• Lääketiede
 • Anna

Otsikossa oleellinen.

Näinpä, viimeisen viikon-kahden aikana illat on kulunut tentteihin opiskellessa. Päivisin on koulua ollut ihan normaalisti: aamupäivisin poleja, leikkauksia, kiertoja, seminaareja ja harkkatöitä, ja iltapäivisin luentoja. Tentit kuitenkin lähestyy joten aikaa opiskelulle on ollut lähinnä iltaisin. Okei, on muutamia vapaita aamujakin ollut, kaikeksi onneksi, ja luennotkin alkaa vähitellen olla luennoitu syksyn osalta!

Syksyn neljästä isosta kurssista anestesiologian tentti oli jo ja radiologiankin tentin tällä viikolla. Puolet tämän tenttiurakan tenteistä siis takana! Viikon päästä vuorossa on kirurgian tentti ja siitä parin viikon kuluttua traumatologian kurssitentti. Kiireistä arkea ja viime tekstin teemaa jatkaen pitkiä päiviä täällä mun suunnalla. Täytyy myöntää, että tiivis tahti alkaa jo tuntumaan -varsinkin ison osan ajasta kuluessa kotona nykyajan hengessä. Onneksi sentään pääsee päivisin sairaalalle klinikkaan!

Etäopiskelu näyttää kutakuinkin tältä: terveysportti, Zoom, oppikirja ja kahvikuppi

Tuosta radiologiasta ajattelin vielä kirjottaa muutamalla sanalla. Kurssi oli aika ovelasti sujautettu kirurgian opintojen rinnalle: luentoja oli muutama muiden luentojen seassa ja harkat (niin kutsutut demot) oli sijoiteltu lukkariin joko aamu- tai iltapäiville muun opetuksen ympärille. Näitä demoja oli kutakuinkin kymmenen kattaen eri elimet ja käyttötarkoitukset. Demoissa katsottiin pienryhmissä paljon röntgen-, TT- ja MRI-kuvia, kuitenkin eniten natiivikuvia (eli rtg).

Lisäksi kurssin tavoitteisiin kuului mm säteilyoppia, kuvantamismodaliteettien toimintaa, hyvän lähete-etiketin läpikäyminen ja eri kuvantamisten indikaatioiden ja toisaalta vasta-aiheiden tunteminen. Näistä oppiminen oli mielestäni jätetty aika pitkälti opiskelijoiden omalle vastuulle sillä niistä ei erillisiä luentoja ollut, ja demoissa keskityimme pääasiassa kuvien tulkintaan sekä diagnostiikkaan.

Olin todella innoissani siitä että vihdoin pääsi oppimaan tätä lääkärille melko keskeistä ja tärkeää radiologisten kuvien tulkitsemistaitoa. Isommissa keskuksissa toki saa radiologin lausunnon kuviin, mutta pienemmillä paikoilla ja monissa terveyskeskuksissa joihin lääkiksestä ensimmäisenä todennäköisesti työllistyy ei lausuntoja välttämättä ole saatavilla. Ja tietysti kriittisissä tilanteissa on kuvista tärkeää pystyä itse havaitsemaan kiireellisiä toimia vaativia muutoksia. 

Taito karttuikin vähitellen kun silmä harjaantui kuviin. Paljon kuvia katsomalla alkoi aluksi huomaamattomilta tuntuneet hentoiset viivat ja sävyerot pompata silmiin paljon helpommin. Parasta harjoitusta opetuksen ulkopuolella olikin aina mahdollisuuden tullen potilaista otettujen kuvien katselu ja oppiminen niiden lausunnoista. Pläräsin kyllä ennen tenttiä kotonakin vielä harjoituskappaleiksi jaettuja kuvia urakalla. Sinänsä tämä kurssi olikin ihan mukavaa vaihtelua ainaiselle tutkitun tiedon opiskelemiselle -nyt tärkeintä oli oppia taito, jota ei pänttäämällä opi vaan pikemminkin harjoittelemalla.

Nyt sitten palataankin siihen opiskeluun, mutta pian pääsen taas amauenssiksi ja toivon mukaan hyödyntämään kaikkia näitäkin oppeja :)

 

Anna

Olen 22-vuotias nelosen kandi Turusta. Opintojen ohella harrastan paljon liikuntaa, kahvittelua, kavereiden kanssa naureskelua ja mainittavan paljon myös kirjojen lukemista ja leffojen katsomista. Olen myös aktiivinen kansainvälisessä opiskelijajärejstössämme FiMSIC:ssä, jossa toimin Turun paikallispuheenjohtajana.

Tänne blogiin päätyy siis heijasteita näistä kaikista keskittyen kuitenkin siihen lääkisopiskeluun ja opiskelija-arkeeni. Toivottavasti löydät teksteistäni inspiraatiota, motivaatiota tai ihan vain hyvää mieltä! Aina saa myös kysyä ja kommentoida, jos siltä tuntuu :)

Muita blogipostauksia

 • Lääketiede
 • Katja

Etäopiskelu ja -tentit

Joululoma alkaa olla lopuillaan, ja maanantaina alkaakin jo uusi jakso. Meillä on tämän vuoden ensimmäisenä jaksona hormonien säätely- jakso, jota olen odottanut jo jonkun...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Anna

Kirurgian amanuenssuuri

Jouluun on vajaa viikko ja nyt alkaa loma! Viimeisestä tentistä tosin on jo kuukausi eikä kouluakaan ole ollut sen jälkeen. Tekemistä on kuitenkin riittänyt viimeisen...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Katja

Hermosto-jakso ja joululoman aloitus

Hermosto-jakson tentti oli tänään, ja nyt alkoi todella ansaittu kuukauden joululoma. Tämä syksy on ollut raskas varmasti ihan jokaiselle, ja itsellänikin motivaatio ja energiatasot...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Katja

Mikä yllätti lääkiksessä?

Viimeinen puolitoista vuotta on vain vahvistanut fiilistäni siitä, että olen täysin unelmieni opiskelupaikassa. Minulle ei ole kertaakaan tullut hetkeä, jolloin olisin katunut...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Katja

Pääsykoeurakan aloittaminen

Näin marraskuun ollessa jo puolessa välissä, ja syksyn kirjoitusten ollessa ohi, on moni saattanut jo aloittaa pääsykokeisiin lukemisen, tai ainakin sen miettimisen ja suunnittelun...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Katja

Kun syysväsymys painaa päälle...

Syksy on jo melkein lopuillaan, ja joulu kolkutteleekin jo lähes ovella. Viimeisiä viikkoja pitäisi vielä jaksaa rutistaa ennen ansaittua joululomaa. Monella, kuten myös itsellänikin...

Lue lisää