• Lääketiede
 • Anna

Olen aina potenut suurta tuskaa ympäristöasioista ja pyrkinyt tekemään ekologisia valintoja arjessani. Suurinta turhautuneisuutta itselleni aiheuttaa kuitenkin kaikki ne päästöt, päätökset ja luontoa tuhoavat teot joihin en itse juurikaan pysty vaikuttamaan. Näillä tarkoitan vaikka ravintoloiden hävikkiä tai yritysten huonoja sijoituksia tai toisen valtion ympäristöpoliittisia päätöksiä. Onneksi on kuitenkin paljon, mitä voin ja me kaikki voimme tehdä, ja pienillä teioilla voimme päästä lähemmäksi vaikutusvaltaa myös näillä kaukaisemmilla kentillä. Esimerkiksi kuluttajien ostopäätökset muokkaavat markkinoiden tarjontaa joten suosimalla ympäristöä helliviä tuotteita ja palveluita on luonnollista, että niiden tarjonta kasvaa yritysten nähdessä niiden olevan kannattavia tuottaa.

Ajattelinkin nyt viimeisen viikon karmaisevien ilmastouutisten aiheuttaman turhautuneisuuden ja epätoivon tunteen laskettua hieman ottaa asiakseni jakaa oppimiani asioita ja vinkkejäni tämänkin kanavan kautta. Opiskelijana on ainakin budjetti tiukka ja joskus aikakin hyvin kortilla, joten mitä kaikkea sitä voikaan tehdä ollakseen maapallomme tulevaisuutta tukeva? (Huomiona tässä kohtaa, että en halua syyllistää ketään enkä ärsyttää vaan ihan oikeasti saada ihmiset näkemään että teoillamme ON merkitystä, se ei ole vaikeata ja yhdessä voimme vaikuttaa hurjasti)

Suurin suomalaisten päästöjen lähde, kuten itsenikin, on asuminen ja liikkuminen. Asun yksin vanhassa kerrostalossa joten tässä saan jo ison ympäristötaakan harteilleni. Tärkeintä mitä voin tehdä, on suosia vihreää, kestävästi tuotettua sähköä ja tarkkailla sen sekä veden kulutusta.

Ruoka kasvattaa myös suuresti hiilijalanjälkeä, mutta koska syömistä ei voi lopettaakaan, voi miettiä mitä syö. Itse olen kasvissyöjä ja suosin maitotuotteissakin kasvipohjaisia. Nyky-Suomessa tämä on todella helppoa ja vaivatonta, eikä se ainakaan minulle tule yhtään kalliimmaksi. Opiskelijana kun on oppinut muutenkin ostamaan ruokakaupassakin säästelijäästi. Hyvä vinkki on ostaa satokauden mukaisesti ja hyödyntää pakastinta. Siinä säästää itseltä aikaa, vaivaa ja rahaa, ja samalla maapallo kiittää. Jos on tottunut syömään paljon lihaa voi alkuun ottaa tavaksi syödä vaikka toisen päivän lämpimistä aterioista (siis lounas tai päivällinen) kasvisruokaa tai siirtyä syömään lihattomasti kerran viikossa, jokatoisena päivänä tai jotain vastaavaa. Jokainen pienikin askel on askel oikeaan suuntaan ja jos moni ihminen ottaa niitä vastaa se jo isoa harppausta!

Liikkumisen kohdalla itselläni tilanne on hyvä. Pyöräilen tai kävelen kaikkialle, enkä siis käytä edes julkista liikennettä - edes talvisin. Ainoastaan käydessäni koti-kotona tai mökillä kuljen junalla. Mutta tästä kaikesta arjen päästöttömyydestä huolimatta, on liikenteen vaikutus omaan hiilijalanjälkeeni suuri, sillä lentäminen kasvattaa sitä reippaalla kädellä. Pitäisi ilmeisesti osata valita lentoyhtiöitä, jotka käyttävät uusiutuvaa polttoainetta, hyvittää päästönsä maksuilla ja suosia pitkiä matkoja, suoria lentoja ja hyödyntää muitakin kulkuneuvoja. Onneksi en kuitenkaan paria matkaa enempää vuositasolla kerrytä ja niissäkin yritän hyvittää tekojani muin keinoin, muun muassa matkustamalla kevein matkatavaroin. Ja toki kukkarokin kiittää jos harrastaa vähemmän maailman matkailua vuositasolla ja enemmän esimerkiksi kotimaan ja lähiseudun turisteilua.

Sitten viimeisenä hieman pienempi asia, mutta jolla on pitkällä tähtäimellä ja yhteisötasolla jo iso merkitys. Muovi, kierrättäminen ja ostokäyttäytyminen. Käytän aina kestokasseja ja suosittelen kaikkia muitakin tekemään näin -ei meinaan ole iso vaiva kantaa pieneksi taiteltua kangaskassia vaikka aina laukun pohjalla. Kahviloissa puolestaan voi syödä ja juoda paikan päällä tai ottaa juoman mukaan omaan kestomukiin. Kaupassa voi valita tuotteet, jotka ovat merkitty ympäristömerkillä, joita ei ole pakattu miljoonan muovi ja pahvikerroksen alle ja jotka ovat lähellä tuotettuja. Kirppareilta tekee myös hyviä löytöjä ja monia asioita voi myös lainata -mieti vaikka kirjastoa.

Jos jaksoit lukea tämän koko jutun niin iso kiitos! Mun oli saatava tämä ulos itsestäni ja yrittää tehdä jotain omia tekojani suurempaa asian eteen.

Jos teillä on jotain hyviä vinkkejä niin jakakaa ihmeessä, itse haluaisin ainakin kovasti kuulla! Ja keskusteltavaa mulla riittäisi vaikka loppuvuodeksi, mutta tyydytään nyt tähän alkuun. Toivottavasti saatte tästä lisää inspistä elää ympäristöystävällisesti mutta ottamatta siitä liikaa stressiä (toisin kuin allekirjoittanut kenties… ;)).

Vihreää viikonloppua!

-Anna

Anna N

Olen 21-vuotias kolmosen kandi Turusta. Opintojen ohella harrastan paljon liikuntaa, kahvittelua, kavereiden kanssa naureskelua ja mainittavan paljon myös kirjojen lukemista ja leffojen katsomista. Olen myös aktiivinen opiskelijajärejstössämme FiMSIC:ssä, jossa toimin Turun paikallispuheenjohtajana.

Tänne blogiin päätyy siis heijasteita näistä kaikista keskittyen kuitenkin siihen lääkisopiskeluun ja opiskelija-arkeeni. Toivottavasti löydät teksteistäni inspiraatiota, motivaatiota tai ihan vain hyvää mieltä! Aina saa myös kysyä ja kommentoida, jos siltä tuntuu :)

Muita blogipostauksia

 • Lääketiede
 • Anna

Manukesä -ekat amanuenssuurit

Viimeksi kirjoitin kolmannen vuoden loppumisen tuoreita fiiliksiä ja vähän jo paljastin kesäsuunnitelmianikin. Nyt muutaman päivän Turun kaupungin sairaalassa sisätautiamanuenssina...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Atte

Round one... COUNT!

Huomenna koittaa vuoden 2020 lääkishakijoiden round one! Valintakoe järjestetään ensimmäistä kertaa etänä hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Viime viikolla...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Anna

Lääkiksen puoliväli

Perjantaina oli kevään viimeinen tentti, sisätautien lopputentti, ja sen myötä tuli kolmannen vuoden opinnot päätökseensä. Kuuden vuoden opiskeluajasta on siis...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Rebecca

Viimeinen viikko H-hetkeen

Moikka, nyt on tasan viikko jäljellä siihen hetkeen, jota varten koko tämä 9 kuukautta on luettu. Kokeen järjestäminen etänä jo itsessään aiheutti motivaatiotason...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Katja

Ensimmäinen opiskelijavappu

Ensimmäinen opiskelijavappuni oli kaukana siitä, mitä olin vuosia sen odottanut olevan, mutta toisaalta on vaikeaa kaivata jotain mitä ei ole ennen edes kokenut. Vappu meni mukavasti...

Lue lisää