Nyt eletään kuulkaas jännittäviä hetkiä, sillä odottelen parhaillaan muutamia medisiinarivieraita saapuvaksi tämän viikonlopun majapaikkaansa! Lisäksi tästä viikosta on jäänyt mieleen erityisesti pieni kaoottisuus, sillä kymmeneen paikkaan pitäisi aina ehtiä samanaikaisesti ja sata asiaa ehtiä tekemään päivän aikana. Mutta kaikesta huolimatta saatiin kuitenkin olla keskiviikkona EB:n hengessä erittäinkin siististi cool – tästä aiheesta lisää postauksen loppupuolella, mutta älkäähän rullatko sinne loppuun innostuksissanne ihan vielä!

Seuraavaksi seuraa siis hieman asiaa tämän viikon opiskeluista noin niin kuin yleensä. TLRT:n eli kapulakielellä anatomian kurssin luennot lähenevät uhkaavasti loppuaan, mikä tarkoittaa vastavuoroisesti oman tekemisen ja lukemisen merkityksen kasvamista.  Pitäisi selata ahkerasti anatomian kuvastoja, hokea latinankielisiä termejä, miettiä huolella lihasten origo- ja insertiokohtia (lähtö- ja kiinnittymiskohtia), toimintaa sekä hermotusta, tuijottaa Erkki-dvd:itä siinä toivossa, että anatomia ikään kuin syöpyy verkkokalvolle ja siirtyy sitä kautta pitkäkestoiseen muistiin aivojen sopukoihin – ja olla siinä sivussa vajoamatta pienoiseen epätoivoon. No ei tässä nyt ihan sinne kuitenkaan olla päätymässä, mutta täytyy todellakin pitää mielessä se, että opeteltavaa on tajuton määrä ja aikaa rajallisesti. Onneksi voin sanoa, että lääkis on siitä ihana paikka, että vertaistukea löytyy heti vierestä! En varmaan ikinä tule sanomaan tätä tarpeeksi, mutta jos tsemppikeskustelun saa aikaiseksi jopa yön tunneilla kesken kurssijuhlien, ei voi olla väärässä tiedekunnassa! Tulevaisuuden vinkkinä lääkikseen lukeville: hyödyntäkää vertaistukea ympärillänne ja kaverin kanssa keskustelua silloin, kun tuntuu, että homma alkaa vähäänkään ahdistaa! Takuulla mieliala paranee ja verenpaine laskee.

Luennoista puheen ollen, tänään meille pidettiin ensimmäinen tutustumisluento radiologian maailmaan. Aiheena oli tuki- ja liikuntaelimistön kuvantamismenetelmät, ja vaikkei aihe tentissä suurta tilaa varmastikaan saa, oli hieman stressittömämpi lähestymistapa anatomiaan vaihteeksi erittäin tervetullut! Sisäisen zen-tilan löytyminen ei ollut kaukana, kun sai vain tuijotella valkokankaalle heijastuvia röntgen-kuvia ja kuunnella luennoitsijan kuvausta murtumalinjoista ja luksaatioista. Tämä oli juonnekäyntien ohella mahtavaa teoria kohtaa anatomian –opetusta! Radiologian opetus jatkuu ainakin täällä Turussa läpi koko lääkiksen, joskin eniten sitä tulee C7:n aikana, eli nykyisestä C1:stä on siihen vielä hieman matkaa.

Luentojen ohella olemme päässeet myös tekemään ensimmäisiä seminaariesityksiä. Jokainen pienryhmä on saanut jonkin anatomisen rakenteen tai vastaavan, josta on tarkoitus laatia esitys muulle kurssille. Oman ryhmäni aihe on kainalohermo (n.axillaris) ja esitys on jo mukavasti kasassa ja esittäjien harjoiteltavana. Toinen yhteistyöprojekti liittyy anatomian harjoitustöihin, nimittäin viimeisessä harkassa reilun viikon päästä on tarkoitus esittää pareittain tai kolmestaan tietyn annetun hermotusongelmatapauksen ratkaisu. Omaa tapausta olisi tarkoitus pohtia parini kanssa ensi viikolla ja toivottavasti päädymme vielä oikeaan ratkaisuun!

Sitten viimein tästä mystisestä vieraiden majoituksesta. Kyseessä on siis Suomen Medisiinariliiton (SML) syyskokous, joka järjestetään tänä syksynä Turussa nyt lauantaina ja sunnuntaina. Ensimmäiset vieraat saapuvat tosin jo tänään perjantaina. Kun meiltä opiskelijoilta tiedusteltiin halukkuutta majoittaa toiselta lääkispaikkakunnalta tulevia opiskelijoita, tiesin, että tähän täytyy ehdottomasti lähteä mukaan, niin mahtava tilaisuus kyseessä tutustua uusiin ihmisiin ja tuleviin kollegoihin! Omat vieraani saapuvat Oulusta, Helsingistä sekä Tartosta, joten jännittävä viikonloppu todellakin tulossa! Vieraiden varsinainen liittariohjelma alkaa huomenna, jolloin tarkkailijat, varsinaiset edustajat ja SML:n hallitusjäsenet pääsevät jälleen vaikuttamaan Suomen medisiinarien oloihin. Seuraavassa blogikirjoituksessa saatte sitten kuulla, miten meni!

Tällä viikolla on ollut myös paljon tekemistä oman tutorryhmän kanssa. Heti maanantaina oli vuorossa syksyn toinen opettajatutortapaaminen, johon osallistuimme tutussa porukassa ja pääsimme keskustelemaan opiskelutyyleistä ja –kyvystä ePortfolion ennakkotehtävien pohjalta. Tunnelmat ovat tällä viikolla myös hieman haikeat, sillä huomenna vietämme viimeistä kertaa virallisesti aikaa tutun ja turvallisen tutorryhmän kesken meksikolaisaiheisilla pikkujouluilla (vahva epäilys on, ketä tämänkin aiheen keksi…). Totta kai ihmiset, joihin on ehtinyt nyt tutustumaan lääkiksen ensimmäisestä päivästä lähtien, tulevat varmasti pysymään läheisinä myös seuraavat vuodet. Koen olleeni erittäin onnekas päästyäni aivan mahtavaan tutorryhmään, käsittämättömän aktiivisten ja huolehtivaisten vanhempien opiskelijoiden holhoukseen! Tässä porukassa oli ihanaa ottaa ensiaskeleet ensin aloittelevana fetuksena ja kastajaisten jälkeen medisiinarina. Lääkiksen alku ei vain olisi ollut samanlainen ilman opiskelijatutortoimintaa, joka tarjosi eväät selvitä ensimmäisistä lääkishaasteista. Samalla jokainen varmasti sai ensimmäiset fetuskaverit, joiden kanssa tie toivottavasti jatkuu vielä pitkään! Mutta sitä ennen pikkujoulustellaan vielä railakkaasti sombreroiden ja tortilloiden kera!

Pikkujoulukausi on muutenkin selvästi käynnissä, sillä TLKS:n omat pikkujoulut juhlittiin tänään Tivolilla. Itse en paikalle (pienistä aikomuksista huolimatta) selviytynyt johtuen varmasti lipunmyynnin missaamisesta juonnepäivän takia ja liittarivieraiden saapumisesta. Juhlatunnelmaan päästiin kuitenkin keskiviikkona, kun oma kurssimme järjesti viimein ihkaensimmäiset kurssibileet eli Esittäytymisbileet (lyhennettynä EB) muulle koululle. Illan aikana nähtiin runsaasti ohjelmaa 1920-luvun hengessä ja myös pukeutuminen oli sen mukaista eli varsin tyylikästä ja eleganttia. Mikäs muukaan olisi paremmin sopinut meille Cursus Eleganssille juhlien teemaksi! Erityisesti mieltä lämmitti oman kurssibiisimme esitys sekä kakkosvuosikurssin lahjavideo meille ykkösille. Tapahtuman alussa jaettiin myös kauan odotetut C. Eleganssin ja C. Caninuksen omat kurssimerkit, jotka toivottavasti jokainen on jo saanut ommeltua haalareihinsa paraatipaikalle. Sinä iltana oltiin siis EB eli siististi cool, niin kuin varmasti myös jatkossakin!

Opiskelu- ja juhlahumusta siis tämänviikkoiset terveiset ja tsemppaukset kaikille valintakokeeseen lukeville ja muillekin! Muistakaa myös nauttia sopivasti vapaa-ajasta ja mahdollisista pikkujoulutunnelmista!

Maria

Erkki-dvd:t: anatomian opetusdvd:t, luksaatio: sijoiltaanmeno, Suomen Medisiinariliitto: suomalaisten lääketieteen opiskelijayhdistysten koulutus- ja edunvalvontaliitto, TLKS: Turun lääketieteenkandidaattiseura, Tivoli: kandiseuran kerhohuoneisto, C. Elegans ja C. Caninus: ensimmäisen vuosikurssin yleisen ja hampaan puolen kurssit, yhdessä superkurssi Canigans.  

Muita blogipostauksia

  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Lääkishaun aikataulutus

Olen monesti kuullut, kuinka pääsykokeeseen valmistautumista rinnastetaan maratoniin. Vertauksessa on perää, sillä kuten maratonissa myös pääsykoeluvussa on osattava...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Palautuminen ja tauottaminen

Pääsykoevalmistautuminen lääketieelliseen on kovan urakan takana ja vaatii paljon toistoja sekä pitkäjänteisyyttä. Asioiden kertaamisella sekä tehtävien...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Joululoma

Nyt reilun viikon joululomalla olleena ajattelin tulla muistuttamaan levon tärkeydestä. En usko, että siitä voi puhua tarpeeksi tällaisissa urakoissa. Voin suoraan myöntää...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Syksyn viimeiset tentit ja joululoma

Jotenkin se pitkä ja rankka syksy tuli ja meni, ja nyt ollaan jo joululomalla. Pakko myöntää, että vaikka viimeinen jakso olikin mielenkiintoinen ja todella hyödyllinen, oli...

Lue lisää