Lääkisopiskelun aikana on hyvin rajoitettua se, mitä töitä saa tehdä milloinkin ja missä paikassa. En tiedä onko näin myös muissa tiedekunnissa, mutta lääkiksessä nämä kaikki määräytyy sen mukaan, missä kohtaa opiskeluja menee. Ajattelinkin selventää tässä kirjoituksessa sitä, mitä kesätöitä lääkiksessä on mahdollista tehdä kunkin vuoden jälkeen, sillä se saattaa tuntua asiaan perehtymättömille melko sekavalta.

 1. Vuoden jälkeen:

  Tällöin on melko vaikea löytää mitään täysin omaa alaa vastaavaa työtä. Myöskään mitään velvoitteita ei koulun puolesta ole, joten kesän voi viettää lomaillein tai mitä tahansa työtä tehden. Itse tein ensimmäisen vuoden jälkeen töitä lähihoitajana kehitysvammaisten hoitolaitoksessa, vaikka minulla ei ollutkaan mitään lähi- tai sairaanhoitajataustaa. Opin kuitenkin paljon lähihoitajantyöstä, joten koen työn olleen hyödyllinen.

 2. Vuoden jälkeen:

  Ainakin Porin keskussairaalassa on tällöin mahdollista olla kuukauden lääkärin harjoittelijana, ja päästä seuraamaan lääkärin työtä tarkemmin pientä palkkaa vastaan. Lisäksi voi tehdä patologian amanuenssin, jotka ovat ymmärtääkseni melko suosittuja. Nämä ovat kuitenkin täysin vapaaehtoisia. Itse tein tämänkin kesän lähihoitajan työtä, mutta tällä kertaa vanhainkodissa.

 3. Vuoden jälkeen

  Tässä vaiheessa on mahdollista suorittaa pakollinen sisätautien amanuenssi tai esimerkiksi terveyskeskus amanuenssi. Amanuenssit ovat 28 päivää kestäviä palkallisia ”harjoitteluita”. Hoitovastuuta ei ole vaan tarkoitus on saada tutkia potilaita, kirjoittaa tekstejä, seurata lääkärin työtä ja oppia teoriaa ja käytäntöä. Amanuennsi tehdään aina jollekin erikoisalalla, kuten sisätaudeille, kirurgialle ja niin edelleen. Itse olen menossa kesäkuuksi Turun kaupunginsairaalaan sisätaudeille ja elokuussa kahdeksi viikoksi Paraisten terveyskeskukseen.

 4. Vuoden jälkeen:

  Tällöin saa ensimmäistä kertaa tehdä oikeaa lääkärin työtä, kun Valvira antaa luvat toimia lääkärinsijaisena. Neljännen vuoden kandi voi siis sijaistaa kesälomaa viettävää lääkäriä eli ikään kuin korvata häntä. Lääkärin sijaisena on mahdollista toimia sairaalassa ja terveyskeskuksien vuodeosastolla, mutta terveyskeskuksen vastaanottotyötä ei saa tehdä.

 5. Vuoden jälkeen:

  Nyt on se aika, kun saa ensimmäistä kertaa tehdä terveyskeskuksen vastaanottotyötä. Minulla ei ole sen enempää tietoa, liittyykö tähän jotain rajoituksia, koska tuntuu, että tähän on vielä niin paljon aikaa. Toisin sanoen kaksi vuotta!

 6. Vuoden jälkeen:

  Olet valmistunnut! Vielä on toki 9 kuukauden terveyskeskuspalvelu suoritettavana, mutta sitä ei ole pakko tehdä saman tien, suurin osa luultavasti kyllä sen nopeasti suorittaa pois alta. Ja sitten ei muuta kuin erikoistumaan ;)

Pääsiäisloma jatkuu vielä kolme päivää ja sen jälkeen on taas luentoviikko.

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia. 

Muita blogipostauksia

 • Lääketiede
 • Katja

Seuraava askel

Tulokset ensimmäisestä vaiheesta tulivat. Onnittelut kaikille, jotka pääsitte toiseen vaiheeseen, voitte olla ylpeitä itsestänne. Jatkakaa opiskelua toiseen vaiheeseen, mutta...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Anna

Manukesä -ekat amanuenssuurit

Viimeksi kirjoitin kolmannen vuoden loppumisen tuoreita fiiliksiä ja vähän jo paljastin kesäsuunnitelmianikin. Nyt muutaman päivän Turun kaupungin sairaalassa sisätautiamanuenssina...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Atte

Round one... COUNT!

Huomenna koittaa vuoden 2020 lääkishakijoiden round one! Valintakoe järjestetään ensimmäistä kertaa etänä hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Viime viikolla...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Anna

Lääkiksen puoliväli

Perjantaina oli kevään viimeinen tentti, sisätautien lopputentti, ja sen myötä tuli kolmannen vuoden opinnot päätökseensä. Kuuden vuoden opiskeluajasta on siis...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Rebecca

Viimeinen viikko H-hetkeen

Moikka, nyt on tasan viikko jäljellä siihen hetkeen, jota varten koko tämä 9 kuukautta on luettu. Kokeen järjestäminen etänä jo itsessään aiheutti motivaatiotason...

Lue lisää