• Oikeustiede
  • Valmennuskeskus

Sinun on oltava huippu ja kyettävä siihen, mihin ihan jokainen ei pysty. Sitähän tämä kevät on: venymistä kovan tason suorituksiin tavoitteena oikis, jonne pääsevät kuulemma ”vain jotkut harvat”. Kuten jo todettu, oikikseen sisäänpääsyn ihmeellisyys ja haastavuus palautuu raakaan aherrukseen, johon itsessään sisältyy periksiantamattomuus ja sitoutuminen. Nämä hyveet on viety niin pitkälle, että kovasti mainostettu hulluus astuu kehiin puhtaasti tätä kautta, ja se on jokaisen saavutettavissa oleva status.

Mutta kuten olen aiemminkin julistanut, tämä projekti on ennen kaikkea inhimillinen. Inhimillisyys näkyy siinä, ettei kaikki mene koko ajan ihan nappiin, vaikka tämä jonkinasteinen ideaali totta kai onkin. Inhimillisyys ilmenee siinä, että väsyttää; siinä, ettei jokaisena hetkenä kykene keskittymään täysillä. Inhimillisyys näkyy siinä, että joskus on niin jumissa, ettei pysty. Tuona hetkenä motivoitunut ihminen monesti ruotii itseään, kysyy ”miksi”, pakottaa itsensä yrittämään, ahdistuu vielä enemmän ja luo ikävän syyllistämiskierteen.

Tänä keväänä ei ole projektin raakuus huomioon ottaen hyväksyttyä antaa itselleen liiaksi armoa. Tavanomaisesta väsymyspiikistä ei saa lamaantua, vaan on yritettävä ensin korjata tilanne ravinnolla, raittiilla ilmalla, nokosilla tai liikunnalla. Kun jonain päivänä aamulla herätessä on sellainen olo, että tänään ei huvittaisi yhtään sukeltaa sisään kirjojen maailmaan, ei saa antaa kyseiselle olotilalle valtaa, vaan on lähdettävä suorittamaan vaikka väkisin ja yritettävä löytää tekemisen tila.

Joskus ei kuitenkaan millään suju ja oma pää tuntuu totaalisen lukkiutuneelta. Illalla omat ajatukset valtaa pelko siitä, ettei ole saanut mitään aikaiseksi, vaikka on yrittänyt tehdä kovasti töitä.

Päästään kysymykseen anteeksiannosta ja sen välttämättömyydestä. Anna itsellesi anteeksi huono lukupäivä. Osaa antaa itsellesi anteeksi se, ettet kaikkina hetkinä kykene parhaaseesi. Vaikka pyrit oikikseen, olet vain ihminen etkä kone. Anteeksianto ei-tehokkaan tekemisajanjakson jälkeen on välttämätöntä, jotta pääset henkisesti eteenpäin. Se on heikon hetken pikainen läpikäynti ja jaloille nouseminen. Keskeisenä tekijänä on hyväksyntä. Sinun tulee hyväksyä inhimillisyytesi ja se, että myös vastoinkäymiset ja ”huonot päivät” kuuluvat asiaan.

Anteeksiannon välttämättömyys on toki rajallista. Anteeksiannolla on oltava rajat. Jos alat antaa itsellesi anteeksi ylimitoitetulla tavalla, menetät liiaksi lukuaikaa ja oikeutat ei-hyväksyttävää toimintamalliasi. Toisin sanoen et ole itsellesi rehellinen ja homma menee puihin. Jokaisesta pienestä vastoinkäymisestä ei saa murtua ja antaa periksi anteeksiannon varjolla. Tämä ei ole anteeksiannon tarkoitus.

Anteeksiannon soveltamisala on suppea. Anteeksianto koskee yksittäisiä tilanteita; käytännössä niitä hetkiä, kun olet ollut pahasti jumissa, täysin romuna tai käyttänyt aikaasi typeryyksiin. Jos havaitset, että olet lamautunut eikä mikään tekeminen tunnu enää hyödylliseltä, sinun täytyy pitää vapaailta ja lähteä seuraavana päivänä jatkamaan projektia hyvällä fiiliksellä eikä miettiä sitä, miksi annoit itsellesi armoa ja mitä kaikkea olisit ehtinyt tehdä sen muiden asioiden parissa viettämäsi neljän tunnin aikana. Anna sopivasti armoa, lopeta itsesi ruotiminen, anna anteeksi. Teet hienoa suoritusta, joten älä pilaa sitä ylilyönneillä ja sillä, ettet kuuntele itseäsi oikealla hetkellä. Älä jää murehtimaan huonoja lukupäiviä ja mokia. Älä kehitä itsellesi moraalista krapulaa, joka vaikuttaa määräävästi mielentilaasi ja sitä kautta tekemiseesi. Anna anteeksi ja mene eteenpäin.

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää