Kuluneella viikolla loppui Ihmisen kasvu ja kehitys –opintojakso, ja tämän viikonlopun onkin saanut viettää melko rennoissa merkeissä, sillä uusi kurssimme, tautioppi eli patologia, alkaa maanantaina. Mikäs mukavampaa kuin aloittaa se hyvin levänneenä – ja ehkä hieman lisää henkisesti kasvaneena.

Viime viikolla sattui muutakin jännittävää kuin IKK:n tentti. Pääsin nimittäin aloittamaan jo toista kertaa Valmennuskeskuksen lääketieteen pitkän, marraskuussa aloittavan kurssin tutorin roolissa. Kuten kurssilaisille ohimennen mainitsinkin, on tämä kyseinen päivä itselleni aina yksi vuoden kohokohdista. Koen tutoroinnin kunnia-asiana ja on ilo päästä kannustamaan lääkikseen pyrkijöitä ja jakamaan vinkkejä heidän taipaleellaan. Näin oli vuosi sitten ja sama meininki jatkuu ehdottomasti tänäkin vuonna. Oli todella kiva saada luentosali täyteen innokkaita kurssin aloittajia ja päästä pitämään enemmän tai vähemmän paatoksellinen ja voimaannuttava alkupuhe. Iloitsen myös erityisesti joka kerta, kun joku kurssilainen uskaltaa ottaa tutoriin yhteyttä kysymyksineen tai murheineen, sillä silloin koen oman läsnäoloni kurssilla merkitykselliseksi.

Tutoroinnin puitteessa saan lääkisopiskelulle mukavaa vastapainoa, vaikka totta kai se opiskelukin itsessään maistuu. IKK meni itse asiassa hyvinkin verkkaisesti, sillä luentoja menneellä opintojaksolla meillä oli suhteellisen tiiviisti, vaikka aiheet eivät sieltä raskaimmasta päästä onneksi olleetkaan. Tähän väliin voisin myös todeta sellaisen huomion, että kun mainitsin viime kirjoituksessa lukion psykologian opiskelun olleen hyödyllistä, niin tämä konkretisoitui todella viimeistään viime torstain tentissä, kun saimme pohdittavaksemme mm. lapsuuden kiintymyssuhteita ja Antonovskyn elämänhallintateorian. Mitä nyt kuulin esimerkiksi juuri näiden kyseisten esseeaiheiden olleen yleisesti hieman hankalia, niin itse selviydyin niiden pyörittelystä kuitenkin vähintään kunnialla, suurilta osin kiitos juuri lukion psykan kurssien. Jos lukiolaisena miettisin, mistä kaikesta lääkiksessä voisi olla hyötyä, niin varmasti oikeastaan mistä vaan, joka jollain tavalla voisi elämää ylipäätäänkin hyödyttää. Totta kai perinteiset matemaattisluonnontieteelliset aineet ovat täysin omassa sarjassaan.

Nyt kun IKK on mukavasti takanapäin, voi katseet kohdistaa jo seuraavaan opintojaksoon. Kyseessä on mikäs muu kuin patologia, josta on kuultu jo etukäteisvaroittelua, että töitä saa luvan tehdä heti alusta alkaen. Toisaalta mikäs siinä, kun tämä IKK meni melkein syyslomasta. Pato jatkuu aina ensi vuoden alkuun asti eli C4:lle, ja tämän lääkisvuoden ensimmäinen puolisko loppuu joulukuussa paton välitenttiin. Mukaan mahtuu paljon mikroskopointia, luentoja ja mikroskopointia, mikä toisaalta on tervetullutta, sillä aikaisemmin histologisten leikkeiden tarkastelua on ollut melko hajanaisesti ripoteltuna eri opintojaksoille.

Tänä syksynä meillä oli mahdollisuus valita valinnaisina opintoina kaksi patologian perehdyttävää kurssia, joilla luonnollisesti olin mukana. Periaatteessa kävimme yhteensä kolmen opintopisteen edestä läpi patologian perustietoja ja kasvaimia. Ensi vuoden kakkosille sanoisin, että kannattaa ehdottomasti valita nämä tai vaikka toinenkin, sillä työmäärä oli hyötyyn nähden oikein sopiva. Nyt perjantaina meillä oli kasvainkurssin loppuseminaari, jossa käytiin läpi tuoreita artikkeleita mm. vartijaimusolmuketutkimuksesta ja ADAM-geeneistä. Nyt alkavaan paton kurssiin liittyen suoritettavaksi vaadittiin myös sisäänpääsytentti, joka oli varmasti kyllä työläin tähän mennessä. Tentti oli perinteisesti netissä suoritettava, mutta etukäteisopiskelua sai tehdä tosissaan, jotta histologisten kuvien arviointi muistui ekalta vuodelta mieleen. Toisaalta kertaushan ei koskaan ole pahasta!

Mutta ei lääkiksessä mitään raskasta opiskelua ilman kevyempää vastapainoakin. Ilmassa ovat nyt erityisesti ykkösten järjestämät esittäytymisbileet eli EB, ja saimmekin jo kandiseuralle jaetun EB-trailerin varsinaista bileissä esitettävää videota varten. Aloin itse miettiä ykkösten (villiäkin) menoa trailerilla katsellessani, että aikaa noista hetkistä on tosiaan kulunut jo se vuosi. Tästä voisin taas alkaa selittää vaikka kymmenen kirjoituksen verran, miten ihana vuosi tuo kulunut on ollut, mutta ehkä totean vain olevani varma, että samanlaista mahtavaa sisältöä on opiskelujen puolesta elämään varmasti tulossa jatkossakin. Kuka tietää, vaikka se miten paranisi vielä opintokokonaisuuksien tullessa aina vain kiinnostavimmiksi lopullista lääkärintyötä ajatellen.

Omalla kurssillamme on jo alettu suunnittelemaan tulevia kakkosvuosikurssin bileitä eli IFA-bileitä, ihmisen fysiologian ja anatomian pulkkaan saamisen kunniaksi. Myös ykkösten lahjavideon kuvaukset ovat olleet käsittääkseni hyvin käynnissä. Vaikka itse en mukana tässä projektissa ollutkaan, odotan tulosta suurella mielenkiinnolla! Ihanaa, miten jotkut jaksavat vapaa-ajallaan olla aina mukana porukan yhteisissä hankkeissa! Ilman näitä aktiivityyppejä elämä olisi lääkiksessäkin paljon harmaampaa. Mukavaa on ollut myös huomata, miten monet viime vuoden valmennuskurssilaiseni ovat nyt löytäneet itselleen lääkiksessä vastuutehtävän ja ovat koko kurssin voimin innolla mukana kandiseuran toiminnassa. Saimme ilmeisesti erittäin energisen ykköskurssin, niin hyvässä kuin ehkä hieman pahassakin, ainakin, jos muistelen jonkin aikaa sitten sähköpostiin tulleita, Tivolin järjestysääntöjen noudattamista koskevia vetoomuksia kandiseuran vastuujäseniltä tai millaisia varoituksien ja porttikieltojen jakeluja sain lukea kaijojen postituslistalta.

Uskon kuitenkin, että ykkösilläkin meno hieman rauhoittuu ja saamme nauttia hyvässä kunnossa säilyvästä Tivolista jatkossakin, seuraavan kerran luultavasti EB:ssä ensi viikolla. Seuraavat lääkiskuulumiset tulevatkin sitten tautiopin maailmasta, siihen asti kivaa uutta syysviikkoa kaikille!

Maria

Muita blogipostauksia

  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Lääkishaun aikataulutus

Olen monesti kuullut, kuinka pääsykokeeseen valmistautumista rinnastetaan maratoniin. Vertauksessa on perää, sillä kuten maratonissa myös pääsykoeluvussa on osattava...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Palautuminen ja tauottaminen

Pääsykoevalmistautuminen lääketieelliseen on kovan urakan takana ja vaatii paljon toistoja sekä pitkäjänteisyyttä. Asioiden kertaamisella sekä tehtävien...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Joululoma

Nyt reilun viikon joululomalla olleena ajattelin tulla muistuttamaan levon tärkeydestä. En usko, että siitä voi puhua tarpeeksi tällaisissa urakoissa. Voin suoraan myöntää...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Syksyn viimeiset tentit ja joululoma

Jotenkin se pitkä ja rankka syksy tuli ja meni, ja nyt ollaan jo joululomalla. Pakko myöntää, että vaikka viimeinen jakso olikin mielenkiintoinen ja todella hyödyllinen, oli...

Lue lisää