Nämä pari viikkoa ovat menneet laskiessa Valmennuskeskuksen ennakkomateriaalin kemian ja fysiikan laskuja kirkasvalolampun säihkeessä. Lisäksi sain tehtyä jo muutamia biologiankin tehtäviä. Tehtävien parissa huomasi helposti mitä osa-alueita tulee vielä harjoitella tehokkaammin ja mitkä alueet ovat jo hallinnassa paremmin.

Ennakkomateriaali kopsahti postissa jo jokunen viikko sitten, mutta jätin ne vähäksi aikaa odottamaan, jotta kerkesin käydä pääsykoealueen kirjat kertaalleen hyvin läpi. Kertauksen seuraamisena, etenkin biologiaa lukiessa, tuli tehtyä paljon muistiinpanoja, ajatuskarttoja ja tiivistelmiä. Ennakkomateriaalin biologian tehtävät olen jättänyt viimeiseksi, koska biologian tehtävät tuntuvat minusta hankalimmilta. Vaikka lukion biologian kirjojen tehtävät onnistuvat hyvin, täytyy vaikeammissa tehtävissä olla tarkempana. Muutamia tehtäviä tehtyäni huomasin jo joitakin asioita, joihin minun tulee kiinnittää biologian opiskelussa vielä huomioita. Ensinnäkin termit tulee hallita hyvin ja termit pitää osata liittää kokonaisuuteen. Tämä tieto on tärkeää, jotta tiedon soveltaminen onnistuu vastausta laatiessa.

Kemian laskut meni hyvin ja teoria oli helposti omaksuttavaa. Mielestäni kemia on ollutkin aina ehdoton vahvuuteni iltalukiosta lähtien. Tietysti kemian teoria asioita tulee vielä kerrata, koska kertaus on aina tarpeellista oppimisprosessissa. Kemian laskut ovat pääosin tuntuneet helpoilta, joten on aika varmasti alkaa tekemään vaativimpia laskuja. Tietysti osa esimerkiksi liukoisuuslaskuista ovat välillä kinkkisiä. Kemian laskuissa tapahtuu myös harmittavan usein laskuvirheitä, joten tarkkaavaisuutta ei voi olla laskiessa ikinä liikaa.

Fysiikkaa olen pitänyt aina heikoimpana aineenani, mutta yllätyksenä viime vuoden pääsykokeesta fysiikka meni minulla huomattavasti paremmin kuin biologia. Lisäksi ennakkomateriaalin fysiikan laskut sujuivat aika mukavasti. Väärät vastaukset suurimmaksi osaksi johtui taas kerran pienistä laskuvirheistä. Vaikka tulos on väärä, voi laskussa olla paljon oikeaakin. Tietysti oikeanalaiseen laskutapaan ja vastaukseen olisi pyrittävä ja sitä olisi tavoiteltava. Ehdottomia kertauksen aiheita fysiikan tiedoissa oli 3-kurssin teoriat ja 5-kurssin laskut. Lisäksi aion kerrata vielä 6- ja 7- kurssin teorioita ja laskuja, koska etenkin sähkömagnetismissa on mielestäni paljon termejä ja kaavoja opeteltaviksi. Laskurutiini taas ei voi koskaan olla liian hyvä.

Olen kertaalleen käynyt läpi jo kaikki 18 kirjaa ja tehnyt ja laskenut tehtäviä kaikista aineista. Nyt on tärkeän pysähtymisen paikka alkaa miettimään, että mitä tulisi tehdä seuraavaksi vielä ennen valmennuskurssin alkamista. Tämän oman arvioinnin tuloksena tein itselleni toimintasuunnitelman tuleville viikoille.

 1. Teen loppuun valmennuskurssin ennakkomateriaalin biologian tehtävät
 2. Kertaan ja lasken fysiikan 3-, 5-, 6- ja 7- kurssin materiaalit sekä teen kertauslaskuja
 3. Kertaan ja lasken kemian 5- kurssin kirjasta etenkin liukoisuuslaskut sekä käyn läpi kemian kertauskirjan + laskuja
 4. Luen ja teen ajatuskarttoja kaikista biologian kursseista

Ilmoittelen joulukuun puolella miten urakkani etenee. Nämä asiat olisi tarkoitus aikatauluttaa tehdyksi tammikuun ensimmäiselle viikolle.  Toivoisin, että pystyisin pyhittämään melkein kolmen viikon joululomani lukemiselle, mutta pahoin pelkään, että aikaa tulee kulumaan myös sukuloinnissa. Vaikka sukulaisista tykkäänkin, on kaikki tarpeellinen aika pihistettävä valmistautumiseen.

Iloa ja etenkin lukemisen ja laskemisen iloa kaikille!

-Piritta

Muita blogipostauksia

 • Lääketiede
 • Lääkiksen valmennustestaajat

Lääkishaun aikataulutus

Olen monesti kuullut, kuinka pääsykokeeseen valmistautumista rinnastetaan maratoniin. Vertauksessa on perää, sillä kuten maratonissa myös pääsykoeluvussa on osattava...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Lääkiksen valmennustestaajat

Palautuminen ja tauottaminen

Pääsykoevalmistautuminen lääketieelliseen on kovan urakan takana ja vaatii paljon toistoja sekä pitkäjänteisyyttä. Asioiden kertaamisella sekä tehtävien...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Katja

Joululoma

Nyt reilun viikon joululomalla olleena ajattelin tulla muistuttamaan levon tärkeydestä. En usko, että siitä voi puhua tarpeeksi tällaisissa urakoissa. Voin suoraan myöntää...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Katja

Syksyn viimeiset tentit ja joululoma

Jotenkin se pitkä ja rankka syksy tuli ja meni, ja nyt ollaan jo joululomalla. Pakko myöntää, että vaikka viimeinen jakso olikin mielenkiintoinen ja todella hyödyllinen, oli...

Lue lisää