Terveisiä taas täältä pohojosesta! Tällä kertaa lupasin kertoa hieman siitä, millaisia kursseja meillä täällä Oulussa on nyt ensimmäisenä  syksynä ollut.

Syyslukukauden isoin kurssi on anatomian, solu- ja kehitysbiologian kurssi, joka alkoi heti elokuussa ja jatkuu aina joululomaan asti. Kurssi on jaettu kolmeen osioon: solu- ja kehitysbiologia, neuroanatomia ja elinanatomia. Solu- ja kehitysbiologian kurssilla luennoitiin mm. peruskudoksista, solusyklistä, proteiinisynteesistä ja kantasoluista – tuttua asiaa varsinkin ajalta ennen pääsykoeuudistusta, mutta vietynä astetta korkealentoisemmalle tasolle! Luentojen lisäksi osuuteen kuului histologian harjoitustöitä, joissa päästiin tutustumaan peruskudoksiin mikroskoopin avulla. Yhdellä harjoituskerralla pääsimme ottamaan toisiltamme laskimoverinäytteet, joista sitten valmistimme sivelynäytteet – veren histologian opiskelusta tuli kerta heitolla jännempää, kun  mikroskoopilla sai katsella omia verisolujaan :)

Solubiologian jälkeen päästiin neuroanatomian ja ensimmäisten anatomian harjoitustöiden, makrojen, pariin. Makrot on jaettu aihealueittain histojen tapaan: ensimmäisellä kerralla käytiin läpi pään alueen luita, lihaksia ja verenkiertoa, muilla kerroilla käytiin läpi mm. kaulan aluetta, keskus- ja ääreishermostoa sekä aistinelimiä. Nyt on vuorossa kurssin viimeinen osuus, elinanatomia, jossa opiskelu jatkuu samanlaisena kuin neuroanatomiassa. Ennen jokaista makron harjoituskertaa saadaan täytettäväksi harjoitustyöhön liittyvä tehtävämoniste, jossa on mm. nimeämistehtäviä, joihin etsitään vastauksia anatomian kuvastojen ja muiden oppikirjojen avulla. Harjoitustyön aikana työskennellään pienemmissä ryhmissä assistenttien opastuksella erilaisia muovisia malleja, anatomian kuvastoja ja muuta materiaalia käyttäen. Joskus harjoitustyön yhteydessä päästään harjoittelemaan potilaan – kurssikaverin – tutkimista: tähän mennessä ollaan mm. katseltu korviin, yritetty nähdä toisiltamme äänihuulia ja nenäkuorikkoja, palpoitu eli tunnusteltu kilpirauhasta ja kilpirustoa sekä tutkittu vatsaa ja kaulaa ultraäänellä. Elinanatomian osuuteen kuuluu myös histologian harjoitustöitä, joissa tutustutaan eri elimiin kudostasolla.

Anatomian opiskelu on melko pitkälti ulkoa opettelua, mutta ainakin itse olen pitänyt kurssiin liittyviä harjoitustöitä hyvänä tapana oppia. Välillä ollaan myös pienryhmäläisten kanssa täytelty ja pohdiskeltu harjoitusmonisteiden tehtäviä yhdessä, mikä tuo mukavaa vaihtelua yksikseen istuskeluun ja anatomian kuvaston selailuun. Latinankieliset termitkin alkavat jo tulla tutuiksi ja niihin liittyvä logiikka aueta: esimerkiksi monen lihaksen latinankielinen nimi kertoo, mihin rakenteisiin se kiinnittyy.

Syksyllä alkoi myös kansanterveyden ja moniammatillisen yhteistyön kurssi, jossa tähän mennessä ollaan keskitytty pitkälti lääkärin ja potilaan väliseen vuorovaikutukseen. Lokakuun alussa meillä oli kolmen päivän terveyskeskusharjoittelu, jonka tarkoituksena olikin päästä seuraamaan lääkärin työtä ja  juuri tätä vuorovaikutustilannetta lääkärin ja potilaan välillä vastaanottotilanteessa yms. Jotkut pääsivät ”tositoimiin” eli katselemaan potilaiden korviin ja kuuntelemaan sydäntä tai suolistoääniä, mutta pääosin seurasimme vastaanottotilannetta sivusta. Moniammatillisen yhteistyön osuus on vuorossa joulun jälkeen, ja siihen kuuluu käsittääkseni ryhmäkeskusteluja ja harjoitustöitä OAMK:n sosiaali- ja terveyspuolen opiskelijoiden kanssa. Joulun jälkeen alkaa myös biokemian kurssi, josta lisää sitten keväämmällä!

Näin loppuun voisin todeta, että ainakaan näiden ensimmäisten kuukausien aikana lääkisopiskelu ei ole ollut yhtä rankkaa kuin aiemmin kuvittelin. Itse olen ainakin tähän asti selvinnyt ilman pitkien koulupäivien jatkoksi pänttäämistä ja stressaamista, ja niin yritän tehdä jatkossakin. Tai no, pakko kyllä myöntää, että kyllä pieni stressi meinaa iskeä päälle kun huomaa jättäneensä neuroanatomian tenttiin lukemisen hiukan viime tippaan.. Loppujen lopuksi tentti meni kuitenkin hyvin! Jospa sitä yhdellä säikähdyksellä oppisi ja alkaisi valmistautua seuraavaan tenttiin hyvissä ajoin: ensi viikon lopulla olisi luvassa biokemian kurssin kemian osuuden korvaava tentti ja viikonloppuna hyvin aikaa, hmm… Mikä olisikaan parempi tapa viettää viikonloppua, kuin kaivaa pääsykoemateriaalit varaston nurkasta ja selvittää, kuinka paljon kemiasta on ehtinyt unohtaa puolessa vuodessa? ;)

Hyvää viikonloppua kaikille, ja erityisen lämpimät vertaistukiterveiset kemiaa pänttääville! :)

Muita blogipostauksia

  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Lääkishaun aikataulutus

Olen monesti kuullut, kuinka pääsykokeeseen valmistautumista rinnastetaan maratoniin. Vertauksessa on perää, sillä kuten maratonissa myös pääsykoeluvussa on osattava...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Palautuminen ja tauottaminen

Pääsykoevalmistautuminen lääketieelliseen on kovan urakan takana ja vaatii paljon toistoja sekä pitkäjänteisyyttä. Asioiden kertaamisella sekä tehtävien...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Joululoma

Nyt reilun viikon joululomalla olleena ajattelin tulla muistuttamaan levon tärkeydestä. En usko, että siitä voi puhua tarpeeksi tällaisissa urakoissa. Voin suoraan myöntää...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Syksyn viimeiset tentit ja joululoma

Jotenkin se pitkä ja rankka syksy tuli ja meni, ja nyt ollaan jo joululomalla. Pakko myöntää, että vaikka viimeinen jakso olikin mielenkiintoinen ja todella hyödyllinen, oli...

Lue lisää