Lääketiede  •  15.11.2018

Patologiaa

Viime postauksessani kerroin monen kurssin päällekkäisyydestä ja sille on tulossa jatkoa, sillä nyt meillä alkoi Patologian kurssi. Tosin moni niistä kursseista, jotka siinä mainitsin, on tenttiä vaille valmiita tässä vaiheessa, joten ehkä voisi jo sanoa, että nyt tasapainoillaan enää yhden (mutta laajan) kurssin kanssa.

Olen kuullut huhuja niin kavereilta, vanhemmilta opiskelijoilta kuin professoreiltakin, että patologia on aika hankala kurssi tässä toisena opiskeluvuonna (toisaalta kevään puolella odotteleva farmakologia ja toksikologia on sitten vielä vaikeampi, joten nautitaan tästä(?)). Kurssi on laaja; se alkoi nyt marraskuun puolivälissä ja jatkuu pitkälle helmikuuhun. Tentti tästä kurssista taitaa olla helmikuun viimeisenä päivänä.

Ensimmäisten päivien luennoilla meille on luennoitu esimerkiksi solukuolemasta ja siinä ohessa tietenkin histologisista löydöksistä, tulehduksesta ja lisäksi siitä, mihin kliinikko tarvitsee patologian osaamista. Minulla, kuten varmasti monilla muillakin oli tietyt ennakkokäsitykset sanasta patologia ja omia mielleyhtymiä siihen liittyen. Heti ensimmäisen, kurssin infoluennon aikana selitettiin, että ei, patologit eivät vietä tuntikausia päivästään ruumiinavaussalissa, niin kuin kaikissa sairaalasarjoissa näytetään. Patologien pääasiallista työtä on histologisten näytteiden analysointi, lausuntojen antaminen näytteistä sekä näyteleikkeiden tekeminen. Eräskin luennoitsijoistamme (patologian erikoislääkäri) kertoi, ettei ole ollut ruumiinavauksessa mukana viiteentoista vuoteen(!).

Kurssiin kuuluu tuttujen luentojen lisäksi reilu parikymmentä mikroskopian harjoitusta, joista ensimmäiset 10 ehtii olla tässä ennen joulua. Kiirettä pitää siis vielä ennen kuin pääsee joululaatikoiden ja muiden ihanien jouluherkkujen ääreen nautiskelemaan.

Kiireestä huolimatta yritetään nyt nauttia tästä ihanan lämpöisestä marraskuusta. Toisaalta toivon jo hieman lumentuloa, sillä se tekisi maailmasta niin paljon valoisamman!

Pikkujouluterkuin

Nina

Nina