Tähän astisen lääkisurani aikana olen osallistunut ja myös selviytynyt kymmenestä tentistä. Muistan, kuinka jännitin ensimmäistä tenttiäni, vaikka kyseessä oli naurettavan helppo englannin tentti. Etukäteen oli jo ollut tiedossa, että tentti tulisi luultavasti edellisvuosien tapaan koostumaan jo tunneilla olleista sanakokeista, joten mitään jännitettävää ei oikeastaan edes olisi. No minä stressasin ja jännitin, kunnes tentin jälkeen totesin huhupuheiden pitäneen paikkansa ja tentin olleen todella helppo! Aivan turhaan siis kaikki jännittäminen. Tenttikokemuksen karttuessa olen oppinut olemaan jännittämättä ja luottamaan siihen, että osaan. Ja hyvä niin, sillä paniikissa ei asiat ainakaan tule mieleen, joka puolestaan lisää paniikkia ja tadaa huono tenttimenestys on taattu!

No millaisia tentit sitten ovat lääkiksessä? Pitkiä esseitä vai pientä nippelitietoa? Entä lähteekö vääristä vastauksista pisteitä? Muun muassa näihin kysymyksiin ajattelin kirjoittaa vastaukset tässä postauksessa.

 • Vääristä vastauksista rokottaminen. Voisin sanoa, että tämä vaihtelee tentistä toiseen. Meillä on ollut esimerkiksi oikein väärin väittämiä ja monivalintoja, joissa pisteytys tapahtuu sillä periaatteella, että oikeasta vastauksesta saa pisteen, väärästä menettää ja vastaamatta jättämisestä saa nolla pistettä. Kurjaa, mutta toisaalta myös järkevää, sillä mielestäni omaa osaamistaan on osattava arvioida sen verran, että pysyy päättämään kannattaako vastata vai ei.
 • Esseevastaukset. Todella pitkiä esseevastauksia, joita esimerkiksi ylioppilaskirjoituksissa kirjoitetaan, ei ole lääkiksessä ollut. Kuitenkin esseitä on lähes jokaisessa tentissä ollut, mutta ne ovat suurimmaksi osaksi olleet lyhyitä noin puolen sivun pituisia kirjoituksia.
 • Pelkät monivalintatentit. Nämä ovat niitä omia inhokkejani, suorastaan vihaan näitä. Eli siis tenttejä joissa ei ole lainkaan esseitä tai sananselitystehtäviä, vaan pelkkiä monivalintoja, joista kenties lähtee vielä pisteitä vääristä vastauksista. Tällaisia oli ensimmäisen vuoden aikana kolme kappaletta; anatomian lopputentti jouluna sekä biokemian kaksi välitenttiä keväällä. Kaiken kruunasi vielä se, että monivalintoja ei saanut paperina nenänsä eteen, vaan jokaista monivalintaa näytettiin luentosalin valkokankaalta noin kaksi minuuttia, ja siinä ajassa oli yritettävä keksiä oikea vastaus. Jos aika loppui kesken, niin sitten se loppui. Todella hermoja raastavaa sanon minä. Mutta ehkäpä näillä tenteillä pyritäänkin opettamaan meitä työskentelemään paineen alla, sillä sehän on yksi monilta lääkäreiltä vaadittava ominaisuus.
 • Pikkutarkat kysymykset. Kyllä näitä löytyy myös! Mielestäni liian yksityiskohtaisten asioiden kysyminen on väärin, sillä se ei kerro mitään kokonaisvaltaisesta osaamisesta, mikä kuitenkin on kaikkein tärkeintä.
 • Mitä muuta? Lisäksi tenteissä on ollut taulukoita/lauseita, joita on pitänyt täydentää. On pitänyt muistaa esimerkiksi kaava pulssipaineen ja keskipaineen laskemiselle ja nimetä anatomisia rakenteita. Lähes kaikenlaisia kysymyksiä on siis ollut ja mielenkiinnolla (ja kauhulla) voin jäädä odottamaan, mitä tulevaisuuden tentit tulevatkaan pitämään sisällään. ;)

Kivaa viikonloppua!

Ella

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia. 

Muita blogipostauksia

 • Lääketiede
 • Lääkiksen valmennustestaajat

Lääkishaun aikataulutus

Olen monesti kuullut, kuinka pääsykokeeseen valmistautumista rinnastetaan maratoniin. Vertauksessa on perää, sillä kuten maratonissa myös pääsykoeluvussa on osattava...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Lääkiksen valmennustestaajat

Palautuminen ja tauottaminen

Pääsykoevalmistautuminen lääketieelliseen on kovan urakan takana ja vaatii paljon toistoja sekä pitkäjänteisyyttä. Asioiden kertaamisella sekä tehtävien...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Katja

Joululoma

Nyt reilun viikon joululomalla olleena ajattelin tulla muistuttamaan levon tärkeydestä. En usko, että siitä voi puhua tarpeeksi tällaisissa urakoissa. Voin suoraan myöntää...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Katja

Syksyn viimeiset tentit ja joululoma

Jotenkin se pitkä ja rankka syksy tuli ja meni, ja nyt ollaan jo joululomalla. Pakko myöntää, että vaikka viimeinen jakso olikin mielenkiintoinen ja todella hyödyllinen, oli...

Lue lisää