Vietin lauantaina kolmisen tuntia koululla harjoittelemassa erilaisia lääkärille tärkeitä taitoja. Ihan perustaidoista oli kyse, mutta jostain on aina pakko aloittaa. Päivä koostui rasteista, joita kierreltiin pareittain. Joka rastilla oli yksi ihminen varattu ainoastaan meille kahdelle, joten häneltä uskalsi kysyä kaikkea, mitä mieleen vain tuli. Kolme tuntia meni ihan silmänräpäyksessä, ja koululta lähdin täynnä uutta motivaatiota ;)

Rasteja oli yhteensä viisi kappaletta, ja jokaiseen oli varattu aikaa 30 minuuttia, mikä oli mielestäni ihan sopiva aika. Asiat ehdittiin käymään hyvin läpi, mutta puolessa tunnissa ei myöskään ehtinyt pitkästyä. Ensimmäisellä rastilla harjoittelimme neurologisen statuksen ottamista, eli käytiin läpi kaikki testit, jotka potilaalle pitää suorittaa. Tällaisia ovat muun muassa lihasvoimien ja refleksien tutkimiset sekä tasapainon testaaminen.

Toisen rastin aihe oli elvyttäminen, ja siinä kertasimme aivan elvytyksenperustaitoja, jotka ovat tärkeitä niin lääkäreille kuin kaikille muillekin ihmisille. Saimme harjoitella painelua muovisella nukella, ja lisäksi pääsimme opettelemaan defibrillaattorin käyttöä. Jos jotain rastilta piti jäädä mieleen, oli se se, että elvytys pitää aloittaa potilalle, jos hän on eloton, ei tajuton. Eloton siis ei reagoi herätyksiin, mutta hän ei myöskään hengitä. Tällöin pitää soittaa 112, ja sen jälkeen aloittaa viivyttelemättä painelu-puhallus elvytys, jota toistetaan suhteessa 30:2.

Kolmannella rastilla pääsimme auskultoimaan eli kuuntelemaan parin sydäntä ja keuhkoja. Jos jotain minun pitää harjoitella, niin se on kyllä ehdottomasti juuri auskultaatiota. Ensi vuonna tätä taitoa tulee nimittäin varmasti tarvitsemaan klinikassa, joten omatoiminen harjoittelu kotona ei olisi lainkaan pahitteeksi.

Neljäs rasti käsitteli silmänpohjan tutkimista oftalmoskoopilla. Tämä oli jo kolmas kerta toisen vuoden aikana, kun pääsin silmänpohjan tutkimista harjoittelemaan, ja oli kiva huomata, että tutkiminen tuntui paljon helpommalta kuin edellisillä kerroilla. En sitten tiedä, oliko minulla myös tuuria, kun verisuonet ja näköhermon kiinnittymiskohta, joita silmänpohjasta siis katsotaan, tulivat niin helposti esiin.

Viimeisellä rastilla kertasimme aivohermojen kliinistä tutkimista. Tätäkin harjoittelimme jo syksyllä, mutta oli todella hyödyllistä palauttaa näitä tärkeitä asioita taas mieleen. Ainakin minulla opitut asiat nimittäin pääsevät unohtumaan aika nopeasti, mutta toisaalta ne kyllä palaavat myös mieleen, kun niitä vähän kertailee. Aivohermojen toimintaa tutkitaan esimerkiksi katsomalla, pystyykö potilas liikuttamaan silmiään kynän mukana, toimiiko hänellä ilmelihakset ja kasvojen tuntoaisti, sekä kuuleeko hän ääniraudan värähtelyn paremmin ilmajohtumisen vai luujohtumisen kautta. Todella helppoja testejä kertomaan aivorungon tilasta!

Kivaa viikonloppua! Mä vietän viikonlopun Kuopiossa juhlistamassa mun siskoa, joka valmistui lääketieteen kandiksi, hurraa! :)

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia. 

Muita blogipostauksia

  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Lääkishaun aikataulutus

Olen monesti kuullut, kuinka pääsykokeeseen valmistautumista rinnastetaan maratoniin. Vertauksessa on perää, sillä kuten maratonissa myös pääsykoeluvussa on osattava...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Palautuminen ja tauottaminen

Pääsykoevalmistautuminen lääketieelliseen on kovan urakan takana ja vaatii paljon toistoja sekä pitkäjänteisyyttä. Asioiden kertaamisella sekä tehtävien...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Joululoma

Nyt reilun viikon joululomalla olleena ajattelin tulla muistuttamaan levon tärkeydestä. En usko, että siitä voi puhua tarpeeksi tällaisissa urakoissa. Voin suoraan myöntää...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Syksyn viimeiset tentit ja joululoma

Jotenkin se pitkä ja rankka syksy tuli ja meni, ja nyt ollaan jo joululomalla. Pakko myöntää, että vaikka viimeinen jakso olikin mielenkiintoinen ja todella hyödyllinen, oli...

Lue lisää