Yo-kokeet alkavat olemaan ohi tältä keväältä -onnea kaikille kokeista selvinneille! Se tarkoittaa sitä, että viimeisetkin kevään pääsykokeissa lääkikseen pyrkijät aloittelevat pääsykoeluku-urakkaansa. Julkaisin vinkkejä lukemiseen vuoden alussa (Pääsykoevinkkejä sunnuntai-illan ratoksi :)) ja lupailin palaavani aiheeseen kevään mittaan. Nyt luvassa olisikin vinkkejä erityisesti kirjoituksista juuri suoriutuneille.

Muistan itse miettineeni vuosi sitten että miten pääsykoe alue kannattaisi jakaa tälle parin kuukauden ajanjaksolle. Pitäisikö kaikki lukio kirjat lukea taas kerran läpi? Pitäisikö laskuja tehdä lukiokirjoista, valmennuskurssien materiaaleista vai vanhoista pääsykokeista? Miten valmistaudun koetilanteeseen? Miten nelilaskimella selviää? Miten tehtävät arvioidaan/miten niihin kuuluu vastata? Jne. Tajuatte varmaankin -en halunnut mokata jonkun pikku teknisen seikan takia ja jännitin ihan kaikkea. Onneksi uskoin itseeni ja keskityin omaan tekemiseeni.

 1. Siinä onkin eka vinkkini: usko itseesi. Opit ja osaat kyllä, nyt vaan todistat sen kaikille ja teet sen mitä oot ajatellutkin.
 2. Keskity olennaiseen. Jos fysiikka on hanskassa älä käytää siihen liikaa energiaa. Toki on fiksua kertailla ja syventää taitojaan, mutta keskity eniten siihen, mikä ei vielä ole ihan omin juttusi. Itse esimerkiksi panostin eniten kemiaan kirjoitusten jälkeisen ajan sillä olin juuri kirjoittanut fysiikan.
 3. Kyllä niitä lukiokirjoja vaan täytyy vielä jaksaa lukea. Ei ole lainkaan hullumpi ajatus myös hakea tietoa eri lähteistä ts. lukea muitakin kirjasarjoja kuin sitä tuttua omaa. Valmennuskurssimateriaalit kokoavat tietoa myös erinomaisesti ja syventävät.
 4. Laskuissa sama juttu. Laske niitä vähän kaikista lähteistä ja kiinnitä erityistä huomiota laskurutiiniin. Vastaustekniikka tulee sitten siinä sivussa, kun osaat pyöritellä kaavat ja  ratkaista laskun kuin laskun.
 5. Simuloidut pääsykokeet ja muut harjoituskokeet ovat aivan loistava tapa tutustua pääsykoetilanteeseen. Niissä oppii jakamaan ajan, olemaan jännittämättä tilannetta ja saa hyvää harjoitusta esimerkiksi siitä, miten toimia jos tulee täysi bläkäri. Jos et ole valmennuskurssilla suosittelen järjestämään itselleen (tai vaikka muutaman kaverin kanssa harjoituskoetilanteen, jossa teette vaikka vanhan pääsykokeen simuloiden varsinaista valintakoetilannetta).
 6. Harjoittele vanhoja kokeita. Tämä on oikeastaan ainoa keino oppia mitä tehtävissä haetaan. Opit keskittymään oleelliseen, et hämäänny harhautuksista ja harjaannut näkemään tietyt toistuvuudet kokeissa. Myös virallisia vastauksia kannattaa silmäillä jotta näkee miten tehtävät on pisteytetty. On myös hyvä idea antaa jonkun muun tarkistaa tehtäviäsi jotta saat palautetta ulkopuolisesta näkökulmastakin.
 7. Älä ota liikaa stressiä. Älä unohda muuta elämää kokonaan. Muista liikkua ja syödä hyvin ja pidä välillä vähän vapaatakin. Päivät vierivät uhkaavan nopeasti kohti h hetkeä mutta ei auta ajaa itseään loppuun.

Siinä olisi nyt muutamia akuutteja vinkkejä näin pääsiäisen alle. Päivittelen sitten lähempänä koepäivää lisää viimehetken tipsejä ja huomioitavaa kokeen lähestyessä. Tsemppiä kaikille ja iloista kevättä!

Aivan, ja laittakaa ihmeessä kysymyksiä jos jokin jää mietityttämään! :)

-Anna

 

Anna N

Olen 21-vuotias kolmosen kandi Turusta. Opintojen ohella harrastan paljon liikuntaa, kahvittelua, kavereiden kanssa naureskelua ja mainittavan paljon myös kirjojen lukemista ja leffojen katsomista. Olen myös aktiivinen opiskelijajärejstössämme FiMSIC:ssä, jossa toimin Turun paikallispuheenjohtajana.

Tänne blogiin päätyy siis heijasteita näistä kaikista keskittyen kuitenkin siihen lääkisopiskeluun ja opiskelija-arkeeni. Toivottavasti löydät teksteistäni inspiraatiota, motivaatiota tai ihan vain hyvää mieltä! Aina saa myös kysyä ja kommentoida, jos siltä tuntuu :)

Muita blogipostauksia

 • Lääketiede
 • Katja

Seuraava askel

Tulokset ensimmäisestä vaiheesta tulivat. Onnittelut kaikille, jotka pääsitte toiseen vaiheeseen, voitte olla ylpeitä itsestänne. Jatkakaa opiskelua toiseen vaiheeseen, mutta...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Anna

Manukesä -ekat amanuenssuurit

Viimeksi kirjoitin kolmannen vuoden loppumisen tuoreita fiiliksiä ja vähän jo paljastin kesäsuunnitelmianikin. Nyt muutaman päivän Turun kaupungin sairaalassa sisätautiamanuenssina...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Atte

Round one... COUNT!

Huomenna koittaa vuoden 2020 lääkishakijoiden round one! Valintakoe järjestetään ensimmäistä kertaa etänä hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Viime viikolla...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Anna

Lääkiksen puoliväli

Perjantaina oli kevään viimeinen tentti, sisätautien lopputentti, ja sen myötä tuli kolmannen vuoden opinnot päätökseensä. Kuuden vuoden opiskeluajasta on siis...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Rebecca

Viimeinen viikko H-hetkeen

Moikka, nyt on tasan viikko jäljellä siihen hetkeen, jota varten koko tämä 9 kuukautta on luettu. Kokeen järjestäminen etänä jo itsessään aiheutti motivaatiotason...

Lue lisää