Lääketiede  •  27.08.2021

Miten aloittaa lääkiksen pääsykoeurakka?

Tiedättekö, kuinka hyvältä tuntui laittaa lääkiksen pääsykoekirjat myyntiin ja ojentaa ne seuraavalle pyrkijälle? Ei tätä onnistumisen tunnetta voi oikein vieläkään sanoin kuvailla, vaikka pääsykokeen tuloksista on aikaa jo noin 2 kuukautta. Olen kiitollinen ja helpottunut, että kahden vuoden kova työ palkittiin ja nyt minulla on lääkispaikka taskussa Oulun yliopistosta.

Tässä kirjoituksessa käsittelen monelle ajankohtaista aihetta eli miten aloittaa opinnot lääkiksen pääsykokeeseen. Elokuu on kohta lopuillaan ja syyskuussa moni uusi sekä vanha hakija aloittaa urakan kohti pääsykokeita. Keskityn tässä kirjoituksessa ensimmäiseen hakukertaani, koska se poikkesi oleellisesti toisesta tietotasoni suhteen.

Itse aloitin lukemisen molempina vuosina elokuun puolessa välissä jo ennen valmennuskurssien alkua. Ensimmäisellä kerralla osallistuin Oulussa syyskuussa alkavalle valmennuskurssille.

Koska ilmoittauduin kurssille hyvissä ajoin elokuussa, sain käyttööni heti vastaavan onlinekurssin opetustallenteet. Kemia oli ehdottomasti oma heikkouteni, koska olin lukenut sitä yhden pakollisen kurssin yliopistossa. Ainoa, mitä muistin ennen valmennuskurssia, oli hämärä mielikuva atomin rakenteesta.

Lisäksi matikka ja fysiikka olivat todella ruosteessa, koska olin laskenut vastaavia laskuja yliopistossa viimeksi 10 vuotta sitten. Minulla oli kuitenkin DI-tutkinto pohjalla, joten uskoin, että kertauksella saan kyllä hankittua laskurutiinin takaisin.

Näistä syistä aloitin opinnot ensimmäisenä hakuvuonna heikkouksistani eli kemiasta ja ihan perusmatikasta. Katsoin Moodlesta edellisen vuoden kemian luentoja ja tein niistä muistiinpanoja. Lisäksi kävin läpi matemaattisiin taitoihin liittyvät videot ennen valmennuskurssin alkua ja tein kaikki ennakkomateriaaliin kuuluvat tehtävät.

Tavoitteena oli katsoa kaikki kemian luentovideot ennen kurssin alkua, mutta sitä en kuukaudessa ehtinyt tehdä. Sain kuitenkin kerrattua kemian perusteet, jolloin en ollut ihan hukassa luennoilla, vaan pysyin hyvin kurssin mukana.

Ennakkomateriaaliin kuuluvien tehtävien ja siihen liittyvien videoiden katsominen auttoi matikkataitojen haltuun saamisessa. Laskeminen kurssin mukana onnistui hyvin tästä syystä alusta alkaen. Ensimmäisenä hakuvuonna en lukenut biologiaa syksyllä ollenkaan, sen ollessa lähinnä ulkoa opettelua.

Jos aikaa vain on ennen valmennuskurssia, suosittelen tekemään ennakkomateriaalin tehtäviä sekä paikkaamaan omia heikkouksia. Koska itse lähdin projektiin nollatasolta, nämä tehtävät ja luennot auttoivat minua alkuun projektissa ja sain enemmän irti valmennuskurssista heti alusta lähtien.

Varsinkin ensimmäisellä hakukerralla ennakkovalmistautuminen oli minulle hyödyksi. Jos luku-urakan voi aloittaa vasta yhtä aikaa kurssin alkamisen kanssa, ei peli ole menetetty. Pitkällä kurssilla asioiden opetteluun on hyvin aikaa ja epäselviin asioihin ehtii palata viikon aikana.

Näillä metodeilla sain kurssin onnistuneeseen alkuun heti syyskuusta lähtien. Seuraavassa postauksessa kerron, miten ensimmäisen ja toisen vuoden opinnot erosivat toisistaan ja miten aloitin urakan toistamiseen!

-Suvi

Suvi H

Hei! Olen 37-vuotias perheellinen lääketieteen opiskelija Oulun yliopistosta. Tervetuloa seuraamaan matkaani lääkäriksi! Blogissa keskityn pääsykoeurakkaa helpottaviin vinkkeihin ja opiskelumotivaation lisäämiseen. Lisää motivaatiota ja kuvia arjestani Instagramissa @suvihaapakangas.