Lääketiede  •  21.12.2021

Palautuminen ja tauottaminen

Pääsykoevalmistautuminen lääketieelliseen on kovan urakan takana ja vaatii paljon toistoja sekä pitkäjänteisyyttä. Asioiden kertaamisella sekä tehtävien tekemisellä on suuri merkitys oppimisessa. Näiden lisäksi riittävällä palautumisella ja fiksulla, tauotetulla, lukusuunnitelmalla on myös suuri merkitys kokonaisuudessa.

Palautumiselle sekä tauoille jätetään usein liian vähän aikaa tai niitä pidetään liian vähäisessä arvossa. Itse olen myös syyllistynyt tähän. Olen painanut pitkiä lukuputkia hikihatussa, siinä uskossa että määrä ratkaisee. Lopulta olen herännyt siihen, että viimeisimmät tunnit ovat menneet ihan sumussa enkä edes muista mitä olen lukenut tai tehnyt. Lopputulemana olen lopen uupunut vailla opittuja asioita.

Yrityksen ja erehdyksen kautta olen oppinut, ettei tuon tyyppinen urakointi kannata pitkässä juoksussa. Nyt ymmärrän, että ratkaisevaa on laatu, ei määrä. Opiskelun laatuun liittyen palautuminen ja tauot ovat yhtä tärkeässä roolissa, kuin itse opiskelu.

Nykyään on helposti saatavilla paljon apuvälineitä lukupäivän tauottamiseen. On erilaisia lukutekniikoita sekä sovelluksia älylaitteille. Ne helpottavat ajastamaan tauotusta. Itse olen muun muassa hyödyntänyt puhelimeen ladattavia sovelluksia, jotka laskevat aikaa varsinaiseen opiskeluun käyttämälleni ajalle sekä opiskleun välissä pitämilleni tauoille. Sopivan tauotusrytmin löytäminen voi viedä aikaa, mutta rytmin etsimiseen kannattaa käyttää aikaa. Kokonaisuus palkitsee, sen lupaan.

Osalle sopii paremmin pidemmät opiskelujaksot, joita seuraa pidemmät tauot. Toisilla taas toimii tehokkaammin tauotetut lyhyemmät lukuperiodit. Itse olen kokenut pidemmät ajat toimivammaksi vaihtoehdoksi, sillä uppoudun usein pitkäksikin ajaksi tiettyyn aiheeseen, jonka jälkeen on mukavampi pitää pidempi tauko. Mutta vastapainoksi olen myös ymmärtänyt joustavuuden merkityksen, mikäli tunnen itseni väsyneeksi, valitsen suosiolla lyhyemmät ajanjaksot, siten keskittymiseni on tehokkainta ja saan opiskelusta irti parhaan mahdollisen tehon.

On tärkeää ymmärtää, että optimaalinen opiskelun ja taukojen suhde on yksillöllistä, eikä rytmiä voi näin ollen kopioida sellaisenaan toisilta. Tärkeää on muistaa jaksotuksen sopusuhtaisuus. Tauotussuunnitelma on hyvä pitää joustavana, sillä pävästä riippuen motivaatio, vireystila sekä innokkuus voivat vaihdella. Päivän rytmiä voi muuttaa tarpeen vaatiessa omaan vireys- ja motivaatiotilaan sopivaksi. Pitkien opiskelupäivien lomassa on hyvä pitää myös pidempiä taukoja, jolloin voi vaikka syödä tai touhuta jotain aivan muuta.

Palautuminen on toinen tärkeä aihepiiri, niin pääsykoevalmistautumisessa kuin elämässä ylipäänsä. Riittävä palautuminen mahdollistaa laadukkaamaan oppimisen. Entisenä kilpaurheilijana tiedostan palautumisen merkityksen , mutta toisinaan joudun yhä vieläkin muistuttamaan palautumisen välttämättömyydestä itseäni. Tuloksia ei synny, mikäli on laiminlyönyt palautumisen ja ajanut itsensä ylikuntoon. Itselläni on kilpaurheiluajoilta koemusta riittämättömän palautumisen ikävistä seurauksista.

Omalla kohdallani huomaan palautumisen riittämättömyyden kiinnostuksen lopahtamisena. Yleisesti ottaaen nautin opiskelusta sekä pitkien laskujen ratkaisemisesta, mutta aika-ajoin huomaan kuinka lukemisen aloittaminen tai itse opiskelu tuntuu niin sanotusti pakkopullalta. Tuolloin on syytä pysähtyä miettimään syitä kokemuksen taustalla. Välillä on tietysti huonompiakin päiviä, jolloin opiskelu vaatii hieman tavallista enemmän puristusta. jotta ylipäätään saa päivän opiskelut aluille. Kun jaksaa puristaa, havahdun siihen, että hommaa alkaa lopulta luistaa kuin rasvattu. Aloittaminen on aika usein haastavin osuus, tämä on hyvä ymmärtää ja hyväksyä.

Toisinaan on hyvä tunnustella itseään ja omia tuntemuksiaan ja joustaa lukusuunnitelmasta siirtäen opiskelut toiselle päivälle, mikäli huomaa palautumisen olleen riittämätöntä. Olen oppinut, että omasta lukusuunnitelmasta kannattaa joustaa, sillä on parempi opiskella palautuneena ja motivoituneena, kuin pakottamalla. Pakon alla käteen jää vain tuhlattu aika ja tyhjää lyövät aivot.

Minulle mielekästä palatumista edistävää puuhaa on ehdottomasti rentoutuminen sekä perheen ja ystävien kanssa ajan viettäminen. Näiden lisäksi unella on myös paljon merkitystä, sillä oppiminenhan tapahtuu unen aikana. Joten unekastaan ei kannattaisia tinkiä, mikäli haluaa palautua mahdollisimman hyvin.

Luku-urakan keskellä on hyvä muistutella itselleen, että on hyvä ottaa pidempiäkin lukutaukoja. Erityisesti näin joulun alla on hyvä mahdollistaa ja antaa riittävästi aikaa palautumiselle. Jouluna voi nauttia omista jouluperinteistään ja viettää omanlaista joulua josta kykenee ammentamaan energiaa tulevalle vuodelle. Itse ajon ainakin hyödyntää koko joulun ajan palautumiselle sekä mielekkäälle tekemiselle, kuten perheen kanssa ajanviettoa, nauttien hyvästä ruuasta sekä ulkoillen.

Oikein palauttavaa ja rentoa joulun aikaa teille kaikille.

 

Wilma Malin, lääketieteen valmennustestaaja
Instagramissa @wilppu__

Lääkikseen 2022.

Lääkiksen valmennustestaajat

Tässä blogisarjassa lääketieteen valmennustestaajat esittäytyvät ja kertovat omasta hakuprosessistaan. Blogikirjoitukset tarjoavat vertaistukea ja aitoja kokemuksia lääkiksen hakuprosessista.