Lääketiede  •  16.04.2020

Karanteenikevät

Eristystä on jatkunut jo reilu kuukausi ja kaikkien kevätsuunnitelmat meni aika lailla uusiksi. Omista suunnitelmistani sain heittää kuoppaan opiskelijavapun ja kesälomamatkan… Tänä keväänä korkeakouluihin hakevat ette kuitenkaan saa heittää vielä uskoa tai kirjoja kuoppaan!

Näyttää siltä, että pääsykokeita tullaan järjestämään soveltavin menetelmin. Vielä lääketieteen hakukohteiden osalta ei ole tietoa, kuinka koe tullaan järjestämään. Karanteeni ja muut eristystoimenpiteet sekä yleinen epävarmuus pandemiatilanteesta aiheuttavat herkästi ahdistusta. Itse olen ainakin huomannut, että sosiaalinen eristäytyminen ja face-to-face -kontaktien supistuminen minimiin vaikuttaa opiskelumotivaatioon ja mielialaan. Onneksi olen päässyt urheilemaan paljon ja olen kuitenkin pystynyt pitämään arkirutiineista kiinni. Tämä olisi nyt yksi neuvoni kevään hakijoille!

Epävarmuus syö hakijoilta varmasti motivaatiota, mutta nyt pitäisi jaksaa painaa loppuun asti. Huolimatta siitä, kuinka pääsykoe tullaan järjestämään niin tilanne vaatii kylmäpäisyyttä. Mentaalinen aspekti on mielestäni nyt suuressa roolissa ja ne hakijat, joilla pää kestää aloittavat syksyllä uudet opinnot!

Pääsykokeeseen on vielä joitakin viikkoja aikaa ja nyt aletaan olemaan herkistelyn hetkillä. Vuosi sitten samaan aikaan tein paljon harjoituskokeita ja vanhoja valintakokeita. Hankin harjoituskokeita kurssin tarjoamien lisäksi ja tein vähintään yhden kokeen, toisinaan kaksi koetta viikossa. Herkistelin vanhoja asioita ja pyrin pitämään yllä jatkuvasti hyvää laskurutiinia. Tein kokeita aina lauantaisin ja keskiviikkoisin. Muina päivinä opiskelin laajasti muita asioita.

Nyt lukusuunnitelmasta tulee mielestäni tärkeä apuväline. Erityistilanteen vuoksi on mielestäni tärkeää, että etenee suunnitelmallisesti. Totutut rutiinit on ehkä joutunut kääntämään ylösalaisin, joten nyt uusien rutiinien luominen ja päämäärätietoisen työskentelyn ylläpitäminen on olennaista.

Tässä muutamia ohjeita, joita itse noudatin keväällä:

  1. Tee harjoituskokeita, vanhoja valintakokeita, YO-kokeita, DI-kokeita ja/tai farmasian kokeita
  2. Kertaa vanhoja asioita ja pyri luomaan laajoja kokonaisuuksia asioiden välillä oppiainerajat ylittäen
  3. Pysy rutiineissa ja suunnitelmassa
  4. Tee hauskoja asioita
  5. Liiku, syö ja lepää
  6. Luo uskoa ja hyvää itseluottamusta: hae onnistumisia

Tsemppiä kaikille hakijoille viimeisiin viikkoihin!

-Atte

Atte

Crossfitiin hurahtanut, 27-vuotias ensimmäisen vuoden lääkisopiskelija.

Lähtöisin savosta, Pohjois-Karjalassa pyörähtänyt ja nyt Helsinkiin ihastunut.