Heinäkuu on ollut tunteikas. Tulosten julkistamisen myötä fiiliksiä leimaa voimakas kaksijakoisuus. Muutama sananen sekä niille, joiden unelma totetutui, että niille, jotka joutuvat kasaamaan itsensä uudelleen.

Lämpimät onnittelut sinulle, joka lunastit itsellesi opiskelupaikan oikeustieteellisestä tiedekunnasta. 

On aihetta pyöriskellä onnessa ja nauttia täysillä saavutuksesta, joka tulee muuttamaan koko elämäsi. Pääsit aidan toiselle puolen etkä joudu enää ikinä taistelemaan oikkariudesta. Se, mitä olet juuri saavuttanut, on jotain aivan hullua. Pääset osaksi huikeita juttuja ja aivan uskomatonta maailmaa. Elämäsi tulee olemaan palkitsevaa. Elämäsi tulee olemaan antoisaa ja todella hauskaa, mutta se tulee olemaan rankkaa ja vaikeaa. Tulet löytämään edestäsi hienoja mahdollisuuksia ja tutustumaan huikeisiin tyyppeihin.

Phuksisyksy on pyhitetty fiilistelyyn ja uuteen elämään tutustumiseen. Neuvoni on, että älä stressaa nyt heti opinnoista; niistä ehtii hermoilemaan myöhemmin. Nauti elämästä! Phuksivuosi on ohi nopeasti, ja pian asioista tulee jollain tapaa vakavampia. Nauti kepeydestä ja huolettomuudesta nyt kun siihen on erinomainen sauma! Kompuroi Portsun pyöröovissa (klassikko), päivittele phuksikaveriesi kanssa oikeudellisen ajattelun perusteet -kurssin jäätävyyttä, hanki kirjastokortti, jonota lippuja bileisiin, osta Pykälän toimistolta itsellesi huppari ja kangaskassi, sitsaa, hommaa Unisportin jäsenyys, nauti Unicafen edukkaista antimista, lähde mukaan Pykälän toimintaan… Oikkarielämä – se on sinun!

Hei sinä, joka olet tällä hetkellä pettynyt ja vähän (tai vähän enemmänkin) hajalla. 

Tuntuuko sinusta pahalta kuunnella laihoja lohdutuksia? ”Kyllä se siitä”, ”No mutta ensi vuonna uudelleen”, ”Ikävä juttu”. Tuntuuko tyhjältä, oletko eksyksissä? Tuntuuko, ettei sinusta ole mihinkään tai ettei sinusta ikinä tule juristia? Saat tuntea mitä tahansa, saat rauhassa tuntea ihan kaiken; itke, ole alakuloinen ja pettynyt. On rankkaa saada kieltävä vastaus. Kuitenkaan ne kaikki sanat, joilla ruodit itseäsi, eivät ole mitenkään aiheellisia. Kaikki se jossittelu, jota harrastat, on ymmärrettävää muttei tarpeellista. Pyrkiminen ja tulosten saaminen on niin kova henkinen rasitus, että nyt pitää vaan ottaa ihan rauhallisesti ja antaa itselleen aikaa. Been there: itse tarvitsin puoli vuotta toisen epäonnistumisen käsittelemiseen kunnolla.

Älä vaadi itseltäsi mahdottomia; ei tarvitse olla heti fine. Jos löysit tänä keväänä intohimon liekin juridiikkaa kohtaan ja todella haluat päästä oikikseen, luovuttaminen nyt olisi tyytymistä johonkin, joka ei riitä sinulle. Jos juridiikasta löytää elämälleen sisältöä, se on menoa. Älä luovuta, älä tyydy; älä päästä irti siitä, mitä todella tahdot. Jos haluat oikikseen, tulet pääsemään oikikseen. Sinulla on koko talvi aikaa virittää itsellesi oikea mindset ja valmistautua ensi kevääseen kaikin mahdollisin tavoin. Ei tässä ole mikään kiire, kaikki on hyvin. Tulet olemaan myöhemmin kiitollinen stiplustasi, vaikka se nyt tuntuisikin ihan hoopolta ajatukselta. Tekee hyvää rämpiä loassa ennen palkintoa. Ei onnistuminen kasvata vaan epäonnistuminen. Se antaa vahvuutta, lujuutta, itsevarmuutta. Sitä tajuaa, että selviää kyllä – mistä tahansa.

Vaikka sinulla olisi nyt sellainen olo, ettet tiedä mitä haluat, älä stressaa. Mieti vaihtoehtoja. Jos harkitset, ettet pyrkisikään enää vain sen takia, että pyrkiminen on niin rankkaa, mieti vielä uudelleen. Väsyneessä tilassa kevään jäljiltä ei ole välttämättä fiksua tehdä noin suuria päätöksiä. Mielestäni on olemassa eräs erittäin surullinen ja kehno syy olla pyrkimättä, nimittäin uskon puute ja ”en ole tarpeeksi” -asenne. Oletpas, totta hemmetissä olet. Jos haluat oikikseen, tee töitä heikkouksiesi parissa. Jos sinulla oli huono strategia tänä keväänä, työstä sitä ensi kevättä varten. Mieti mikä kaikki ei mennyt ihan putkeen, ja mitä voisit tekemisessäsi korjata. Jos oikeudellinen kieli tuntuu sinusta edelleen hankalalta tai jos haluat kehittää juridista ajatteluasi, tee työtä jo etukäteen: mene opiskelemaan avoimen yliopiston kursseja, tutustu kirjallisuuteen, lue juridisia artikkeleita. Voit tehdä paljon haaveesi eteen jo ennen varsinaista pyrkimisurakkaa.

Epäonnistuminen ei tarkoita sitä, että kevääsi olisi mennyt pieleen. Ehkä yritit antaa kaikkesi, mutta homma ei silti vain toiminut. Mitä sitten! Pohjatyö on tehty ja ensi vuonna olet vahva. Mikään työ ei mene ikinä hukkaan, vaikka tuntuisi siltä. Itse pyrin oikikseen kolme kertaa ja ennen kuin edes saavutin oikeustieteen ylioppilaan tittelin, olin ehtinyt lukea pääsykokeisiin osakeyhtiöoikeutta, eurooppaoikeutta, hallinto-oikeutta, oikeusteoriaa, prosessioikeutta, perhe- ja jäämistöoikeutta, velvoiteoikeutta, insolvenssioikeutta ja oikeushistoriaa. Lisäksi tein yhden kurssin avoimen puolella ja hankin kosolti työkokemusta. Mainituista asioista on ollut vain iloa ja hyötyä nyt oikisaikana.

Kaikella on kyllä aikansa ja paikkansa – pitää vain malttaa. Mikään ei tunnu makeammalta kuin vanha kunnon ”vaikeuksien kautta voittoon”. Ei oikis ole mikään suuri ja mystinen, saavuttamattomissa oleva asia. Se on sinun mikäli vain haluat sitä tarpeeksi.

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Riina

Lepo ja armollisuus opiskelussa

Nyt kun vuosi on vaihtunut, ja monella on varmasti kaikenlaisia tavoitteita sekä uudenvuoden lupauksia tulevalle vuodelle. Kevään yhteishaku ja pääsykokeet lähestyvät...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Vuosi 2021 pähkinänkuoressa

Vuoteen 2021 mahtui ainakin paljon opiskelua, jos ei muuta. Korona rajoitti vuonna 2021 paljon muita asioita elämässä. Lisäksi se on rajoittanut lähiopetusta, jonka vuoksi koko...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Mitä hyötyä valmennuskurssista on?

Valmennuskurssi on yksi osa pääsykokeeseen valmistautumista. Valmennuskurssihan ei ole pakollinen osa valmistautumista, mutta erityisesti oikiksen kohdalla suosittelen sitä, jos sellaisen...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Miten opiskelen tentteihin?

Nyt kun syyslukukauden viimeinen tentti on ohi, haluan avata hieman sitä kuuluisaa tentteihin opiskelua. Tentteihin opiskelu oikiksessa eroaa todella paljon varmasti monesta muusta koulusta ja erityisesti...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Riina

Oikisopiskelijan tavallinen opiskelupäivä

Opiskelu oikeustieteellisesti tiedekunnassa eroaa varmasti monesta muusta tiedekunnasta sekä varsinkin esimerkiksi lukio ja ammattikorkeakouluopiskelusta. Esittelen nyt kaksi erilaista koulu/opiskelupäivääni...

Lue lisää