Hei pyrkijä!

Olen Cecilia, ensimmäisen vuoden oikkari ja työskentelen tänä keväänä tutorina Valmennuskeskuksen oikeustieteen kursseilla. Kirjoittelen tätä blogia noin kerran viikossa motivoidakseni, tsempatakseni ja antaakseni Sinulle vinkkejä. Tilanteeseesi on helppo samaistua, sillä omasta pääsykoekeväästäni ei ole vielä vierähtänyt kokonaista vuottakaan. Tähän aikaan viime vuonna ravasin itse kodin, hotelli Presidentin ja Markkinointi-instituutin välillä lukien jopa bussissa. Vieläkin tenteissä huomaan, että muistan osia pääsykoekirjoistamme sanasta sanaan ulkoa. ;) 

Olet asettanut itsellesi tehtävän joka ei ole helppo: Opiskelupaikka oikeustieteellisestä tiedekunnasta vuonna 2016. Matka on työläs mutta pitkäksi sitä tuskin voi enää kutsua, lukuaika tuntuu vähenevän vuosi vuodelta. Niinpä lukusuunnitelman ja ajankäytön merkitys ovat tänä vuonna entistä korostuneempia. Pidä huolta, että lukemiselle on varmasti tarpeeksi aikaa. Jos mitenkään mahdollista, pidä kevät pyhitettynä pelkästään pääsykoelukemiselle ja pidä tämä aika vapaana töistä, aikaa vievistä harrastuksista ja kaveriporukan riennoista. Nyt on aika keskittyä! Kun jaksaa puolitoista kuukautta ahertaa, ei sitä tarvitse enää koskaan tehdä uudestaan. Älä myöskään takerru mihinkään kirjan asiaan liian pitkäksi aikaa tai käytä todella aikaavieviä muistiinpanotekniikoita. Jos et ymmärrä jotain kirjan kohtaa, merkitse se esimerkiksi post-it -lapulla ja kysy kurssilla opettajalta tai tutorilta. On tärkeää, että jaat aikasi niin, että ehdit paneutua tarpeeksi jokaiseen kirjaan.

Kohta on kulunut pari viikkoa kirjojen ilmestymisestä. Olet tutustunut niihin ja saanut kirjoista yleiskuvan, mutta itse kirjojen sisältö ei ole vielä tallentunut muistiin. Alkuvaiheessa lukeminen voi tuntua raskaalta, etenet hitaasti ja asioita tuntuu olevan valtava määrä. Älä ota tästä stressiä, alkuvaiheen ”opettelulukukierrokset” ovat työläs vaihe marginaalimuistiinpanoineen ja alleviivauksineen (muista värikoodi: pinkki-lait, sininen-käsitteet, vihreä-pääsäännöt ja poikkeukset ja keltainen-muut tärkeät asiat). Älä kuitenkaan jumita yhdessä kirjassa liian kauan ettei muistijälki muista kirjoista heikkene. Kaikkia merkintöjä ei ole tarpeen tehdä samalla kertaa. Täydennä merkintöjä joka lukukerralla, tällä tavalla saat myös aktivoivaa tekemistä pelkän passiivisen lukemisen rinnalle.

Ei myöskään ole mitään syytä vaipua kevään mittaan epätoivoon, et ole urakkasi parissa yksin. Kurssilla sinua tukevat ja tsemppaavat niin opettajat, tutorit kuin muut pyrkijätkin, vertaistuen merkitystä ei pidä aliarvioida. Itse tutustuin nykyisiin parhaisiin kavereihini valmennuskurssilla ja pääsimmekin porukalla sisään, siinä on varmasti syy-yhteys ;) Lisäksi läheisten huoltojoukkojen merkityksen huomaa kunnolla vasta pääsykoekeväänä. Ilmoita rohkeasti ja kursailematta, ettet tänä keväänä ehdi tekemään paljoa kotitöitä, kuskaamaan sisaruksia  tai muuta sellaista, sillä tämä kevät on sinun ja se on varattu pääsykokeelle. Vanhempasi tekevät varmasti mielellään ruokaa ja kuljettavat sinua välillä kurssille, jos teet selväksi, kuinka tärkeä opiskelupaikka sinulle on. Sano myös kavereillesi, ettet ehdi tavata heitä pääsykoekeväänä, sillä kaikki aikasi kuluu opiskeluun. Hyvät ystävät ymmärtävät kyllä ja haluavat, että pääset sisään.

Vaikka tehtävä onkin haastava, palkinto on satakertaisesti sen arvoinen. Ajattele: Koko kesäkuun olet jännittänyt tuloksia ja heinäkuussa näet Opintopolussa tekstin ”Opiskelupaikka myönnetty”. Skumppa virtaa. Ainejärjestömme Pykälä lähettää sinulle varjo-opinto-oppaan, jossa kerrotaan opiskelijaelämästä, ja tiedekunta lähettää hyväksymiskirjeen ja tietopaketin. Kohta onkin sitten jo elokuu ja se, mitä olet odottanut kaikkein eniten, ensimmäinen päiväsi oikkarina. Pääset myös heti ensimmäisenä päivänä opiskelijaelämän pariin Pykälän perinteisillä ja ikimuistoisilla (tai ei niin muistettavilla) punssikahveilla ;). Jos jossain vaiheessa kevättä koet motivaatiopulaa, mieti kaikkea tätä ja sitä, miksi alun perin päätit hakea oikeustieteelliseen. Pidä tavoitteesi kirkkaina mielessä koko kevään.  Haasta itsesi ja tule pois mukavuusalueeltasi. Sanonnan mukaan elämä alkaa, kun siirtyy mukavuusalueen ulkopuolelle. Tunnista virheesi, opi niistä ja ehdit korjata ne ennen pääsykoetta.

Ylitä itsesi.

 

Tässä vielä kuva omista valintakoekirjoistani  kauniina ja käyttämättöminä, juuri Unigrafian kaupasta tulleina. Pidä huoli etteivät kirjat näytä näin siisteiltä 25.5!

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää