Lääketiede  •  28.02.2020

Mitä tehdä 2,5kk ennen pääsykoetta

Alle kolme kuukautta lääkiksen pääsykokeisiin, ja kuumotus sen kun kasvaa. No ei, edelleen kannattaa ottaa ihan rauhallisesti. Aikaa on vielä todella paljon niin uusien asioiden oppimista, kuin jo opittujen asioiden kertaamista varten. Tässä vaiheessa on hyvä tehdä perusteellinen tilannekatsaus oman osaamisen osalta, ja tämän perusteella luoda realistiset (lue: ei liian vaativat) lukusuunnitelmat seuraaville viikoille.

Itse luin tässä vaiheessa noin 6h päivässä viitenä päivänä viikossa, eli yhteensä noin 30h/vko. Mielestäni tämä oli juuri sopiva tuntimäärä, jottei jo tässä vaiheessa väsy liikaa. Tottakai kaikki ovat erilaisia, ja toisille tämä tuntimäärä voi tuntua liialliselta kun taas toiselle aivan liian vähäiseltä. Täytyy kuitenkin muistaa, että laatu korvaa aina määrän eikä liian väsyneenä opiskelusta ole juurikaan hyötyä.

Taukojen ja vapaapäivien pitäminen tässä vaiheessa, ja koko loppuajan, on erityisen tärkeää. Jos tuntuu siltä, ettei keskittyminen riitä edes vartiksi kerrallaan tai että silmät eivät vain meinaa pysyä enää auki, on aika lopettaa opiskelu. Kenenkään sisäänpääsy ei tule jäämään kiinni niistä muutamista tunneista tai päivistä, jolloin päätät käyttää aikasi palautumiseen ja rentoutumiseen. Kehosi tulee vain kiittämään sinua lopussa.

Jos opiskelu takkuilee, voi olla hyvä kokeilla jotain eri opiskelutekniikkaa. Netti on täynnä erilaisia tauotus- sekä opiskelutekniikoita, jotka voivat parhaimmassa tapauksessa olla täydellisiä juuri sinulle. Itse olin aina peruskoulussa ja lukiossa opetellut asioita tekemällä muistiinpanoja käsin, mutta pääsykokeisiin lukiessani päätin kokeilla enemmän mind mappien tekemistä, sekä sitä että valitsin päässäni aiheen, kuten aineenvaihdunta, ja kirjoitin siitä kaiken ylös minkä muistin. Tämän jälkeen otin erivärisen kynän ja lisäilin unohtamiani asioita paperille. Koin tämän ainakin itse todella hyväksi tavaksi kerrata, ja nähdä oma osaaminen ihan konkreettisesti.

Itse en käyttänyt mitään erityisiä tauotusmenetelmiä vaan opiskelin niin kauan, kun jaksoin ja sitten pidin yleensä 3-5min tauon. Yleensä keskittyminen riitti noin 30-50min, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Erittäin suosittu menetelmä, ainakin muiden hakijoiden keskuudessa, oli ns. pomodoro-tekniikka. Menetelmässä opiskellaan putkeen 25min ajan, ja sen jälkeen pidetään 5min tauko. Luin myös viikko sitten tekniikasta, jonka pitäisi kuulemma olla paras tapa opiskella. Siinä opiskeltiin yhtäjaksoisesti 52min, jonka jälkeen pidettiin 18min tauko. Mielestäni tauko tuntuu jotenkin liian pitkältä, mutta en pysty kommentoimaan sillä en ole koskaan tätä tapaa kokeillut.Taukojen aikana on myös hyvä tehdä jotain oikeasti aivoja rentouttavaa, eikä heti ensimmäiseksi eksyä instagramin tai facebookin ihmeelliseen maailmaan. Olen kuullut, että erilaiset värit ja liikkeet auttavat aivoja palautumaan, joten esimerkiksi Candy Crushin tai Tetriksen pelaamisen pitäisi oikeasti auttaa palautumisessa. Itsekin testasin tätä viime keväällä ja pakko myöntää, että usein laskut sujuivat paremmin tällaisten taukojen jälkeen.

Tsemppiä opiskeluihin! Pitäkää taukoja, ja nauttikaa näistä aurinkoisista päivistä.

– Katja

Katja K.

Katja K

24-vuotias neljännen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01