Heippa!

Kevät on edennyt huimaa vauhtia, ja nyt on enää hieman alle kuukausi lukuaikaa. Tästä kuukaudesta on siis otettava kaikki irti. Viimeinen kuukausi rakentuu vaihtelevasti väsymyksestä, onnistumisista, epäuskosta ja itsevarmuudesta.

Kuukausi voi tuntua liian lyhyeltä ajalta ja menet paniikkiin jo sitä ajatellessa. Tällöin rauhoitan sinua sillä, että kaikilla pyrkijöillä on sama lukuaika käytettävissään. Vaikka tahtoisitkin edetä vauhdikkaasti ja huimia sivumääriä, on syytä muistaa kertauksen merkitys. Kertauksen avulla opitut asiat jäävät paremmin mieleen ja muistat ne vielä tämän kivuliaan ja työntäyteisen kuukaudenkin jälkeen tilanteessa, johon olet koko kevään tähdännyt, pääsykokeessa.

Toisaalta kuukausi voi tuntua puuduttavan pituiselta. Koet ehkä jonkinasteista motivaatiokatoa, vappukin on tulossa. Tällöin pyydän sinua miettimään tarkasti ja tulemaan samaan johtopäätökseen kuin minä, eli siihen, että kuukausi on minimaalinen aika, kun palkintona on opiskelupaikka ja tulevaisuuden ammatti.

Tähän aikaan vuodesta istuin itse sisällä ja luin. Vappu tuli ja meni enkä viettänyt sitä, en halunnut keskeyttää lukuflow´tani. Ajattelin burgundinpunaista haalariani, jota lähtisin seuraavana vappuna ulkoiluttamaan. Matkoilla kodin ja kurssipaikan välillä oli hienoa nähdä eri tiedekuntien opiskelijat haalareissaan, valmiina kokoontumaan vuoden suurimpaan opiskelijatapahtumaan. Vertailukohdaksi voi sanoa, että viime lauantai-illan vietin epätoivon partaalla ommellen haalarimerkkejä vappua varten sormet huutaen. Pointtini on, että opiskelupaikka rikkaan opiskelijaelämän ja kiinnostavien opintojen kanssa on todellakin tavoittelun arvoinen, sen vuoksi uhrasin mielelläni kevääni.

Oikeastaan kuukausi on sopiva aika. Ajattele, kuinka pitkälle olet päässyt ensimmäisten viikkojen aikana. Sinulla on vielä yli puolet lukuajasta käytettävissäsi. Ehdit opetella ulkoa pykälät, ja sananvapausrikokset ja herra Zittingin teoria ehtivät iskeytyä lähtemättömästi tajuntaasi. Kuukauden päästä koittaakin sitten ansaittu kesäloma, voisiko parempaa tilannetta olla :D

Pääsykoelukua voi ajatella huippu-urheilijan näkökulmasta. Olet nyt harjoitteluvaiheessa, joka on varsin työläs, samaan tapaan kuin huippu-urheilija harjoittelee kisojaan varten. Tässä sinua auttavat valmentajasi (kurssin opettajat ja tutorit) ja sinulla on myös tiukka harjoittelusuunnitelmasi (lukusuunnitelma) kuten aidolla urheilijalla konsanaan. Toukokuun lopussa osallistut koko Suomen laajuiseen kilpailuun, jossa kaikki Helsingin ja Vaasan oikeustieteellisestä tiedekunnasta kiinnostuneet pyrkijät kisaavat vastakkain. Kisan jälkeen saat tuloksesi ja juhlit voittoasi. Kova työ palkitaan!

Inspiraatiota pääsykoelukuun ja vastaavankaltaisia mielikuvia voi etsiä ja löytää mistä tahansa arkielämän asioista. Kuulin pari viikkoa sitten Elastisen biisin ”Täytyy jaksaa” ja  mieleeni tuli heti sinä ja muut pyrkijät. Poimin siitä loppukevennykseksi ylös (korvakuulolta) muutamia fraaseja, jotka mielestäni sopivat pääsykoekevääseen kuin naulan kantaan:

-”Tiiän mitä teen, on selkeet tavotteet” :Fraasi on kuin tiivistelmä keväästäsi. Olet asettanut itsellesi selkeän tavoitteen ja panostat siihen kunnolla. Henkilöt, jotka eivät ole tänä keväänä pyrkimässä yliopistoon tai muuhun oppilaitokseen eivät luultavasti ymmärrä koko kevään kestävää sitoumustasi. Älä kuitenkaan anna heidän heikentää pääsykoelukua tai houkutella sinua huonoille teille (eli pois kirjojen äärestä ;) ). Luota suunnitelmaasi ja ohjaa itse toimintaasi.

-”En lopeta ku oon väsyny, mä lopetan ku oon valmis” : Lause kuvastaa sitä sinnikkyyttä, jota tänä keväänä tarvitaan. Jokaista pyrkijää kyllästyttää ja väsyttää välillä, mutta valintakoe nostaa esiin ne, jotka ovat jatkaneet opiskelua, vaikka heitä on väsyttänyt yhtä paljon kuin muitakin. Hoida väsymystäsi terveellisellä ravinnolla, riittävillä (mutta ei liian pitkillä) unilla ja vertaistuella kurssilla.

Näiden fraasien ja mielikuvien myötä toivotan sinulle paljon tsemppiä lukemiseen ja energiaa kevääseen! Nähdään ensi vuonna tähän aikaan Pykälän vapunvietossa!

Cecilia

Muita blogipostauksia

  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Stressaako? Huolehdi hyvinvoinnista

Pääsykokeen lähestyessä monilla saattaa olla stressaantunut fiilis useastakin eri syystä. Tämä on ymmärrettävää, sillä unelmien opiskelupaikan...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Muista kertaaminen!

Kertaaminen on avain onneen (lue: sisäänpääsyyn)! Oikiksen pääsykoeurakan ollessa kohta puolessa välissä on hyvä muistuttaa kertaamisen tärkeydestä...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Millaista on opiskella oikiksessa?

Pääsykokeisiin päntätessä saattaa pienellä epätoivon hetkellä tulla miettineeksi, tuleeko oikiksessa opiskelu olemaan samanlaista yksityiskohtien ulkoa opettelua...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Mikä ihmeen Supertakuu?

Meillä on jo useampi vuosi takana Valmennuskeskuksen kurssien valmentajina ja ajattelimme, että olisi hyvä aika avata kokemuksiamme Turun Supertakuu-kurssista näin tuutorin näkökulmasta...

Lue lisää
  • Oikeustiede
  • Anniina ja Iida

Juristin monipuoliset työmahdollisuudet

Yhteishaku 2020 lähestyy, mutta mietitkö vielä, mihin hakisit opiskelemaan? Harkitsetko kenties oikista, mutta mielikuvasi juristin ammatista perustuu lähinnä Suitsin ja Good Wifen...

Lue lisää