Toivottavasti kaikilla on vuodenvaihteen lähestyessä ollut mukavia lomapäiviä opiskeluista, töistä tai lukemisista ylipäätään. Itselläni lomaa on vielä reilu viikko jäljellä ennen lääkisopintoihin palaamista. Tähän mennessä aikaa olen Turussa kuluttanut kotona lepäillen, piirrellen ja pari päivää on mennyt vanhempienkin luona majaillessa. Olen todennut, etten ole mikään maailman innokkain joulunviettäjä, mutta pieni tauko opiskelujen ahjosta on aina välillä paikallaan.

Loman alkaessa varsin töksähtäen patologian välitentin jälkeen oli mieli hetken aikaa tyhjänä; mitähän sitä nyt tekisi pari viikkoa, kun lukea ei varsinaisesti tarvitsisi? Lomaa edeltänyt viikko oli kulunut pienehkössä (no okei, ei niin pienessäkään) stressissä paton tentin vuoksi, sillä vaikka tentti virallisesti olikin ”vain” välitentti, tulisi se vaikuttamaan lopulliseen opintojakson arviointiin 20%. Yleisesti sanottiin, että tämä tentti olisi helpompi ja lyhyempi kuin lopullinen tentti sitten ensi vuoden puolella, mutta tentti kuin tentti, lukemisesta ei varmaan ikinä pääse. Eikä tietenkään tarvitsekaan, kunhan aiheet ovat mielenkiintoiset.

Jouluvalmisteluja ei paljoa ehtinyt lukemisen vuoksi tehdä, mutta tentti itse meni oikein mukavasti. Sen jälkeen tie vei kurssimme joulusitseihin ja niiden kautta lomalle. Ja siellä tässä ollaan edelleen. Tänään on tarkoitus jättää Turku pariksi päivää taakse ja suunnata Lahteen, mutta viimeisen lomaviikon vietän sitten taas kotona, ehkä jopa lukiessa ympäristölääketieteen valinnaiskurssin tenttiin. Kyse on avoimen yliopiston ja lääketieteellisen tiedekunnan yhteiskurssista ja periaatteessa voisin tenttiä sen myöhemminkin, mutta kun nyt kerran tarjotaan vapaata viikkoa koulusta, ajattelin hyödyntää tämän harvinaisen lukuloman ja hoitaa tuonkin tentin alta pois. Asia nyt ei ole vaikeaa, ainakaan lääkiksen tasolla, senkin puolesta, että kurssi järjestetään avoimen yliopiston kanssa. Olen kuitenkin ollut tyytyväinen näihin valinnaiskursseihin, sillä niiden kautta saa hyvää lisätietoa mielenkiintoisista aihepiireistä, joita ei välttämättä ehditä lääkiksen puolella käymään oman opintojakson muodossa.

Suosittelen tuleville lääkisläisille valitsemaan ennakkoluulottomasti myös valinnaisia opintoja pakollisten ohella, sillä itse olen ainakin saanut valtavasti uutta tietoa aihealueista, joihin en välttämättä muuten olisi perehtynyt. Ja nyt prekliinisessä vaiheessa ainakin ehtii vielä kokeilemaan monipuolisia juttuja. Ennen loman alkamista sain myös sähköpostin, jossa kerrottiin 40 uuden kliinisen tutkijalinjalaisen aloittavan tutkijalinjan tammikuussa. Itse olen yksi noista onnekkaista, vaikka uskoakseni kaikki hakijat valittiin kyseiselle linjalle. Toisin kuin ensimmäisen vuoden aikana alkaneen prekliinisen tutkijalinjan kohdalla, jossa tiukkojen valintakriteerien jälkeen hakijoista valittiin vain osa, kliiniselle linjalle pääsivät ainakin tänä vuonna kaikki hakijat, mutta linjalta tippuu pois, jollei saa vaadittavia opintoja suoritettua. Kliininen tutkijalinja tuottaa siis lisätyönä ensi keväänä ainakin 7 opintopistettä. Varsinainen infotilaisuus kevään kulusta meille järjestetään tammikuun puolella, joten silloin tiedän varmasti lisää, mitä kevät tutkimuksen kannalta tuo mukanaan.

Olen joka tapauksessa erittäin innoissani tutkijalinjalle pääsyn johdosta. Vaikka olen aina kuvitellut, ja kuvittelen edelleenkin, itseni tulevaisuudessa kliiniseen työhön, en poissulje sitä mahdollisuutta, että saattaisin tehdä tutkimusta kliinisen työn sivussa. Onhan se melko kunnianhimoista, mutta aika näyttää, miten tutkimusta ehkä tulen työhöni yhdistämään. Tällä hetkellä tavoite kliinisellä tutkijalinjalla on mielenkiintoisten tutkimusryhmien tapaaminen jo senkin vuoksi, että haluaisin alkaa miettiä tulevaa syventävien opintojeni kirjallista työtä eli syväreitä. Meillähän ei mitään graduja tai vastaavia tehdä, vaan syvärit johtavat sitten lisensiaatin tutkintoon, josta itse haluaisin sitten jossain vaiheessa jatkaa aina tohtoritutkintoon asti. Kliininen tutkijalinja on osa yliopiston kliinistä tohtoriohjelmaa, joten teoriapuolen saa ainakin hoidettua nyt perusopintovaiheen aikana, ainakin, jos töitä jaksaa sen vaadittavan määrän tehdä.

Toivottavasti tässä ei nyt tullut liikaa höpötystä kaiken maailman linjoista ja tutkinnoista. Monet tiedekunnan asiat ja käytännöt saattavat aluksi kuulostaa hyvinkin heprealta (ei ehkä kirjaimellisesti), mutta infoa annetaan kyllä sitä mukaan, kun tietoa pystyy sisäistämään, ja vanhemmilta opiskelijoita voi aina kysyä tulevista kursseista ja muista epäselvistä asioista. Ainakin Turussa tavallaan yhteinen velvollisuus on saada kaikki pärjäämään ja ottamaan opinnosta kaikki mahdollinen irti. Kaveria ei siis jätetä kurssikollegoiden puolelta tässäkään asiassa oman onnensa nojaan.

Laitan linkin Turun yliopiston lääkiksen kliinisen tutkijalinjan sivuille tähän mukaan, jotta ne, jotka haluavat lisätietoa tutkimusjutuista, voivat sinne helposti suunnistaa. Vielä ei kannata todellakaan sellaisista murehtia, mutta jos tutkimus sattuisi kiinnostamaan, saa tuolta ehkä vähän ekstraintoa taas lukemisiin. Tämä lääkisläinen häippäisee vielä hetkeksi nauttimaan lomatunnelmista ja uuden vuoden alkamisesta, mutta palailu taas tuttuun tapaan sitten koulun alettua. Viime kirjoituksessa mainitsemistani Studia-messuista vielä lisäksi sen verran, että kokemus paikanpäällä olosta oli kyllä mahtava! Olin todella otettu, miten moni ilmaisi kiinnostuksensa lääketieteellistä kohtaan ja kertoi vielä suunnittelevansa Turkuun hakemista. Toivottavasti sain vastattua mahdollisimman hyvin kysymyksiin ja luotua innostusta lääketieteellistä alaa kohtaan. Toivotan tsemppiä kaikille, jotka messuilla kävivät kyselemässä lääkisjuttuja ja suunnittelevat hakemista. Onnekasta uutta vuotta kaikille ei-messukävijöillekin!

https://www.utu.fi/fi/Tutkimus/tutkijakoulu/tohtoriohjelmat/tkt/Sivut/home.aspx

Maria

Muita blogipostauksia

  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Lääkishaun aikataulutus

Olen monesti kuullut, kuinka pääsykokeeseen valmistautumista rinnastetaan maratoniin. Vertauksessa on perää, sillä kuten maratonissa myös pääsykoeluvussa on osattava...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Palautuminen ja tauottaminen

Pääsykoevalmistautuminen lääketieelliseen on kovan urakan takana ja vaatii paljon toistoja sekä pitkäjänteisyyttä. Asioiden kertaamisella sekä tehtävien...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Joululoma

Nyt reilun viikon joululomalla olleena ajattelin tulla muistuttamaan levon tärkeydestä. En usko, että siitä voi puhua tarpeeksi tällaisissa urakoissa. Voin suoraan myöntää...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Syksyn viimeiset tentit ja joululoma

Jotenkin se pitkä ja rankka syksy tuli ja meni, ja nyt ollaan jo joululomalla. Pakko myöntää, että vaikka viimeinen jakso olikin mielenkiintoinen ja todella hyödyllinen, oli...

Lue lisää