Heippa!

Kevät on edennyt huimaa vauhtia, ja nyt on enää hieman alle kuukausi lukuaikaa. Tästä kuukaudesta on siis otettava kaikki irti. Viimeinen kuukausi rakentuu vaihtelevasti väsymyksestä, onnistumisista, epäuskosta ja itsevarmuudesta.

Kuukausi voi tuntua liian lyhyeltä ajalta ja menet paniikkiin jo sitä ajatellessa. Tällöin rauhoitan sinua sillä, että kaikilla pyrkijöillä on sama lukuaika käytettävissään. Vaikka tahtoisitkin edetä vauhdikkaasti ja huimia sivumääriä, on syytä muistaa kertauksen merkitys. Kertauksen avulla opitut asiat jäävät paremmin mieleen ja muistat ne vielä tämän kivuliaan ja työntäyteisen kuukaudenkin jälkeen tilanteessa, johon olet koko kevään tähdännyt, pääsykokeessa.

Toisaalta kuukausi voi tuntua puuduttavan pituiselta. Koet ehkä jonkinasteista motivaatiokatoa, vappukin on tulossa. Tällöin pyydän sinua miettimään tarkasti ja tulemaan samaan johtopäätökseen kuin minä, eli siihen, että kuukausi on minimaalinen aika, kun palkintona on opiskelupaikka ja tulevaisuuden ammatti.

Tähän aikaan vuodesta istuin itse sisällä ja luin. Vappu tuli ja meni enkä viettänyt sitä, en halunnut keskeyttää lukuflow´tani. Ajattelin burgundinpunaista haalariani, jota lähtisin seuraavana vappuna ulkoiluttamaan. Matkoilla kodin ja kurssipaikan välillä oli hienoa nähdä eri tiedekuntien opiskelijat haalareissaan, valmiina kokoontumaan vuoden suurimpaan opiskelijatapahtumaan. Vertailukohdaksi voi sanoa, että viime lauantai-illan vietin epätoivon partaalla ommellen haalarimerkkejä vappua varten sormet huutaen. Pointtini on, että opiskelupaikka rikkaan opiskelijaelämän ja kiinnostavien opintojen kanssa on todellakin tavoittelun arvoinen, sen vuoksi uhrasin mielelläni kevääni.

Oikeastaan kuukausi on sopiva aika. Ajattele, kuinka pitkälle olet päässyt ensimmäisten viikkojen aikana. Sinulla on vielä yli puolet lukuajasta käytettävissäsi. Ehdit opetella ulkoa pykälät, ja sananvapausrikokset ja herra Zittingin teoria ehtivät iskeytyä lähtemättömästi tajuntaasi. Kuukauden päästä koittaakin sitten ansaittu kesäloma, voisiko parempaa tilannetta olla :D

Pääsykoelukua voi ajatella huippu-urheilijan näkökulmasta. Olet nyt harjoitteluvaiheessa, joka on varsin työläs, samaan tapaan kuin huippu-urheilija harjoittelee kisojaan varten. Tässä sinua auttavat valmentajasi (kurssin opettajat ja tutorit) ja sinulla on myös tiukka harjoittelusuunnitelmasi (lukusuunnitelma) kuten aidolla urheilijalla konsanaan. Toukokuun lopussa osallistut koko Suomen laajuiseen kilpailuun, jossa kaikki Helsingin ja Vaasan oikeustieteellisestä tiedekunnasta kiinnostuneet pyrkijät kisaavat vastakkain. Kisan jälkeen saat tuloksesi ja juhlit voittoasi. Kova työ palkitaan!

Inspiraatiota pääsykoelukuun ja vastaavankaltaisia mielikuvia voi etsiä ja löytää mistä tahansa arkielämän asioista. Kuulin pari viikkoa sitten Elastisen biisin ”Täytyy jaksaa” ja  mieleeni tuli heti sinä ja muut pyrkijät. Poimin siitä loppukevennykseksi ylös (korvakuulolta) muutamia fraaseja, jotka mielestäni sopivat pääsykoekevääseen kuin naulan kantaan:

-”Tiiän mitä teen, on selkeet tavotteet” :Fraasi on kuin tiivistelmä keväästäsi. Olet asettanut itsellesi selkeän tavoitteen ja panostat siihen kunnolla. Henkilöt, jotka eivät ole tänä keväänä pyrkimässä yliopistoon tai muuhun oppilaitokseen eivät luultavasti ymmärrä koko kevään kestävää sitoumustasi. Älä kuitenkaan anna heidän heikentää pääsykoelukua tai houkutella sinua huonoille teille (eli pois kirjojen äärestä ;) ). Luota suunnitelmaasi ja ohjaa itse toimintaasi.

-”En lopeta ku oon väsyny, mä lopetan ku oon valmis” : Lause kuvastaa sitä sinnikkyyttä, jota tänä keväänä tarvitaan. Jokaista pyrkijää kyllästyttää ja väsyttää välillä, mutta valintakoe nostaa esiin ne, jotka ovat jatkaneet opiskelua, vaikka heitä on väsyttänyt yhtä paljon kuin muitakin. Hoida väsymystäsi terveellisellä ravinnolla, riittävillä (mutta ei liian pitkillä) unilla ja vertaistuella kurssilla.

Näiden fraasien ja mielikuvien myötä toivotan sinulle paljon tsemppiä lukemiseen ja energiaa kevääseen! Nähdään ensi vuonna tähän aikaan Pykälän vapunvietossa!

Cecilia

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Aleksi

Ohi on!

Kävitkö jo tekemässä pääsykokeen? Ai et?! No tule takasin sitten, kun olet sen tehnyt. Joko suoriuduit pääsykokeesta? Ai suoriuduit vai? No hyvä, sitten voit...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Viime hetken vinkit pääsykokeeseen

Loppu häämöttää! Ylihuomenna on aika osoittaa, että juuri sinä ansaitset paikkasi tiedekunnassa. Me tiedämme, että viimeiset päivät ennen koetta ja...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Aleksi

Wappua ilmassa

Pian on jo toukokuu ja lukuajastakin mennyt puolet, eli nyt on oiva aika lyödä pökköä pesään ja alkaa pikkuhiljaa lisäämään päivittäistä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Karoliina

Viimeinen päivä ennen valintakoetta

Kevään kova rutistus alkaa olla paketissa. Monet ovat kyselleet meiltä tutoreilta vinkkejä siihen, mitä viimeisenä päivänä ennen koetta kannattaa tehdä. Suosittelen...

Lue lisää