Kasvatustiede ja opettajankoulutus  •  06.09.2021

Opiskelijavaihdossa Islannissa

Vietin kevätlukukauden vaihto-oppilaana Pohjois-Islannissa, Akureyrin kaupungissa (20 000 asukasta). Lähdin kuuden kuukauden Erasmus-vaihtoon kotiyliopistostani Turun yliopistosta Akureyrin yliopistoon. Opiskelen pääaineenani erityispedagogiikkaa (3 vsk tällä hetkellä), mutta koska kohdeyliopistossani ei oman pääaineena kursseja ollut tarjolla (ainakaan vaihtareille), suoritin vaihdossani kursseja opettajankoulutuksen sekä yhteiskuntatieteiden puolelta.

Lähes koko kevään ajan koronatilanne pysyi Islannissa maltillisena, joten olin siinä mielessä onnekas, että pystyin elämään vpaaampaa elämää, kuin Suomessa. Suorittamistani kursseistani 2/5 järjestettiin kampuksella lähiopetuksena, loput 3/5 olivat kuitenkin kokonaan etänä sähköisissä oppimisympäristöissä. Kaikki suorittamani kurssit olivat järjestetty englanniksi, ja täten myös vaihto-opiskelijoille suunnattuja. Mielestäni oli hauskaa päästä kokemaan niin lähi- kuin etäopetukseen osallistuminen vieraassa maassa, ja pakko todeta, että Zoom-luennot olivat Islannissa ainakin hyvin saman tyylisiä kuin Suomessa!

Alla ottamani kuvat Akureyrin yliopiston sympaattisesta kampuksesta upeiden vuorimaisemien keskellä sekä eräs kuva koulumatkaltani.

Paras anti vaihto-opiskelussa itselleni oli ehdottomasti parantunut englannin kielen taito. Kaikki kurssit olivat kokonaa englanniksi, ja oli hienoa huomata oma kielitaidon kehitys yhdessä lukukaudessa. Suoritin myös islannin kielen perusteiden kurssin, ja tämä tosiaan olikin suurilta osin islanniksi… Islannin kielen opiskelu toi muihin kursseihini hauskaa vaihtelua, ja yllättävän paljon tämän pohjoismaisen opiskelussa minua auttoi ruotsin kielen osaaminen.

Kenttäretkelle katsomaan valaita

Eksoottisin ja mieleenpainuvin kurssini Akureyrin yliopistossa oli ehdottomasti vaihto-oppilaille suunnattu ”Icelandic nature” -kurssi, jossa perehdymme Islannin, keskellä Atlantin valtamerta sijaitsevan tuliperäisen saaren, luontoon. Kurssiin kuului perinteisen luento-opetuksen lisäksi kaksi kenttäretkeä. Nämä kenttäretket olivat itselleni todella mieleenpainuvia, sillä en ole tehnyt mitään vastaavaa Suomessa millään yliopistokurssilla. Ensimmäinen kenttäretki suuntautui valaiden katselun pariin, jälkimmäinen paikalliselle maatilalle.

Valaidenkatseluretkelle lähdimme valaiden katseluun tarkoitetulla moottorieneellä (näkyy alla olevassa kuvassa), ja tarkoituksena oli ajaa vähän ulos Eyjafjörður- vuonon perukoilta valaiden sekä muiden merenelävien näkemisen toivossa, lopuksi myös mahdollisesti kalastaa. Retkellä mukana oli noin 25 Erasmus-opiskelijaa, kurssimme opettaja sekä kaksi kapteenia, jotka ilmeisesti olivat jotakin sukua opettajallemme (erittäin tyypillistä Islannissa…)

Valasretki osoittautui menestykseksi: sää oli aurinkoinen ja tuuli poikkeuksellisen kevyt, sekä onnistuimme näkemään delfiiniparven ja päädyimme jopa 30 ryhävalaan ympäröimäksi. Valaiden näkeminen omin silmin oli jotain maagista, mistä en olisi voinut kuin unelmoida. Muutama ryhävalas tuli uteliaana uiskentelemaan myös erittäin lähelle venettämme ja uivat veneemme alitse. Retken päätyttyä veneemme ajoi syvemmälle vuonon perälle, jossa meillä oli mahdollisuus kalastaa. Väitän, että lähes jokainen onkea kädessään pitänyt henkilö onnistui nappaamaan kalan, jotkut jopa useampia. Saimme pääosin turskaa, joka on läpi Islannin historian ollut maan merkityksellisin kala (tämän takia islantilaisilla on sanonta: ”cod is our god”). Kenttäretken päätyttyä veimme tietystikin pyydystämämme kalat muovipussissa kotiin, jossa meitä odotti operaatio valtavan-turskan-perkaaminen sekä herkullisen ruoan valmistus. Onneksi eräs kämppiksistämme on islantilainen, ja hän saattoikin ehkä pahimmalla epätoivon hetkellä soittaa kalastajaisälleen ja kysäistä muutaman vinkin turskan sisuskaluihin liittyen…

Suosittelen kaikille ehdottomasti vaihtoon hakua yliopisto-opintojen aikana! Se antaa omiin opintoihin mukavasti uutta näkökulmaa ja aivan uudenlaisen kansainvälisen kokemuksen. Lämpimästi voin myös suositella Akureyrin yliopistoa vaihtokohteen ja Islantia kohdenmaana ylipäätään!

Tsemppiä kaikille syksyn opintoihin ja pääsykoelukemiseen!

-Katri

Katri H

Olen Katri, neljännen vuoden erityispedagogiikan opiskelija Turun yliopistosta. Opiskelujen ohessa toimin lasten kerho-ohjaajana sekä harrastan partiota ja liikuntaa. Toivon, että saat kirjoituksistani inspiraatiota, vinkkejä tai ainakin hyvää mieltä!