Lääketiede  •  22.08.2018

Mitä neljäntenä vuonna opiskellaan

Tiivistettynä voi sanoa, että neljännen vuoden syksyllä opiskellaan kirurgiaa, traumatologiaa ja ortopediaa, anestesiologiaa ja radiologiaa. Keväällä on puolestaan vuorossa neurologia, psykiatria ja korva-nenä-kurkkutaudit eli KNK. Siinä ytimekäs vastaus niille, jotka eivät jaksa koko postausta lukea. Mutta kiinnostuneille ajattelin avata nyt tarkemmin, mitä syksy tulee pitämään sisällään.

Syksy tulee poikkeuksia ja perjantaipäiviä lukuun ottamatta noudattamaan kaava aamupäivä sairaalalla ja iltapäivä luennoilla. Sairaalalla olemme vaihdellen seuraamassa poliklinikkakäyntejä, mukana lääkärin kanssa aamukierrolla, mukana seuraamassa ja ehkä avustamassa leikkauksissa sekä tutkimassa omia potilaita. Lisäksi meillä on lista toimenpiteitä, jotka pitää saada tehtyä syksyn aikana. Tällaisia on esimerkiksi virtsakatetrin laitto miehelle, eturauhasen tuseeraus ja tipan laitto. Joinain aamupäivinä on myös pakollisia radiologian tai kirurgian harkkoja . Luennot ovat pääasiassa kello 12-15 eli kun aamut alkavat jo kahdeksalta, on päivät lähes normaalin työpäivän pituisia. Varsinkin jos ja kun meinaa vielä opiskella illalla kotona.

Lisäksi meidän pitää tehdä syksyn aikana 40 tuntia päivystysharkkoja joko kirurgia/traumapäivystyksessä tai leikkaussaleissa. Lisäksi jokaiselle on yksi pientoimenpidepäivä, joka tehdään jossain lähialueen terveyskeskuksessa ja toisin sanoen tarkoittaa sitä, että me kandit teemme koko päivän lääkärin valvonnassa pientoimenpiteitä kuten luomien poistoa ja tikkauksia.

Ja vielä kaiken tämän lisäksi meillä on neljä viikko käytännön harjoittelua sairaalalla. Niin ja pitäisihän se pakollinen kirurgian amanuenssuurikin tehdä jossain vaiheessa. Tosin luulen, että itselläni se suorittaminen siirtyy väkisinkin kevään puolelle, koska lähes kaikki haluaisivat tehdä sen jo syksyllä pois alta. Amanuensuurista saa toki palkkaa, mutta se tarkoittaa sitä, että sen kuukauden aikana ei voi osallistua ainoallekaan luennolle. Ainoastaan pakollisiin harkkoihin on lupa poistua, joten työpäivien jälkeen täytyy itsenäisesti opiskella kaikki luennot.

Yhteensä meillä on syksyn aikana 8 tenttiä, joista 5 on suurempia lopputenttejä ja 3 sisäänpääsykuulusteluja/ pieniä tenttejä. Tällä hetkellä 2/8 tenteistä jo ohi!

Ps. Kuten kuvista näkyy, tämä viikko on kulunut Vaasassa hajautuksessa, ja nyt on ensimmäinen ruotsinkielinen potilaskin tutkittu. Jotain hyötyä varmasti oli siitä, että kävin ruotsin lääkiksessä kääntymässä syksyllä 2014, koska ruotsiksi tutkiminen sujui ihan hyvin, ainakin tällä kertaa 🙂

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia.