Moi!

Viime syksyllä kaiken teoriaopiskelun keskellä lukujärjestykseemme oli varattu muutama päivä tapahtumalle nimeltä juonnepäivä. Tiedän, että tämä kuulostaa mysteeriseltä, mutta nimi on vain harhaanjohtava. Tosiasiassa pääsimme vihdoin muutamaksi päiväksi terveyskeskukseen. Jihuuu!!!

Kyseessä oli siis terveyskeskusharjoittelu, jossa pääsimme pareittain seuraamaan yleislääkärin työtä. Harjoitteluksi tätä ei oikein vielä voinut kutsua, sillä pääasiassa päivä koostui siitä, että istuimme vastaanottohuoneessa ja seurasimme lääkärin työskentelyä. En itse ole elämäni aikana ollut monesti sairas, joten minulla ei ollut paljon kokemusta siitä, millaista terveyskeskustyö on. Minulla on tietenkin vaitiolovelvollisuus kaikesta siitä mitä näin, mutta oman mielipiteeni voin teille kertoa.

Olen aikaisemmin ollut sitä mieltä, että en haluaisi erikoistua yleislääketieteeseen ja työskennellä terveyskeskuksessa. Sen aikainen käsitykseni johtui ainoastaan tietämättömyydestä. Terveyskeskusharjoittelun aikana huomasin, kuinka monipuolista yleislääkärin työ onkaan. Potilaskunta koostuu lapsista vanhuksiin, joilla kaikilla on oma ongelmansa. Yleisimpiä vaivoja omien käyntieni aikana oli selkäongelmat ja korvatulehdukset. Tämän lisäksi saimme nähdä myös pieniä kirurgisia toimenpiteitä, kuten luomien ja kynsien poistoa sekä kortisonin pistämistä polven nivelonteloon. Siis kaikkea niin jännittävää opiskelijalle, joka on siihen asti lukenut vain teoriaa oppikirjoista.

Terveyskeskusta kuullaan monesti myös kutsuttavan arvauskeskukseksi. Tätä se ei kuitenkaan ole! Yleislääkärintyöhön kuuluu tutkia potilas perusteellisesti ja tarvittaessa lähettää hänet lisätutkimuksiin. On selvää, että terveyskeskuksessa ei ole resursseja tehdä heti kaikenlaisia tutkimuksia, mutta juuri sen takia potilas lähetetään muualle tutkittavaksi. Seuraamani lääkäri myös konsultoi eli kyseli neuvoa monesti muilta lääkäreiltä ja sairaanhoitajilta, jotta potilas saisi mahdollisimman hyvää hoitoa. Onko tämä siis arvailua, ei todellakaan! Esimerkiksi selkäkivuissa on tyypillistä käyttää diagnoosin tekemiseen erilaisia  testejä, jotka pois sulkevat tietyt vakavammat ongelmat tai esimerkiksi sen, onko kysessä vain lihasperäinen selkäkipu. Kaikki lääkärin tekemät päätökset perustuvat kuitenkin täysin teoriaan, eikä suinkaan arvailuihin.

Sen lisäksi, että sain nähdä miten lääkärini työskenteli, pääsin myös hieman itse harjoittelemaan lääkärin työtä. Sain kuunnella potilaan sydäntä ja keuhkoja sekä katsoa potilaan korviin. Tiedän, että tämä oli todella pientä, mutta sitäkin mielenkiintoisempaa. Terveyskeskuskäynti antoi minulle paljon lisää motivaatiota omaan opiskeluuni. Onneksi nyt keväällä pääsen taas pariksi päiväksi harjoittelemaan, millaista on olla lääkäri :) Toivottavasti tuki- ja liikuntaelimistön kurssin käyneenä saan vielä enemmän irti terveyskeskuskäynneistä.

Palaillaan ensi viikolla! Tsemppiä teille, jotka luette pääsykokeeseen! :)

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia. 

Muita blogipostauksia

  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Lääkishaun aikataulutus

Olen monesti kuullut, kuinka pääsykokeeseen valmistautumista rinnastetaan maratoniin. Vertauksessa on perää, sillä kuten maratonissa myös pääsykoeluvussa on osattava...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Palautuminen ja tauottaminen

Pääsykoevalmistautuminen lääketieelliseen on kovan urakan takana ja vaatii paljon toistoja sekä pitkäjänteisyyttä. Asioiden kertaamisella sekä tehtävien...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Joululoma

Nyt reilun viikon joululomalla olleena ajattelin tulla muistuttamaan levon tärkeydestä. En usko, että siitä voi puhua tarpeeksi tällaisissa urakoissa. Voin suoraan myöntää...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Syksyn viimeiset tentit ja joululoma

Jotenkin se pitkä ja rankka syksy tuli ja meni, ja nyt ollaan jo joululomalla. Pakko myöntää, että vaikka viimeinen jakso olikin mielenkiintoinen ja todella hyödyllinen, oli...

Lue lisää