Näin opiskelujen taas alettua, aloin miettimään miltä minusta tuntui tasan vuosi sitten. Olin tässä vaiheessa opiskellut reilut 4kk, ja saman verran oli vielä jäljellä ennen pääsykoepäivää. Muistan ne kaikki onnistumisen ja epäonnistumisen tunteet toisensa perään. Olin päättänyt vuoden 2019 olevan minun vuoteni, mutta muistan myös, miten monta kertaa itseluottamukseni horjui niiden 9kk aikana.

Tiedän niin miltä monesta teistä tuntuu tällä hetkellä. Olin pysynyt täysin lukusuunnitelmassani, aloitin kertaamisen jo tammikuussa mutta jotenkin aina tuntui siltä, etten osannut tarpeeksi. Mietin moneen kertaan, miten on mahdollista, etten osannut jotain helppoja laskuja, vaikka olin opiskellut näitä asioita jo parin vuoden ajan. Välillä minusta tuntui jopa siltä, että mitä enemmän opiskelin sitä vähemmän osasin ja muistin. Tämä ei tietenkään ollut totta, hermoni vaan veivät voiton taistelussa.

Epätoivon hetkinä tukeuduin läheisiini ja ystäviini, ja tulen aina olemaan kiitollinen heille saamastani tuesta. Muistakaa kuitenkin, että kaikista tärkein olet sinä itse. Vaikka kaikkien läheistesi tai jopa koko maailman usko sinuun horjuisi, älä anna sen horjuttaa omaa uskoasi. Sinä pystyt tähän, sinä osaat kyllä, ja vaikka et vielä osaisi on sinulla vielä monta kuukautta aikaa. Älä anna epävarmuuksillesi valtaa, se ei johda mihinkään positiiviseen.

Tiedän miten vaikeaa on ajatella positiivisesti ja uskoa itseensä, kun mikään tehtävä ei mene oikein ensimmäisellä tai toisellakaan yrittämällä, tai kun teet 20 maailman tyhmintä huolimattomuusvirhettä putkeen. Me KAIKKI lääkikseen päässet olemme olleet tismalleen samassa tilanteessa, ja vielä moneen kertaan. Jos opiskelu tuntuu aivan ylitsepääsemättömältä, pidä vapaapäivä, pidä vaikka kokonaan opiskeluvapaa viikonloppu, tee kaikkea muuta kuin opiskele. Lupaan, ettei sisäänpääsysi tule riippumaan noista päivistä. Suuremmalla todennäköisyydellä tulet osaamaan ja oppimaan paljon paremmin, kun aivosi ovat saaneet tehdä täydellisen nollauksen.

Top 5 vinkkiäni tämän hetkiseen tilanteeseen:

-          Tee lukusuunnitelma, mutta älä ole liian ankara itsellesi. Jos et joka viikko pääse täysin tavoitteeseesi, se on ihan okei kunhan panostat laatuun määrän sijaan.

-          Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka tukevat sinua sataprosenttisesti ja saavat sinut rentoutumaan

-          Muistuta itsellesi, että osaat jo nyt paljon, ja sinulla on vielä todella paljon aikaa kerrata heikkouksiasi. Kukaan ei koskaan saa täysiä pisteitä kokeesta, eikä sitä edes vaadita sisäänpääsyyn.

-          LASKE, LASKE, LASKE… Laskurutiini on aivan älyttömän tärkeää kokeen kannalta, jotta aikaa ei kulu liialliseen ylianalysointiin ja kaavojen pyörittelyyn.

-          Pidä vapaapäiviä, vapaita viikonloppuja, lepohetkiä. Lähde ulos, vietä aikaa perheen ja ystävien kanssa, äläkä unohda liikunnan ja unen tärkeyttä.

Tsemppiä opiskeluihin! 😊

- Katja

P.S. kuvassa tunnelmia maanantain sokerirasitustestistä, pakko sanoa että ei ollut kyllä kivaa 😅😅😅

Katja

23-vuotias kolmannen vuoden lääketieteen opiskelija Tampereelta. Vapaa-aikani kuluu kavereiden, salin, koirani ja Netflixin parissa. Tule mukaan seuraamaan matkaani unelmieni opiskelupaikassa. Lisää lääkiselämää instagramissa @katjusa1 ja @kk_studygram01

Muita blogipostauksia

  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Lääkishaun aikataulutus

Olen monesti kuullut, kuinka pääsykokeeseen valmistautumista rinnastetaan maratoniin. Vertauksessa on perää, sillä kuten maratonissa myös pääsykoeluvussa on osattava...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Palautuminen ja tauottaminen

Pääsykoevalmistautuminen lääketieelliseen on kovan urakan takana ja vaatii paljon toistoja sekä pitkäjänteisyyttä. Asioiden kertaamisella sekä tehtävien...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Joululoma

Nyt reilun viikon joululomalla olleena ajattelin tulla muistuttamaan levon tärkeydestä. En usko, että siitä voi puhua tarpeeksi tällaisissa urakoissa. Voin suoraan myöntää...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Syksyn viimeiset tentit ja joululoma

Jotenkin se pitkä ja rankka syksy tuli ja meni, ja nyt ollaan jo joululomalla. Pakko myöntää, että vaikka viimeinen jakso olikin mielenkiintoinen ja todella hyödyllinen, oli...

Lue lisää