Ylihuomenna koittaa päivä, jonka voidaan sanoa olevan monelle pyrkijälle helposti koko vuoden tärkein. Valintakoepäivä ei tosiaankaan ole just another day at the office, vaan sillä on kauaskantoisia vaikutuksia, tulipa hyväksytyksi tai ei. Monille opiskelupaikan saavuttaminen oikeustieteellisessä tiedekunnassa olisi unelmien täyttymys, joka toteutuessaan muuttaisi koko loppuelämän suunnan. Toisaalta opiskelupaikkaa vaille jäävät joutuvat monesti ikävään välikäteen, sillä valintakokeesta ei järjestetä uusintakierrosta ja seuraava mahdollisuus hakea tiedekuntaan tulee vasta vuoden kuluttua. Valintakoe on siis henkisesti tiukka paikka kenelle tahansa.

Oikeustieteellisen tiedekunnan valintakokeessa menestyminen vaatii ennen kaikkea määrätietoisuutta ja pään pitämistä kylmänä. Kaikilla hermot eivät pidä loppuun asti: kaverini kertoi törmänneensä pari vuotta sitten olutta juovaan pyrkijään miestenhuoneessa juuri ennen nimenhuudon alkua. Lisäksi moni pyrkijä on alkanut itkemään hysteerisesti valintakoesalissa kesken kokeen, kuka mistäkin syystä. Kuten tähänkin asti, tulisi myös valintakokeessa fokus olla tiukasti omassa tekemisessä. On helppoa lähteä vertaamaan itseään muihin: kun muutkin lukevat vielä hetki ennen koetta, niin miksen itsekin lukisi? Tällainen vertailu voi kuitenkin kostautua, ja siksi on tärkeää pitää pakka kasassa loppuun asti.

Jostakin syystä parhaiten harjoituspääsykokeissa menestyneet tuntuvat usein kyseenalaistavan voimakkaimmin oman osaamisensa. On kuitenkin hyvä huomata, että valmennuskurssien harjoituskokeet ovat yleensä antaneet vahvasti viitteitä siitä, tuleeko myös oikeissa valintakokeissa menestymään vai ei. Jos siis koko kevään on roikkunut parhaimman 10 % joukossa, on sijoitus erittäin todennäköisesti hyvä myös valintakokeessa. Ei kukaan normaalisti romahda viimeisellä viikolla täysin odottamatta ja ilman syytä (esim. sairastuminen, perhetragedia tai auton hajoaminen kokeisiin matkatessa). Kaiken kaikkiaan on siis tärkeää luottaa omaan osaamiseen eikä painella oluelle juuri ennen h-hetkeä, kuten eräs sankari.

Mitä tulee itse valintakoetilaisuuteen, tärkeintä on olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Mukaan tulisi ottaa kaikki tarpeelliset tavarat: henkilöllisyystodistus, kirjoitusvälineet, back up -kirjoitusvälineet, pientä evästä, korvatulpat, rannekello tai vastaava jne. Toiseksi, valintakokeissa on ensiarvoisen tärkeää noudattaa annettuja ohjeita. Oma isäni valisti minua konkreettisella esimerkillä omilta pääsykoevuosiltaan: eräs hänen kanssapyrkijä oli luullut, että koepaperin yläkulmassa oleva ”luovutan”-ruutu piti rastittaa silloin, kun valmiit vastaukset luovutettiin valvojalle koeajan päätyttyä. Ohjeiden lukeminen olisi tässä tapauksessa taannut opiskelupaikan miehelle -vaan toisin kävi. Kolmanneksi kannustaisin pyrkijöitä käyttämään kaiken likenevän ajan hyödyksi. Etuajassa valintakokeesta lähteminen esimerkiksi nälän takia on kova hinta maksettavaksi siitä, että joutuu huonolla tuurilla viettämään yhden ylimääräisen välivuoden. Kysymykseen ajankäytöstä liittyy myös wc-tauot, jotka syövät aina kallisarvoista aikaa vastaamiselta. Laskin, että tällaisten taukojen pitäminen voi parhaimmillaan (tai pahimmillaan) viedä jopa 10 % koeajasta, etenkin jos valintakoesali on iso ja pyrkijöitä paljon. Ajankäyttöä kannattaa siis suunnitella.

Seuraavan blogipäivityksen ilmestyessä on vuoden 2015 valintakoe jo historiaa. Toivon mukaan moni tämänkin blogin lukijoista voi tällöin olla ylpeä omasta suorituksestaan ja tekemästään työstä tänä keväänä. Oikeustieteelliseen tiedekuntaan pääseminen vaatii valtavasti. Ei riitä, että on valmistautunut hyvin. Pitää olla tehnyt töitä kovemmin kuin koskaan aiemmin. Kuitenkin kaikki se keväinen ärtymys, huoli, epätoivo, väsymys ja epäilys koko touhua kohtaan pyyhkiytyy mielestä onnittelukirjeen kolahtaessa postiluukusta. Tuota hetkeä ei varmasti kukaan oikkari unohda.

Haluaisin loppuun toivottaa omasta ja koko kurssihenkilökunnan puolesta valtavasti onnea ja menestystä ylihuomiseen valintakokeeseen kaikille blogin lukijoille!

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää