Havahduin tänään siihen, kuinka nopeasti aika on kulunut. Joulustakin on jo aikaa puolitoista kuukautta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että pääsykoe lähestyy kovaa vauhtia. Nyt te pääsykokeeseen lukijat voitte kuitenkin huokaista helpotuksesta, sillä lukuaikaa on vielä 93 päivää, jos laskutaitoni ei ole aivan täysin ruostunut. Aikaa on siis vielä paljon, mutta ajattelin tuoda tässä postauksessa esiin pääsykokeeseen valmistautumisen kannalta tärkeitä asioita.

 • Tiedosta tässä vaiheessa jo ne asiat, jotka on vaikeita sinulle. On tärkeää, että laskee myös niitä laskuja, jotka eivät kuulu enää siihen omaan mukavuusalueeseen, koska vain sillä tavalla voi kehittyä vaikeissa laskuissa. Ei haittaa, vaikka et osaisikaan laskea laskua loppuun asti, sillä pääsykokeessakin saa pisteitä puoliksi tehdyistä tehtävistä. Haasta itseäsi ja yritä laskua siihen asti, kunnes et enää millään osaa ja katso vasta sitten oikea ratkaisu.
 • Kannattaa vaikka tehdä lista vaikeista asioista, jotta itselleen konkretiroituu, kuinka paljon haastavaa asiaa on. Itse listasin ylös niitä asioita, joita en osannut, ja käytin koko viikon pelkästään vaikeiden asioiden opetteluun.
 • Älä pitkitä vaikeiden asioiden opettelua. Mielestäni kannattaa opetella vaikeat asiat heti sen jälkeen, kun peruslaskut ovat kunnolla hallussa. Stressikin helpottaa varmasti, kun tietää, että mitään asiaa ei tarvitse opetella viimeisenä päivänä ennen pääsykoetta.
 • Mieti mitkä asiat ovat olennaisia pääsykokeen kannalta, ja lue niitä. Pääsykokeessa on esimerkiksi lähes joka vuosi kysytty fysiikan aktiivisuus laskuja, ja kemiasta on aina ollut jokin orgaanisen kemian tehtävä. Jos itse lukisin vielä pääsykokeeseen, niin varmistaisin, että osaisin ainakin nämä asiat. Toisaalta fysiikassa ei ole muistaakseni koskaan ollut laskua sähkömagnetismista tai vaihtovirtapiireistä, joten kannattaa miettiä, ovatko nämä asiat niitä kaikkein tärkeimpiä. Tietenkään ikinä ei voi tietää, mitä pääsykokeessa kysytään, joten kaikkea on hyvä osata ainakin jonkin verran.
 • Älä panikoi tai ole stressantunut. Oppiminen sujuu paljon helpommin, kun on positiivisella mielellä. Kukaan ei tiedä millainen on lääkiksen pääsykoe tänä vuonna, joten kaikki ovat samassa tilantessa. Minua itseäni ainakin auttoi, kun muistutin itseäni siitä, että kaikkilla on yhtä suuret mahdollisuudet päästä, sillä kaikki riippuu vaan siitä, mitä pääsykokeessa osaa.
 • Älä murehdi ensikertalaiskiintiöistä. Olen itse sitä mieltä, että kiintiöt ovat täysin epäreiluja, mutta niiden olemassa olon stressaaminen ei auta sisäänpääsyssä. Vaikka et olisi ensikertalainen, niin älä vaivu epätoivoon, sillä myös ensikertalaisilla on mahdollisuus päästä, kunhan ei luovuta tai anna niiden pilata lukemistaan.
 • Aina kun luet, niin lue tehokkaasti. Älä uskottele itsellesi, että olet lukenut ahkerasti, jos puolet ajasta on kulunut kännykkää näprätessä. Itse tein niin, että vein kännykän syrjään, jotta se ei häirinnyt lukemistani ja päätin, että kun olen laskenut tietyt laskut niin saan katsoa sitä. En tarkoita tehokkaalla lukemisella sitä, että aina pitäisi laskea pää höyryten vaikeita laskuja tai muuten se ei olisi tehokasta ja kannattavaa. Saatoin itse laskea esimerkiksi kaksi tuntia todella tehokkaasti ja tämän jälkeen luin biologiaa, joka ei olllut minulle niin raskasta.
 • Laske helppoja laskuja, jotta saat hyvän laskurutiinin. Onnistumisenilo lisää myös itsevarmuutta, jota lukemisessa tarvitaan.
 • Älä luovuta! Tee parhaasi ja vielä vähän enemmänkin niin onnistut varmasti!

Hauskaa alkavaa viikkoa kaikille! :)

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia. 

Muita blogipostauksia

 • Lääketiede
 • Suvi H

Vinkit valmennuskurssin hyödyntämiseen

Miten saada kaikki hyöty irti lääkiksen valmennuskurssista? Tässä minun vinkit lääkiksen valmennuskurssin hyödyntämiseen. Tule paikalle Neuvo kuulostaa itsestään...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Lääkiksen valmennustestaajat

”Seniorihakijana” lääkikseen?

Sellainen taidan nyt virallisesti olla, ”seniorihakija”. Keskustelupalstoilla kanssapyrkijät kyselevät anonyymisti, että ”onko 23 vuotiaana ihan liian vanha jos nyt pääsee...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Katja

Kanylointia ja potilaskohtaamisia

Neste- ja elektrolyyttitasapaino -jaksoa on nyt kulunut pari viikkoa, ja opiskelut ovat pikkuhiljaa alkaneet lutviutua. Saimme tällä viikolla tulokset ennaltaehkäisy -jakson tentistä...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Lääkiksen valmennustestaajat

Vinkit toimivaan lukusuunnitelmaan

Lukusuunnitelman laatiminen kokeisiin valmistautuessa on ollut mulle aikaa vievien kilpaharrastusten takia jo ala-asteelta lähtien pakollinen juttu. Kun aikaa on ollut rajallisesti tarjolla, on se...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Katja

Kolmannen vuoden ensimmäinen tentti

Kolmannen vuoden ensimmäinen tentti tehty ja taas olisi yksi jakso lääkiksessä pulkassa. Vaikka tämä ensimmäinen jakso olikin lyhyt, tuntuu silti oudolta että neljä...

Lue lisää