Tämä viikko on pitänyt sisällään kolme luentopäivää, yhden päivän opetusterveyskeskuksessa sekä yhden aamupäivystysvuoron. Okei, päivystysharjotteluvuoro on huomenna aamulla, joten se on vielä tekemättä.

Tämän päivän terveyskeskuspäivä oli tosi kiva! Aamu alkoi kahdeksalta, ja sitä ennen olin pyöräillyt paikalle. Noin kuusi kilometriä rauhassa pyöräillen ihanan raikkaassa aamuilmassa oli kyllä hyvä päivän aloitus. Oma potilaani tuli vasta vähän myöhemmin, joten minulla oli hyvin aikaa opetella käyttämään minulle lähes vierasta potilastietojärjestelmää sekä tutusta päivän potilaiden teksteihin.

Kaksi ensimmäistä potilasta oli tullut vuosikontrolliin, eli heiltä katsottiin, että labrat on kunnossa ja niiden mukaan lisättiin lääkkeitä tai tehtiin niihin muutoksia. Lisäksi jos potilaalla oli joku vaiva tai ongelma, luonnollisesti keskityin siihen. Tämän jälkeen tutkin potilaan, eli kuuntelin sydämen ja keuhkot, tunnustelin pulssit, palpoin vatsan, tunnustelin kilpirauhasen ja imusolmukkeen ja katsoin suuhun.

Aika perusasioita, mutta onneksi pääsin myös tekemään jänniäjuttuja. Nimittäin poistamaan luomen. Tai siis kaksi luomea! Tämä oli ensimmäinen kerta minulle, joten oli jännittävää, mutta kivaa. Ensin puudutin poistettavan luomen ympäryksen, jonka jälkeen luomet kaavittiin pois. Tikkaamaan en siis vielä päässyt, koska sitä ei tässä poistotavassa vaadittu. Onneksi vierelläni oli koko ajan oikea lääkäri tarkistamassa, että kaikki menee oikein.

Päivän kolmas ja viimeinen potilastapaus ei ollut ehkä niin jännittävä, mutta ehkä sitäkin opettavaisempi. Olin todella tyytyväinen päivään ja omaan pärjäämiseeni. Siitäkin huolimatta, että luomien poistojen takia aikataulu venyi niin paljon, että lounaseväät piti hotkaista nopeasti samalla kun kirjoitin potilaan tekstiä. Tänään ei siis ollut lounastaukoa, eikä tosin mitään muutakaan taukoa. Kiva päivä silti!

Tämä viikko on nyt siis neljää päivystystuntia vaille suoritettu. Joten kivaa ja toivottavasti aurinkoista viikonloppua!

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia. 

Muita blogipostauksia

  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Lääkishaun aikataulutus

Olen monesti kuullut, kuinka pääsykokeeseen valmistautumista rinnastetaan maratoniin. Vertauksessa on perää, sillä kuten maratonissa myös pääsykoeluvussa on osattava...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Palautuminen ja tauottaminen

Pääsykoevalmistautuminen lääketieelliseen on kovan urakan takana ja vaatii paljon toistoja sekä pitkäjänteisyyttä. Asioiden kertaamisella sekä tehtävien...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Joululoma

Nyt reilun viikon joululomalla olleena ajattelin tulla muistuttamaan levon tärkeydestä. En usko, että siitä voi puhua tarpeeksi tällaisissa urakoissa. Voin suoraan myöntää...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Syksyn viimeiset tentit ja joululoma

Jotenkin se pitkä ja rankka syksy tuli ja meni, ja nyt ollaan jo joululomalla. Pakko myöntää, että vaikka viimeinen jakso olikin mielenkiintoinen ja todella hyödyllinen, oli...

Lue lisää