Lääkisopiskelun aikana on hyvin rajoitettua se, mitä töitä saa tehdä milloinkin ja missä paikassa. En tiedä onko näin myös muissa tiedekunnissa, mutta lääkiksessä nämä kaikki määräytyy sen mukaan, missä kohtaa opiskeluja menee. Ajattelinkin selventää tässä kirjoituksessa sitä, mitä kesätöitä lääkiksessä on mahdollista tehdä kunkin vuoden jälkeen, sillä se saattaa tuntua asiaan perehtymättömille melko sekavalta.

 1. Vuoden jälkeen:

  Tällöin on melko vaikea löytää mitään täysin omaa alaa vastaavaa työtä. Myöskään mitään velvoitteita ei koulun puolesta ole, joten kesän voi viettää lomaillein tai mitä tahansa työtä tehden. Itse tein ensimmäisen vuoden jälkeen töitä lähihoitajana kehitysvammaisten hoitolaitoksessa, vaikka minulla ei ollutkaan mitään lähi- tai sairaanhoitajataustaa. Opin kuitenkin paljon lähihoitajantyöstä, joten koen työn olleen hyödyllinen.

 2. Vuoden jälkeen:

  Ainakin Porin keskussairaalassa on tällöin mahdollista olla kuukauden lääkärin harjoittelijana, ja päästä seuraamaan lääkärin työtä tarkemmin pientä palkkaa vastaan. Lisäksi voi tehdä patologian amanuenssin, jotka ovat ymmärtääkseni melko suosittuja. Nämä ovat kuitenkin täysin vapaaehtoisia. Itse tein tämänkin kesän lähihoitajan työtä, mutta tällä kertaa vanhainkodissa.

 3. Vuoden jälkeen

  Tässä vaiheessa on mahdollista suorittaa pakollinen sisätautien amanuenssi tai esimerkiksi terveyskeskus amanuenssi. Amanuenssit ovat 28 päivää kestäviä palkallisia ”harjoitteluita”. Hoitovastuuta ei ole vaan tarkoitus on saada tutkia potilaita, kirjoittaa tekstejä, seurata lääkärin työtä ja oppia teoriaa ja käytäntöä. Amanuennsi tehdään aina jollekin erikoisalalla, kuten sisätaudeille, kirurgialle ja niin edelleen. Itse olen menossa kesäkuuksi Turun kaupunginsairaalaan sisätaudeille ja elokuussa kahdeksi viikoksi Paraisten terveyskeskukseen.

 4. Vuoden jälkeen:

  Tällöin saa ensimmäistä kertaa tehdä oikeaa lääkärin työtä, kun Valvira antaa luvat toimia lääkärinsijaisena. Neljännen vuoden kandi voi siis sijaistaa kesälomaa viettävää lääkäriä eli ikään kuin korvata häntä. Lääkärin sijaisena on mahdollista toimia sairaalassa ja terveyskeskuksien vuodeosastolla, mutta terveyskeskuksen vastaanottotyötä ei saa tehdä.

 5. Vuoden jälkeen:

  Nyt on se aika, kun saa ensimmäistä kertaa tehdä terveyskeskuksen vastaanottotyötä. Minulla ei ole sen enempää tietoa, liittyykö tähän jotain rajoituksia, koska tuntuu, että tähän on vielä niin paljon aikaa. Toisin sanoen kaksi vuotta!

 6. Vuoden jälkeen:

  Olet valmistunnut! Vielä on toki 9 kuukauden terveyskeskuspalvelu suoritettavana, mutta sitä ei ole pakko tehdä saman tien, suurin osa luultavasti kyllä sen nopeasti suorittaa pois alta. Ja sitten ei muuta kuin erikoistumaan ;)

Pääsiäisloma jatkuu vielä kolme päivää ja sen jälkeen on taas luentoviikko.

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia. 

Muita blogipostauksia

 • Lääketiede
 • Katja

Miksi hakea lääkikseen?

Studia-messut ovat taas täällä, ja moni varmasti kiertelee messuilla miettien mitä tulevaisuudeltaan oikeasti haluaa. Suosittelen käymään Valmennuskeskuksen pisteellä...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Rebecca

Arki lääkiksen lähikurssilla

Tavallinen viikko syyskuun päiväkurssilla sisältää yhtenä päivänä kolmen tunnin verran fysiikan opetusta ja toisena päivänä kolme tuntia kemian...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Anna

Tällä viikolla olen

Parina viime viikkona koulussa on ollut vähemmän kontaktiopetusta ja enemmän itse opiskelua kuin luentoviikkoina. Kuitenkin melkein joka päivä on ollut joku pakollinen harkka minkä...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Ella

Lastenpsykiatrian viikko

Tämä viikko on kulunut lastenpsykiatrilla. Viime keväänä meillä oli psykiatrian kurssi, mutta tämä lastenpsykiatria oli jätetty lastentautien kurssin yhteydessä...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Katja

Muutto uuteen kaupunkiin

Voin sanoa, että pääsykoetulosten tuottaman shokin hieman laannuttua seurasi toinen shokki: 6 viikon päästä koittaisi muutto omilleen ja vielä UUTEEN KAUPUNKIIN. Vaikka...

Lue lisää