Pari viikkoa sitten julkaisin postauksen, jossa kirjoitin vastauksia lääkiksessä opiskeluun liittyen. Tällä kertaa vuorossa on pääsykoe ja vapaa-aika. Kiitos vielä teille, jotka lähetitte kysymyksiä, musta oli niin kiva vastata niihin ja olla kenties jollekin avuksi :)

Pääsykoe

Kuinka aikaisin kannattaa alkaa lukemaan ensi vuoden pääsykokeisiin?

Riippuu tietenkin pohjatiedoista, kuinka kauan lukemiseen pitää varata aikaa, mutta itse aloitin lukemaan marraskuun alussa, ja mielestäni minulla oli hyvät pohjatiedot jo siinäkin vaiheessa, sillä lukemiseni oli pelkästään kertaamista. Kannattaa miettiä, kuinka pitkiä päiviä on valmis tekemään, kuinka paljon luettavaa on yhteensä ja niiden perusteella miettiä, milloin lukeminen olisi järkevintä aloittaa. Tietenkin voin sanoa, että jos lukemiselle ei ole esteitä, eli jos et esimerkiksi opiskele samaan aikaan jotain muuta alaa, niin kannattaa aloittaa jo melko aikaisin, sillä siitä tuskin on haittaakaan.

Ehditkö tehdä kaikki tehtävät pääsykokeessa silloin, kun pääsit sisään?

Muistaakseni ehdin tekemään monivalintoja lukuun ottamatta kaikki tehtävät, mutta    joistain tehtävistä tiesin jo siinä vaiheessa, että ne eivät olleet menneet oikein. Ehdin kuitenkin yrittämään kaikkia ja kenties saamaan pieniä irtopisteitä niistä, mitkä eivät olleet oikein. Toisaalta mielestäni pääsykokeessa on tärkeää se, että ne tehtävät mitkä ehtii tehdä, tekee huolella ja oikein, niin silloin ei edes haittaa jos yksi tai kaksi tehtävää jää tekemättä.

Mikä oli sun vahvuus pääsykokeessa?

Kenties fysiikan laskut, vaikka olenkin aina pitänyt fysiikkaa hankalana. Kun kävin katsomassa koettani, niin olin saanut kuitenkin juuri laskuista paljon pisteitä, kun taas monet biologian tehtävät, jotka olin luullut osaavani, oli mennyt väärin tai olin saanut vain puolet pisteistä. Luulen, että vahva laskurutiini ja hieman haastavampien tehtävien osaaminen olivat vahvuuksiani.

Mitä kirjoja käytit pääsykokeeseen lukemiseen?

Olenkin tainnut kirjoittaa tästä jo aiemmin täällä, mutta kertaus ei tietenkään ole pahitteeksi. Eli fysiikassa käytin fysiikka-nimistä sarjaa Sanoma Pro:lta. Lukiossa meillä oli kemiassa Neon niminen sarja, mutta sitä en lukenut pääsykokeeseen lähes lainkaan, ja biologiassa luin Bios-sarjaa. Tämän lisäksi luin ja laskin moneen otteeseen valmennuskeskuksen materiaalit läpi, jotka olivat musta todella todella hyvät!

Mitä mieltä olet ensikertalaiskiintiöstä?

Suoraan sanottuna en tykkää lainkaan, sillä musta koko kiintiösysteemi on epäreilu. Ei ole musta reilua, että niitä opiskelijoita rangaistaan, jotka ovat kenties valinneet väärän alan tai menneet kokeilemaan jotain muuta, sillä eihän voi tietää, tykkääkö jostain, jos sitä ei kokeile. Mun mielestä kenenkään ei kuitenkaan kannata ensikertalaiskiintiöiden takia jättää hakematta lääkikseen, sillä jos sinä et ole ensikertalainen, niin ei moni muukaan ole.

Vapaa-aika

Kuinka paljon sulle jää koulun jälkeen vapaa-aikaa?

Luen aika paljon myös iltaisin, mutta jää mulle silti vapaa-aikaakin, vaikea tosin sanoa suoraa tunti määrää, sillä se niin vaihtelee siitä, onko esimerkiksi tentti lähestymässä vai ei. Toisina viikkoina saatan pitää enemmän vapaata ja seuraavana lukea sitten senkin edestä. Merkittävin asia on kuitenkin se, että harvoin luen niin, että minulla olisi mikään paniikki eli lukeminen on aivan erilaista kuin pääsykokeeseen lukiessa. Kun luettava aihe on mieluisa, ei aina ole edes vastenmielistä lukea vielä iltaisinkin.

Miten pystyy vähentämään koulun/pääsykokeen aiheuttamaa stressiä?

Jokaiselle toimii tietenkin erilaiset asiat, mutta itselleni liikunta ja etenkin juokseminen raittiissa ilmassa helpottaa. Vaikka minulla olisi kuinka paljon luettavaa, olen päättänyt, että saan käydä juoksemassa joka päivä, jos niin vain haluan. Eli kannattaa siis tehdä ainakin hetki niitä asioita, joista oikeasti nauttii, niin stressikin helpottaa huomattavasti.

Mukavaa perjantaita!

 

-Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia. 

Muita blogipostauksia

  • Lääketiede
  • Katja

Seuraava askel

Tulokset ensimmäisestä vaiheesta tulivat. Onnittelut kaikille, jotka pääsitte toiseen vaiheeseen, voitte olla ylpeitä itsestänne. Jatkakaa opiskelua toiseen vaiheeseen, mutta...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Anna

Manukesä -ekat amanuenssuurit

Viimeksi kirjoitin kolmannen vuoden loppumisen tuoreita fiiliksiä ja vähän jo paljastin kesäsuunnitelmianikin. Nyt muutaman päivän Turun kaupungin sairaalassa sisätautiamanuenssina...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Atte

Round one... COUNT!

Huomenna koittaa vuoden 2020 lääkishakijoiden round one! Valintakoe järjestetään ensimmäistä kertaa etänä hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Viime viikolla...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Anna

Lääkiksen puoliväli

Perjantaina oli kevään viimeinen tentti, sisätautien lopputentti, ja sen myötä tuli kolmannen vuoden opinnot päätökseensä. Kuuden vuoden opiskeluajasta on siis...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Rebecca

Viimeinen viikko H-hetkeen

Moikka, nyt on tasan viikko jäljellä siihen hetkeen, jota varten koko tämä 9 kuukautta on luettu. Kokeen järjestäminen etänä jo itsessään aiheutti motivaatiotason...

Lue lisää