Moi kaikki lääkikseen hakijat!

Pääsykoe todellakin lähestyy kovaa vauhtia, joten ajattelin tässä postauksessa kertoa omasta pääsykokeeseen valmistautumisestani ja antaa hyväksi kokemiani vinkkejä, jotta te kaikki onnistutte superhyvin! :)

 • Itse en enää parina viimeisenä päivänä lukenut ollenkaan. Koin, että olen lukenut niin paljon kuin pystyin ja enempää en voi enää oppia. Uskon, että jos olisin lukenut vielä viimeisinä päivinä, olisin vain stressaantunut ja alkanut panikoimaan. Sen sijaan tein kaikkea kivaa ja yritin unohtaa pääsykokeen.
 • Pääsykoetta edeltävinä päivinä tein paljon mielikuvaharjoittelua. Kävin mielessäni läpi pääsykoeaamun, saapumisen koepaikalle, kokeen aloittamisen ja tekemisen. Tein harjoituksia siitä, miten käyttäydyn, jos koe on helppo tai päinvastoin, jos koe onkin aivan erilainen kuin olin kuvitellut. Mielestäni tämä oli todella hyödyllistä, sillä on hyvä olla varautunut kaikenlaisiin tilanteisiin. Kun on mielessään käynyt läpi kaikki kauhuskenaariot, mitä pääsykokeessa voi tapahtua, osaa varmasti käsitellä mahdollisen tilanteen paremmin myös pääsykokeessa.
 • Psyykkasin itseäni valtavasti ennen koetta. Kuuntelin itsetuntoa kohottavia lauluja ja tsemppasin itseäni. Ajattelin, että selviän kyllä kokeesta kysyttiin siellä mitä tahansa, en luovuta, vaikka tuntuisi siltä, että en osaa. Teen parhaani ja näytän niille, kuinka hyvin mä osaan, ja että osaan enemmän kuin koskaan ennen. On tärkeää, että luottaa itseensä ja siihen, että tulee onnistumaan kokeessa. On ihan turhaa mennä kokeeseen, sillä asenteella, että tästä ei tule mitään, koska sillon kokeesta ei myöskään tule mitään.
 • Tee suunnitelma siitä, miten toimit kokeessa. Mistä aloitat, entä jos eteen tulee vaikea tehtävä ja mitä jos aika tuntuu loppuvan kesken? Itse aloitin laskuista ja pyrin koko ajan etenemään kokeessa. Ajan kulumista ei saa missään kohtaa unohtaa eli mihinkään tehtävään ei saa jumittua! Itse ajattelin, että jos en keksi tehtävään ratkaisua sitä hetken mietittyäni, niin siirryn seuraavaan ja palaan siihen, jos aikaa jää. Olin myös itse päättänyt, että mahdollista aineistoa luen vasta, jos aikaa jää ja silloinkin pyrin vain silmäilemään sieltä oikeat vastaukset. Olin myös päättänyt, että aloitan kokeen kirjoittamalla nimeni, jokaiseen paperiin, sillä niin saan kokeen hyvin käyntiin, eikä minun pidä jättää enää viimeisiä minuutteja nimien kirjoittamissen.
 • Pyri olemaan rauhallinen ja luota itseesi. Olin pääsykoe aamuna todella rauhallinen, kun taas edellisenä vuonna olin ollut kuin mikäkin hermoraunio, joka silloin kostautuikin minulle. Paniikissa ei todellakaan keksi ratkaisuja laskuihin, muista miten bilsan asiat oikeen meneekään ja kenties tekee vielä tyhmiä virheitä. Mieti siis kannattaako pääsykoettaan ja lukemiseen kuluttamaansa aikaa pilata panikoimisella pääsykokeessa. Ei kannata. Olen itse ihminen, joka jännittää aina tärkeitä kokeita, mutta on mahdollista olla jännittämättä, jos niin vain päättää.
 • Mieti mitä otat evääksi. Minulla oli mukanani banaani, smoothie ja vesipullo. Totesin edellisvuonna, että esimerkiksi suklaa, jota voi napostella kokeen mittaan, ei sovi minulle, koska en pysty keskittymään samalla kuin syön. Tietenkin suklaa voisi piristää muuten niin kamalassa tilanteessa, mutta olin päättänyt, että en tule kokeeseen syömään vaan tekemään parhaani. Banaani ja smoothie olivat hyviä vaihtoehtoja, koska niistä sain hyvin energiaa. Lisäksi olin syönyt todella ravitsevan aamupalan ja muistaakseni söin vielä leivän juuri ennen kokeen alkua, sillä tärkeää on, että energia ei lopu kesken pääsykokeen.
 • Älä masennu tai luovuta kokeessa, jos se tuntuu vaikealta, koska silloin se on luultavasti vaikea kaikille. Negatiiviset ajatukset omasta osaamisestaan ei auta pääsykokeessa, joten mielestäni on tärkeää pitää positiivinen mieli koko pääsykokeen ajan, koska silloin luultavasti keksiikin ratkaisut oikeisiin tehtäviin. Kaikkea ei tarvitse osata! Kannattaa myös tehdä tehtäviä, joista voi kerätä ”irtopisteitä” sillä kaikki pisteet ovat loppupeleissä tärkeitä.

Vielä on vähän aikaa kohottaa oma mieli siihen kuntoon, että pystyy tekemään pääsykokeen niin hyvin kuin pystyy. Pääsykokeessa pärjääminen on paljon kiinni myös henkisestä vahvuudesta, joten sitäkin kannattaa harjoitella. Luottakaa itseenne, sillä te todellakin pystytte siihen!

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia. 

Muita blogipostauksia

 • Lääketiede
 • Katja

Kesätyö tutkimusryhmässä

Kokeen toinen osa on nyt takanapäin, ja enää ei voi muuta kuin odotella tuloksia. Se jos jokin on hermoja raastavaa. Suosittelen pysymään kaukana mallivastauksista, varsinkin tulosten...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Atte

Round two... FIGHT

Eka lääkisvuosi hurahti nopeasti! Käteen jäi nippu hauskoja kokemuksia, uusia ystäviä ja vähän uutta tietoa. Lisäksi sain yhdet maisterin paperitkin, kun suoritin...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Katja

Seuraava askel

Tulokset ensimmäisestä vaiheesta tulivat. Onnittelut kaikille, jotka pääsitte toiseen vaiheeseen, voitte olla ylpeitä itsestänne. Jatkakaa opiskelua toiseen vaiheeseen, mutta...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Anna

Manukesä -ekat amanuenssuurit

Viimeksi kirjoitin kolmannen vuoden loppumisen tuoreita fiiliksiä ja vähän jo paljastin kesäsuunnitelmianikin. Nyt muutaman päivän Turun kaupungin sairaalassa sisätautiamanuenssina...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Atte

Round one... COUNT!

Huomenna koittaa vuoden 2020 lääkishakijoiden round one! Valintakoe järjestetään ensimmäistä kertaa etänä hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Viime viikolla...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Anna

Lääkiksen puoliväli

Perjantaina oli kevään viimeinen tentti, sisätautien lopputentti, ja sen myötä tuli kolmannen vuoden opinnot päätökseensä. Kuuden vuoden opiskeluajasta on siis...

Lue lisää