Moni on varmasti kuullut lääkiksen eroavan muista yliopisto-opinnoista rakenteeltaan paljonkin. Lääkistä onkin nimitetty jopa lääkärikouluksi, sillä opinnot ovat hyvin pitkälti valmiiksi suunniteltu. Lukujärjestys isketään aina valmiina kouraan ja läsnäolopakollisista seminaareista ynnä muista sellaisista muistutellaan varsin ahkerasti. Opintosuunnitelmastakaan ei tarvitse medisiinarin stressata kun senkin saa kuuden vuoden osalta pieniä yksilöllisiä muokkauksia vaille valmiina.

Voiko sitten pakollisten opintojen lisäksi opiskella jotain valinnaisia kursseja? Jääkö niille tilaa jo valmiiksi tiiviissä lisensiaatin tutkinnossa? Entä onko rakenne kiveen kirjoitettu, täysin joustamaton?

Kyllä, kyllä ja no, melkein.

Lääketieteen lisensiaatin tutkintoon kuuluu 360 op joista osa tulee valinnaisista opinnoista, eli pakolliset kurssit eivät täysin tätä määrää täytä. Kuitenkin hyvin minimaalisilla valinnaisilla saa nopat kourittua kasaan esimerkiksi syventävien opintojen (pakollinen osa tutkintoa) ansiosta. Valinnaisia voi tietenkin lukea myös eri tiedekunnassa esimerkiksi kielen opintoina. Itse haluaisin jatkaa ranskan opintojani jonkin verran lääkiksessäkin. Toki voi pysytellä tutummilla vesillä ja napata jokusen kurssin vaikka biokemiaa. Ainakin täällä Turussa voi myös pysytellä täysin turvallisesti vain oman tiedekunnan sisällä jos siltä tuntuu. Tutkimuslinjalle niin kuin muillekin opintopoluille voi hakea ja tätä kautta kartuttaa opintopiste kertymäänsä. Esimerkkinä meillä tänä keväänä alkavia opintopolkuja: kardiologian polku, yleislääketiedettä syventävä polku ja itseäni kovasti puoleensavetävä ravitsemuspolku.

No siitä joustavuudesta sitten. On totta, että tutkinnon ollessa kaikille niin samanlainen, on sen muokkaaminen haastavaa. Siis jos haluaa valmistua samassa ajassa kurssitovereiden kanssa. Toki välivuosia voi pitää halutessaan. Tällaiseksi myös lääkisläisen vaihtovuosi usein tulkitaan. Hyväksilukemisia voi kuitenkin onnistua saamaan ja esimerkiksi viidentenä vuonna on Turusta helpoin lähteä jos ei halua pudota kurssiltaan. Tosin silloin ainoa kohde vaihtoehto taitaa olla naapurimaamme Ruotsi sen samankaltaisen rakenteen vuoksi. Vaihtoon lähtemistä ei tarvitse kuitenkaan kokonaan unohtaa, sillä on mahdollista lähteä kesällä kuukauden mittaiselle tutkimus- tai harjoitteluvaihdolle –osin jo preklinikankin aikana! Itse olen ajatellut hakea juuri tällaiseen kesävaihtoon jossain vaiheessa opintojani.

Tälläisia ajatuksia mulla tänään :)

Mukavaa viikonloppua!

-Anna

Anna

Olen 22-vuotias nelosen kandi Turusta. Opintojen ohella harrastan paljon liikuntaa, kahvittelua, kavereiden kanssa naureskelua ja mainittavan paljon myös kirjojen lukemista ja leffojen katsomista. Olen myös aktiivinen kansainvälisessä opiskelijajärejstössämme FiMSIC:ssä, jossa toimin Turun paikallispuheenjohtajana.

Tänne blogiin päätyy siis heijasteita näistä kaikista keskittyen kuitenkin siihen lääkisopiskeluun ja opiskelija-arkeeni. Toivottavasti löydät teksteistäni inspiraatiota, motivaatiota tai ihan vain hyvää mieltä! Aina saa myös kysyä ja kommentoida, jos siltä tuntuu :)

Muita blogipostauksia

  • Lääketiede
  • Katja

Pääsykoeurakan aloittaminen

Näin marraskuun ollessa jo puolessa välissä, ja syksyn kirjoitusten ollessa ohi, on moni saattanut jo aloittaa pääsykokeisiin lukemisen, tai ainakin sen miettimisen ja suunnittelun...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Kun syysväsymys painaa päälle...

Syksy on jo melkein lopuillaan, ja joulu kolkutteleekin jo lähes ovella. Viimeisiä viikkoja pitäisi vielä jaksaa rutistaa ennen ansaittua joululomaa. Monella, kuten myös itsellänikin...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

EKG:tä ja sydämen kuuntelua

Monia kliinisiä harjoitteluja jouduttiin keväällä perumaan, mutta onneksi nyt tänä syksynä olemme vihdoin päässeet niitä kokemaan. Dissektioiden lisäksi...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Anna

Anestesiologiaa

Viimeiset kaksi viikkoa hujahti anestesiologian parissa. Anen viikoista ensimmäinen on leikkaussaliviikko ja toinen simulaatioviikko. Viime viikolla leikkaussaliaamuina seurasin anestesiologia...

Lue lisää