Tämä kirjoitus on niille, jotka olivat viime viikolla pääsykokeessa. Nyt se on ohi. Vihdoin. Huolimatta siitä, miten se meni, se on nyt ohi. Enempää et olisi voinut tehdä. Yritit ihan varmasti parhaasi ja se riittää!

Moni pääsykokeessa ollut kokee varmasti nyt hyvin erilaisia tuntemuksia. Toiset ovat iloisia siitä, että koe meni hyvin, toiset puolestaan siitä, että se on ainakin nyt ohi. Mutta uskon, että teidän hakijoiden joukossa on myös paljon niitä, jotka eivät ole tyytyväisiä omaan suoritukseensa. Itse minulla ainakin oli pääsykokeen jälkeen tosi tyhjä olo. Koko kevään olin tehnyt töitä yhtä päivää varten, ja sitten kun tämä päivä oli ohi, en tiennyt, mitä olisi pitänyt ajatella. Itse olin todella epävarma omasta onnistumisestani, ja jotenkin tuntui siltä, että omalla kohdallani stressi alkoi vasta pääsykokeen jälkeen. Pääsykokeen jälkeen en nimittäin enää pystynyt vaikuttamaan tulokseeni, ja ainoa asia, mitä voisin tehdä, oli vain odottaa ja yrittää unohtaa koko koe ja tulosten saapuminen.

Jos sinulla meni koe hyvin, kenties tarkistit vastauksesi, ja olet tyytyväinen, niin voit hyvällä omatunnolla nauttia onnistumisestasi. Jos kuitenkin olet epävarma ja tyytymätön suoritukseesi, niin tässä sinulle hieman neuvoja ja tsemppaavia sanoja:

 • Muista, että et ole ainoa, joka kokee epävarmuutta siitä, miten koe meni. On ihan normaalia, tuntea tyytymättömyyttä, kun on tehnyt niin kovasti töitä pääsykoetta varten, ja jos tulos ei sitten olekaan toivottu.
 • Yritä olla stressaamatta. Kuten jo sanoin, et voi tehdä enää mitään kokeen eteen, joten yritä parhaasi mukaan olla miettimättä mennyttä koetta, varsinkin jos se aiheuttaa sinussa vain lisää ahdistusta.
 • Teit varmasti parhaasi. Älä aiheuta lisää pahaa mieltä syytämällä itseäsi, sillä se ei loppupeleissä muuta tilannetta mihinkään.
 • Tämän hetkinen tunne tai mahdollinen epävarmuus ei tarkoita, etteikö sulla voisi olla mahdollisuutta sisäänpääsyyn. Voin luvata, että itse en todellakaan uskonut omaan sisäänpääsyyni. Kaikki on siis vielä madollista.
 • Älä vertaa liikaa omia vastauksiasi muiden vastauksiin esim, älyvuodossa. Kukaan ei voi tietää mitä kokeentarkastajat vaativat vastauksiin.
 • Itse yrittäisin ehkä nauttia parhaani mukaan kesästä tulosten saapumiseen asti, ja katsoa miten kävi. Tämän jälkeen on kyllä aikaa miettiä mahdollisia uusia suunnitelmia, jos koulupaikkaa ei tullut tällä kertaa.
 • Jos kuitenkin sinua helpottaa suunnitella tulevaa niin tee se: mieti alustavasti mitä teet, jos et pääse sisään. Vaihtoehtoja on joka tapauksessa monia. Jos pääset johonkin muuhun opiskelupaikkaan, niin mieti kannattaako se ottaa vastaan, ja silti kenties yrittää ensi vuonna uudelleen. Kannattaisiko sinun ehkä hakea jotain työpaikkaa? Kiinnostaisiko esimerkiksi au pairiksi lähteminen. Vai keskitytkö yrittämään uudestaan sisäänpääsyä? Tällaisessa tilanteessa kannattaa miettiä olisiko esimerkiksi valmennuskurssille osallistuminen hyvä vaihtoehto, jos et sellaisella vielä ole ollut.
 • Nauti kaikesta, mikä on itsellesi tärkeää. Muista, että lääkis ei ole koko elämä, ja elämässä on myös niin paljon muita tärkeitä asioita.

Itselläni oli viimeinen tentti jo viime viikolle eli periaatteessa 2/6 lääkistä on nyt ohi. Ensi viikolla on kuitenkin vielä sisäänpääsytentti ensi kevään sisätautien kurssia varten. Tenttiä ei tarvitsisi vielä tehdä, mutta itse ajattelin ainakin käydä kokeilemassa, jos vaikka pääsisin läpi. Joten pari päivää pitää jaksaa vielä lukea, mutta kyllä musta silti tuntuu siltä, että nyt on jo kesäloma :)

Kivaa kesää kaikille :)

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia. 

Muita blogipostauksia

 • Lääketiede
 • Anna

Manukesä -ekat amanuenssuurit

Viimeksi kirjoitin kolmannen vuoden loppumisen tuoreita fiiliksiä ja vähän jo paljastin kesäsuunnitelmianikin. Nyt muutaman päivän Turun kaupungin sairaalassa sisätautiamanuenssina...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Atte

Round one... COUNT!

Huomenna koittaa vuoden 2020 lääkishakijoiden round one! Valintakoe järjestetään ensimmäistä kertaa etänä hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Viime viikolla...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Anna

Lääkiksen puoliväli

Perjantaina oli kevään viimeinen tentti, sisätautien lopputentti, ja sen myötä tuli kolmannen vuoden opinnot päätökseensä. Kuuden vuoden opiskeluajasta on siis...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Rebecca

Viimeinen viikko H-hetkeen

Moikka, nyt on tasan viikko jäljellä siihen hetkeen, jota varten koko tämä 9 kuukautta on luettu. Kokeen järjestäminen etänä jo itsessään aiheutti motivaatiotason...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Katja

Ensimmäinen opiskelijavappu

Ensimmäinen opiskelijavappuni oli kaukana siitä, mitä olin vuosia sen odottanut olevan, mutta toisaalta on vaikeaa kaivata jotain mitä ei ole ennen edes kokenut. Vappu meni mukavasti...

Lue lisää