainen, joka haluaa päästä oikikseen, pääsee. Nyt, ensi vuonna, sitä seuraavana vuonna tai sen jälkeisenä vuotena. Jos ajattelet jo nyt, että mikäli et pääse tänä vuonna sisään, et tiedä, pyritkö ollenkaan ensi vuonna, sabotoit omaa mieltäsi ja suoritustasi. Jos todella haluat oikikseen, lakkaa jossittelemasta ja maalailemasta piruja seinille. Tee omaa juttuasi juuri nyt niin hyvin kuin kykenet. You can do it. Oikikseen pääseminen on täysin realistinen haave.

Kolmannella pyrkimiskerrallani loin itselleni mahtavan mindsetin. Päätin, että pyrin niin monta kertaa kuin tarve vaatii. Niin monta kertaa, että pääsen sisään. Se vapautti, koin suurta hyväksyntää. Tiesin, että musta tulee vielä oikeustieteen opiskelija. Ennemmin tai myöhemmin. Tuo kyseinen asenne ja turhista kahleista vapautunut mielentila kantoi läpi kevään.

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Riina

Lepo ja armollisuus opiskelussa

Nyt kun vuosi on vaihtunut, ja monella on varmasti kaikenlaisia tavoitteita sekä uudenvuoden lupauksia tulevalle vuodelle. Kevään yhteishaku ja pääsykokeet lähestyvät...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Vuosi 2021 pähkinänkuoressa

Vuoteen 2021 mahtui ainakin paljon opiskelua, jos ei muuta. Korona rajoitti vuonna 2021 paljon muita asioita elämässä. Lisäksi se on rajoittanut lähiopetusta, jonka vuoksi koko...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Mitä hyötyä valmennuskurssista on?

Valmennuskurssi on yksi osa pääsykokeeseen valmistautumista. Valmennuskurssihan ei ole pakollinen osa valmistautumista, mutta erityisesti oikiksen kohdalla suosittelen sitä, jos sellaisen...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Miten opiskelen tentteihin?

Nyt kun syyslukukauden viimeinen tentti on ohi, haluan avata hieman sitä kuuluisaa tentteihin opiskelua. Tentteihin opiskelu oikiksessa eroaa todella paljon varmasti monesta muusta koulusta ja erityisesti...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Oikisopiskelijan tavallinen opiskelupäivä

Opiskelu oikeustieteellisesti tiedekunnassa eroaa varmasti monesta muusta tiedekunnasta sekä varsinkin esimerkiksi lukio ja ammattikorkeakouluopiskelusta. Esittelen nyt kaksi erilaista koulu/opiskelupäivääni...

Lue lisää