Lääketiede  •  09.03.2020

Mitä kuuluu kevääseen?

Kevään opinnoissa juostaan kovaa vauhtia päätökseen, kun anatomian kurssi lähestyy loppuaan. Seuraavaksi hyppäämme hermoston pariin ja toukokuussa suoritetaan valinnaisia syventäviä opintoja.

Mehustelin anatomian kurssia jo alkuvuodesta, sillä pidän konkreettisesta opiskelusta. Tällä kurssilla me päästiin toden teolla konkretian pariin! Anatomian opiskeluhan on paljon ulkoa pänttäämistä, vähän kuten uuden kielen opettelu. Latinan kielen perusperiaatteita oppii kuitenkin suhteellisen nopeasti, kun yksinkertaisia kuvaavia sanoja alkaa toistumaan useiden anatomisten rakenteiden kanssa.

Anatomian suuret atlakset on täynnä kuvia eri leikkaustasoista ja tarkentavat tekstit tukevat kokonaiskuvan rakentamista. Meillä anatomian opiskelu etenee yläraajasta selkään ja siitä alaraajaan. Ensin opiskeltiin luusto, nivelet ja ligamentit. Ne luovat maaperää, jonka päälle aletaan rakentamaan rakennuksia eli lihaksia ja vasta sitten teitä eli verisuonia sekä hermoja.

Mä tykkään anatomiasta ja käsillä tekemisestä, joten tän kurssin paras anti on ollut päästä dissektiosaliin! Dissektioissa pienillä opiskelijaryhmillä on edessä koko kurssin ajan yksi ja sama vainaja. He ovat siis luovuttaneet ruumiinsa lääketieteen käyttöön. Kiitokset ja kunnioitus heille! Dissektioissa opiskelijaryhmät yhteistyössä sitten tarkastelevat skalpelin ja atuloiden avulla todellista anatomiaa ohjeiden mukaan. Aluksi tämä tuntui hieman creepiltä, mutta siihen tottui nopeasti. Balsamoitujen vainajien hajua voisi kuvailla hieman väkevänä muovailuvahan tuoksuna.

Ultraäänitutkimusta ranteen lihaksista. Kuvassa musculus pronator quadratus. Latinalle tyypillisesti lihaksen nimi on sitä kuvaileva, nelikulmainen.

Tällä hetkellä opiskelu on tuntunut parhaalta vuosiin. Anatomian opiskelu ja nämä disset ylläpitää yhteisöllisyyttä. Päivät kuluu rennosti kavereiden kanssa päntäten ja välillä hassutellen. Opiskeluun kuluu taas muutamia tunteja päivässä luentojen ja dissektioiden lisäksi. Pitkästä aikaa mä oon löytänyt uusia hyviä ystäviä, joiden kanssa uskon tän opiskelun olevan yhtä juhlaa!

Kurssin ohessa tehtiin maksimaalisen hapenottokyvyn arviointi Åstrandin testillä. Testissä tarkasteltiin sykkeen reagointia vastustehon kasvuun submaksimaalisella rasituksella. Lisäksi mitattiin keuhkojen kapasiteettia PEFillä.

Opiskelun ohessa suoritan vielä edellisiin erityisopettajan opintoihini liittyen viimeisen opetusharjoittelun. Sen jälkeen olen maisteri, vihdoinkin. Kevät tulee olemaan siis aika kiireinen, mutta onneksi tässä on pääsiäinen ja vappu tulossa 😀 Odotan itse asiassa vappua ensimmäistä kertaa innolla, sillä tää tulee olemaan eka kunnollinen opiskelijavappu. Pääsen kokemaan Ulliksen vappufiiliksen uusien hyvien ystävien seurassa!

Plexus brachialis et arteria subclavia dextra.

Atte

Crossfitiin hurahtanut, 27-vuotias ensimmäisen vuoden lääkisopiskelija.

Lähtöisin savosta, Pohjois-Karjalassa pyörähtänyt ja nyt Helsinkiin ihastunut.