Edellisviikolla kysyin, onko teillä lukijoilla jotain, mitä haluaisitte tietää lääkikseen tai pääsykokeeseen liittyen. Minusta on ainakin vähän jännittävää esittää tällainen kysymys, sillä siinä on aina se riski, että kukaan ei kysy mitään, jonka jälkeen on todettava, että koko postausta ei tulekaan ;) No onneksi näin ei käynyt tällä kertaa, huh! Kiitos siis teille, jotka lähetitte sähköpostia ja kysyitte rohkeasti sitä, mikä teitä kiinnostaa tai mietityttää. Päätin jakaa vastaukset kahteen osaan, joista tämä ensimmäinen osa käsittelee opiskelua lääkiksessä. Tässä mun vastaukset.

Miten lääkiksessä hankitaan tarvittavat koulukirjat? Saako paljon ostettua käytettynä vanhemmilta opiskelijoilta?

Turun lääkiksellä on ainakin oma Facebook ryhmä, jossa vanhemmat opiskelijat myyvät vanhoja kirjojaan, ja uskon, että myös muilla kaupungeilla on vastaava sivusto. Itse myin esimerkiksi solubilsan kirjani juuri kahdeksalla eurolla, joten vanhoista kirjoista ei tarvitse aina maksaa suuriakaan summia. Joskus kurssimme on myös tehnyt yhteistilauksen, jos monet ovat olleet innokkaita ostamaan saman kirjan, jolloin uuden kirjan on saanut hieman halvemmalla. Itse olen lukenut myös joitain e-kirjoja tai lainannut kirjastosta tarvittavan kirjan.

Kuinka pitkiä koulupäiviä lääkiksessä on?

Päivien pituudet vaihtelee jonkin verran, sillä mitään säännöllisesti toistuvaa lukujärjestystä meillä ei ole. Sanoisin, että tyypillisesti luentoja on noin neljä tuntia päivässä ja tämän lisäksi saattaa joinain päivinä olla vielä parin tunnin pakollinen harkkatyö.

Onko sulle tullut kertaakaan sellaista oloa, että lääkis ei olekaan oikea valinta?

Ei ole tullut! Tykkään ihan hirveästi ja koko ajan opiskelu alkaa tuntumaan mielenkiintoisemmalta, kun tietää jo entuudestaan enemmän. Tietenkin sellaisia tuntemuksia on tullut, että pystynkö oppimaan kaiken tarpeellisen, mutta uskon, että se on ihan normaalia.

Kuinka monta kertaa sun mielestä on järkevää yrittää päästä sisään?

Mun mielestä tähän ei voi vastata oikein ketään muu, kuin itse se ketä on hakemassa. Tietenkin, jos on hakenut todella monta kertaa, voi miettiä olisiko mitään muuta alaa, joka kiinnostaisi, ja jota voisi opiskella ja kenties yrittää vielä sen jälkeen uudelleen lääkikseen.

Mikä on ollut kiinnostavin ja tylsin kurssi tähän mennessä?

Tylsin kurssi on musta ollut solu- ja kehitysbilogian kurssi ja siitä erityisesti DNA:ta ja genomiikkaa käsittelevät luennot. Tykkäsin ykkösvuoden sisäelimistön rakenne- ja toiminta kurssista todella paljon, ja tarkemmin sanottuna endokronologia eli hormoneja käsittelevä kurssi oli musta mielenkiintoisin. Mutta toisaalta tällä hetkellä käynnissä oleva hermoston rakenne ja toiminta taitaa viedä voiton endokrinologialta.

Mistä teet sun syvärit?

En halua kertoa syväreistä vielä sen tarkemmin, koska en ole varma saanko sitä tehdä. Sen verran voin sanoa, että aiheeni on synnytyksen käynnistäminen.

Onko kaikki kirjat lääkiksessä englanniksi? Entä onko luentodiat suomeksi vai englanniksi?

Suurin osa kirjoista on kyllä englanniksi (valitettavasti ). Duodecimin ylläpitämästä oppiportista löytyy paljon suomenkielisiä kirjoja, joita voi hyödyntää jos oikeaa aihetta käsittelevä kirja sieltä vain löytyy. Anatomian kirjoissa opeteltavat rakenteet ovat tietenkin latinaksi, sillä latina on juuri se kieli, jolla esimerkiksi lihakset on osattava.

Onko anatomia vaikeaa ja pitääkö oikeasti osasta kaikki lihakset ym. ulkoa

Hmm vaikea kysymys. Mielestäni anatomisten rakenteiden nimiä ei ole välttämättä niin vaikea oppia ulkoa, mutta minulle on hirveän vaikeaa ymmärtää, missä kohtaa rakenne kehossa oikeasti on. Varsinkin, kun kuvat anatomian kirjassa ovat monesta eri suunnasta kuvattuna, eli ei riitä, että osaa rakenteet vain tietystä kuvakulmasta. Ehkä tämä johtuu siitä, että kolmiulotteinen hahmottaminen on ollut minulle aina todella vaikeaa…

Kuinka paljon tentissä on aikaa ja tuleeko niissä samanlainen kiire kuin pääsykokeessa?

Meillä on tentit kestäneet yleensä kahdesta tunnista kolmeen. Tenteissä ei kyllä todellakaan tule yhtä kiire kuin pääsykokeessa, sillä ainakin minä olen joka kerta ehtinyt käymään vastaukset moneen otteeseen läpi, ja silti en ole ollut ikinä täyttä aikaa tentissä, vaikka pääsykokeessa en olisi harkinnut lähtemään sekunttiakaan aikaisemmin pois.

Nyt suuntaan koululle luennolle ja harkkaan, ja sen jälkeen alkaakin viikonloppu, ihanaa! Kivaa ja rentouttavaa perjantaita kaikille! :)

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia. 

Muita blogipostauksia

  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Lääkishaun aikataulutus

Olen monesti kuullut, kuinka pääsykokeeseen valmistautumista rinnastetaan maratoniin. Vertauksessa on perää, sillä kuten maratonissa myös pääsykoeluvussa on osattava...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Palautuminen ja tauottaminen

Pääsykoevalmistautuminen lääketieelliseen on kovan urakan takana ja vaatii paljon toistoja sekä pitkäjänteisyyttä. Asioiden kertaamisella sekä tehtävien...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Joululoma

Nyt reilun viikon joululomalla olleena ajattelin tulla muistuttamaan levon tärkeydestä. En usko, että siitä voi puhua tarpeeksi tällaisissa urakoissa. Voin suoraan myöntää...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Syksyn viimeiset tentit ja joululoma

Jotenkin se pitkä ja rankka syksy tuli ja meni, ja nyt ollaan jo joululomalla. Pakko myöntää, että vaikka viimeinen jakso olikin mielenkiintoinen ja todella hyödyllinen, oli...

Lue lisää