Ihanaiset naksut, taas tuli lääkisvuosi täyteen ja teillä hakijoilla kevään uurastus sai päätöksensä, kun pääsykoe jälleen kerran tuli ja meni. Kirjoittelen tämän vielä ennen täältä kesälomille jääntiä, sillä juttua on mielessä ainakin tämänhetkiseen tutkimuspuuhailuun liittyen.

Ensiksi vielä pääsykokeesta. Itse kommentoin koetta täysin kokelailta kuulemani varassa, mutta ilmeisesti tämä vuosi oli sikäli yllätyksellinen, ettei kunnon aineistoa kokeessa ollut lainkaan ja koe oli yleisellä tasolla helpompi aiempiin vuosiin verrattuna. Helppouskin on tietysti suhteellista. Mikäli tehtävät olivat tänä vuonna ”helppoja”, korostuvat huolellisuus ja muut viimeistelevät tekijät senkin edestä. Monet ovat povanneet pisterajojen nousua roimasti, joten jännityksellä jäämme odottamaan, miten käy.

Tärkeintä on ehkä tässä vaiheessa nollata pää kesälomaa ja rentoutumista varten, ja varmasti monet teistä sen jo ovatkin aloittaneet onnistuneesti. Oli suunnitelmissa sitten kesätöitä, pelkkää lomailua, matkustelua tai mitä vain, varmasti jokainen löytää hyviä fiiliksiä kevään varrelta ja on toivottavasti niihin tyytyväinen. Harva ehkä kokeen jälkeen uskoo pääsevänsä sisään sataprosenttisella varmuudella. Mikäli kokeessa joutui kohtaamaan pettymyksiä ja hankalia hetkiä, antaa niiden rauhassa painua taka-alalle ja keskittykää siihen, mikä tällä hetkellä kesässä tai muuten elämässä tuntuu mielekkäältä. Sisäänpääsytuloksia tulee varmasti sitten myöhemmin, joten muistakaa nauttia kesästä jännittämättä niitä etukäteen liikaa.

Itse muistan nämä ajat helpotuksen aikana, sillä koe ja lukeminen olivat ohi, mutta toisaalta myös haikeuden aikana. Itse en uskonut pääseväni ensimmäisen yritykseni jälkeen sisään ja valmistauduin kesätöiden alkuun koittamatta miettiä syksyn suunnitelmia liiaksi. Sitten kun tulokset tulevat, se on niin lopullista. Näin ajattelin ja ajattelen tavallaan vieläkin. Siksi toivon, että mahdollisimman monet pystyvät viettämään leppoisia kesäpäiviä ilman analysointia, mikä meni kokeessa hyvin ja mitä olisi pitänyt tehdä toisin.

Näiden välipäivien aikana pääsykokeen jälkeen ja ennen tulosten julkistamista olen päässyt itse hyvin mukaan uuden tutkimusryhmäni arkeen. Aloitin siis kesäkuussa eli viikko sitten kliinisen tutkijalinjan rotaatiossa ja tarkoitus on tutustua FinnBrain-tutkimusryhmään, jossa jatkan myös heinäkuun tutkimusavustajana, syksyllä ja siitä eteenpäin syvärityön tekijänä ja sen jälkeen väitöskirjatutkijana. Nyt ensimmäisten viikkojen aikana meillä on ollut tilaisuus kiertää muitakin ryhmän osaprojekteja, mutta oma erikoiskiinnostukseni on erityisesti MRI-kuvantamisessa ja ERP-mittauksissa, joita tulen toivon mukaan tutkimaan tarkemmin seuraavien vuosien aikana.

Tällä hetkellä tieteen tekeminen on sisältänyt mm. lasta odottavien perheiden rekrytointia mukaan tutkimukseen, erinäisiä käytännön töitä niin kyselylomakkeiden postituksesta verinäytteiden lajitteluun ja vierailua mm. lastenlääkärikäynneillä, MRI-kuvauksissa ja suolistomikrobinäytteiden eristyksessä. Rotaation loputtua kesäkuun lopussa olisi tarkoitus alkaa keskittyä yhä enemmän omaan syväriprojektiini eli ERP-mittauksiin, joista tulen analysoimaan dataa ja kirjoittamaan sen pohjalta tieteellisen artikkelin, samalla väitöskirjan ensimmäisen osatyön.  Jo näin lyhyessä ajassa fiilikset ovat vaihdelleet mahtavasta onnistumisen kokemuksesta lievään turhautumiseen, sillä yhtenä hetkenä saat onnistuneesti suoritetun rekrypuhelun jälkeen perheen mukaan MRI-kuvaukseen hyvin lyhyellä varoitusajalla ja toisena jo kynit sormet kuivajään kylmyydestä puutuneina verinäyteputkien kyljestä nimitarroja irti tunti toisensa jälkeen. Mitään en silti vaihtaisi pois ja hauskaa onkin miettiä, miten sattumien tai kohtalon johdatuksen avulla tähänkin tilanteeseen on päädytty. Ehdoton kevään kohokohta oli päästä työporukan kanssa purjehtimaan Turusta Nauvoon ja takaisin ja tutustua samalla tuleviin työkavereihin. Itse koen viihtymisen ryhmässä tärkeäksi varsinkin, kun tulen jatkamaan työskentelyä tässä roolissa jonkin aikaa.

Onkin ollut todella mukava päästä tekemään jotain omaan alaan liittyvää myös kesällä. Erityisesti se tunne, että tästä on vielä jotain hyötyä tulevaisuudessa, on huippua! Huomenna olisi tarkoitus ehtiä perehtyä syvemmin tieteellisiin artikkeleihin ja tehdä siinä välissä toimistohommiakin. Iltapäiväksi suunta on piknikille, jos sää vain pysyy hyvänä!

Toivottelenkin kaikille nyt oikein mukavaa ja aurinkoista kesää, missä ikinä liikuttekin! Kirjoittelut jatkuvat taas ensi syksynä, siihen asti moikkamoi!

Maria

Muita blogipostauksia

  • Lääketiede
  • Katja

Seuraava askel

Tulokset ensimmäisestä vaiheesta tulivat. Onnittelut kaikille, jotka pääsitte toiseen vaiheeseen, voitte olla ylpeitä itsestänne. Jatkakaa opiskelua toiseen vaiheeseen, mutta...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Anna

Manukesä -ekat amanuenssuurit

Viimeksi kirjoitin kolmannen vuoden loppumisen tuoreita fiiliksiä ja vähän jo paljastin kesäsuunnitelmianikin. Nyt muutaman päivän Turun kaupungin sairaalassa sisätautiamanuenssina...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Atte

Round one... COUNT!

Huomenna koittaa vuoden 2020 lääkishakijoiden round one! Valintakoe järjestetään ensimmäistä kertaa etänä hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Viime viikolla...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Anna

Lääkiksen puoliväli

Perjantaina oli kevään viimeinen tentti, sisätautien lopputentti, ja sen myötä tuli kolmannen vuoden opinnot päätökseensä. Kuuden vuoden opiskeluajasta on siis...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Rebecca

Viimeinen viikko H-hetkeen

Moikka, nyt on tasan viikko jäljellä siihen hetkeen, jota varten koko tämä 9 kuukautta on luettu. Kokeen järjestäminen etänä jo itsessään aiheutti motivaatiotason...

Lue lisää