• Lääketiede
  • Ella

Eikö lukeminen etene, ja tuntuuko lukemisen aloittaminen vaikealta? Oletko havahtunut siihen, että teet jotain muuta, kun pitäisi vain lukea? Ei hätää, luulen että kaikilla on aika ajoin vaikeuksia lukemisen kanssa riippumatta siitä, lukeeko pääsykokeisiin vai tenttiin. Itse voin ainakin vastata noihin alun kolmeen kysymykseen myöntävästi aina silloin tällöin. Ajattelinkin tässä postauksessa kirjoittaa motivaation puutteesta teille, jotka tällä hetkellä luette pääsykokeeseen.

Kun itse luin pääsykokeeseen kaksi vuotta sitten, oli minulla päiviä ja vähän pidempiäkin ajanjaksoja, kun sisäänpääsy tuntui ihan mahdottomalta. Silloin huomasin, että suurin motivaationtappaja on se, että ei usko itseensä. Jos ei luota omaan tekemiseensä ja usko mahdollisuuksiin pärjätä pääsykokeessa, ei ole mikään ihme, että silloin lukeminen ei maistu. Tällaisessa tilanteessa lukeminen saattaa tuntua turhalta, joten ei ole mikään ihme, että motivaatio on alhaalla. Jos tunnistat itsestäsi tämän, niin nyt kannattaa muuttaa ajattelua! Minä ainakin aluksi vain päätin, että tulen onnistumaan ja uskoin siihen. Kun kevään edetessä huomasi oppivansa, vahvistui tämä usko entisestään, mistä sai taas lisää motivaatiota lukemiseen. Siispä uskokaa mahdollisuuksiinne!

Toinen asia, mikä saattaa vähentää motivaatiota on epäonnistumiset. Itse muistan, kun mikään lasku ei mennyt oikein, tai kun jumittui aina vaikeisiin tehtäviin, eikä vain keksinyt, miten voisi tehtävässä edetä ja saada edes jonkinlaisen ratkaisun. Ei ole ihme, että tällöin turhautuu, turhauduinhan itsekin. Kun itselleni kävi näin, laskin hetken aikaa helpompia tehtäviä, joiden avulla sain taas lisää itseluottamusta.  Kun onnistuu laskussa, saa helposti lisää intoa laskea lisää. Kannattaa siis hakea motivaatiota laskuista, jotka osaa varmasti!

Motivaatiota saattaa laskea myös se, että ei tiedä, mitä kannattaa laskea ja laskeeko juuri oikeanlaisia tehtäviä. Kannattaa muistaa, että vääränlaisia tehtäviä ei ole. Kaikki tehtävät joita laskee, hyödyttää jollain tavalla. Jos ei ole varma laskeeko liian helppoja, vaikeita tai soveltavia, kannattaa laskea kaikkea vähän. Tällöin ei voi ainakaan pahasti mennä pieleen.

Pidä positiivinen mieli! Mikään ei laske motivaatiota kuin negatiivinen asenne ja mieli. Jos motivaatio on hukassa, niin joskus auttaa sekin, että pitää pari päivää täysin vapaata lukemisesta. Näiden kahden päivän jälkeen motivaatio lukemiseen on taas ihan eri luokkaa.

Sain itse motivaatiota esimerkiksi lukemalla lääkisaiheisia blogeja. Lisäksi samassa tilanteessa olevien kavereiden kanssa jutteleminen auttaa huomattavasti. Käyttäkää siis vertaistukea, jos sellaista on saatavilla. Muutenkin perheenjäsenien tai ystävien tuki kannattaa käyttää hyödyksi.

Motivoitunutta torstaita!

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia. 

Muita blogipostauksia

  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Lääkishaun aikataulutus

Olen monesti kuullut, kuinka pääsykokeeseen valmistautumista rinnastetaan maratoniin. Vertauksessa on perää, sillä kuten maratonissa myös pääsykoeluvussa on osattava...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Palautuminen ja tauottaminen

Pääsykoevalmistautuminen lääketieelliseen on kovan urakan takana ja vaatii paljon toistoja sekä pitkäjänteisyyttä. Asioiden kertaamisella sekä tehtävien...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Joululoma

Nyt reilun viikon joululomalla olleena ajattelin tulla muistuttamaan levon tärkeydestä. En usko, että siitä voi puhua tarpeeksi tällaisissa urakoissa. Voin suoraan myöntää...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Syksyn viimeiset tentit ja joululoma

Jotenkin se pitkä ja rankka syksy tuli ja meni, ja nyt ollaan jo joululomalla. Pakko myöntää, että vaikka viimeinen jakso olikin mielenkiintoinen ja todella hyödyllinen, oli...

Lue lisää