Moikka kaikille!

Tämän hetkistä kurssia, lääketieteellistä biokemiaa ja molekyylilääketiedettä eli LBM:ää, on jäljellä noin viikko. Kaksi välitenttiä on ohi ja lopputentti kummittelee vielä lähitulevaisuudessa. Ennen kurssin alkua olin kuullut huhuja siitä, kuinka haastava kurssi tulisi olemaan. Kauhistelin mielesssäni sitä, kuinka en tulisi oppimaan kaikkia lukuisia entsyymejä tai biokemiallisia rektioita. Olin ennakkoluuloinen koko kurssia kohtaan, vaikka en oikeastaan edes tiennyt mitä se tulisi pitämään sisällään. Nyt melkein koko kurssin käyneenä voin kuitenkin tunnustaa pitäneeni siitä.

Kurssin aikana olemme käsitelleet jo lukion oppimäärään kuuluvia asioita, mutta paljon paljon tarkemmin. Aiheita ovat olleet muun muassa sitruunahappokierto, ureasykli, rasvahappojen hapetus ja -synteesi sekä hemoglobiini ja hemin synteesi. Lukiossa esimerkiksi sitruunahappokierto tuntui minusta sekavalta ja haastavalta oppia, mutta nyt kun siihen on saanut perehtyä paljon tarkemmin, ei se olekaan enää yhtä vaikea. Kurssin haastavuus lienee ehkä siinä, että asiaa on todella paljon, ja uusia nimiä on opeteltava, jotta osaa kertoa esimerkiksi juuri sitruunahappokierron etenemisestä. Glykolyysi ja  glukoneogeneesi sekä glykogenolyysi ja glykogeneesi saattavat kuulostaa samaa tarkoittavilta asioilta, mutta tosiasiassa ne ovat avain toistensa vastakohtia. Olenkin yrittänyt kurssin aikana oikeasti ymmärtää opeteltavaa asiaa, enkä vain yrittää painaa sitä mieleeni tajuamatta mitään. Olen myös yrittänyt opetella mielestäni oleellisimpia asioita, enkä keskittyä pienen pieniin yksityiskohtiin. Olen sitä mieltä, että lääkärinä minulla on paljon enemmän hyötyä siitä, että ymmärrän kolesterolin ja rasvojen kuljetuksen elimistössä, kuin siitä, että osaan ulkoa sanoa jonkun entsyymin nimen, joka kuljetukseen vaikuttaa.

Tässä kurssissa olemme joutuneet myös opettelemaan jonkin verran erilaisia tauteja, jotka ovat liittyneet käsittelemiimme asioihin. Mielestäni se, että ensin opettelee uuden asian ja sen jälkeen siihen liittyvän sairauden, on ollut todella mielenkiintoista. Tällöin esimerkiksi hemoglobiinin hemin hajoamisen opettelukaan ei ole tuntunut niin absurdilta, kun siihen liittyvä sairaus on konkretisoinut, että se mitä olen juuri opetellut, todellakin tapahtuu elismistössä. Osa luennoitsijoista on jopa laittanut luentoihinsa erillisiä potilastapauksia, jotka ovat ollet mielestäni tosi hyviä. Itse ainakin opin helpommin esimerkkien kautta, kuin pelkkää teoriaa opettelemalla.

Tällä viikolla minun ryhmälläni on syöpäbiologian seminaari, jota odotan hieman ristiriitaisen mielin. Tehtävänantona meille on annettu lukea potilaskertomus ja sen jälkeen englannin kielinen tieteellinen artikkeli. Seminaarissa jakaannumme ryhmiin, ja jokaisella ryhmällä on tunti aikaa valmistella esitys omasta kysymyksestään, joka sen jälkeen esitellään muulle ryhmälle. Toisaalta kuulostaa mielenkiintoiselta, mutta tieteellisestä artikkelista tiedon hakeminen tuntuu haastavalta. Seminaari on varmasti kuitenkin hyödyllinen, ja onneksi artikkeli on mahdollista lukea kotona etukäteen sanakirjaa käyttäen, joten minun kaltaisten englantia huonosti osaavien ei tarvitse myöskään panikoida.

Englannin kielen osaamisesta haluan muutenkin sanoa sen, että ei kannata olla huolestunut, jos englanti ei suju tuosta noin vain. Itse mietin paljon ennen lääkiksen alkua, kuinka tulisin pärjäämään, kun kaikki kirjat ovat englanniksi, ja minä en todellakaan osaa kieltä hyvin. Olen itse lukenut todella vähän kirjoja, mikä johtuu varmasti siitä, että englanniksi lukeminen on minulla hyvin hidasta, mutta myös siitä, että luentodiamme ovat olleet niin hyviä. Luentoihin on kerätty kaikki oleellinen asia, ja todella paljon myös ei olennaista, joten jos luennot osaa kunnolla, pärjää varmasti myös tentissä. Toki yritän itse opetella englantia pikkuhiljaa, sillä onhan minun osattava tutkia englannin kielisiä potilaita. Onneksi valmistumiseen on kuitenkin vielä viisi ja puoli vuotta ja klinikkaankin vielä kaksi vuotta aikaa. :)

Tsemppiä pääsykokeisiin lukijoille, ja kivaa viikkoa kaikille!

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia. 

Muita blogipostauksia

  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Lääkishaun aikataulutus

Olen monesti kuullut, kuinka pääsykokeeseen valmistautumista rinnastetaan maratoniin. Vertauksessa on perää, sillä kuten maratonissa myös pääsykoeluvussa on osattava...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Palautuminen ja tauottaminen

Pääsykoevalmistautuminen lääketieelliseen on kovan urakan takana ja vaatii paljon toistoja sekä pitkäjänteisyyttä. Asioiden kertaamisella sekä tehtävien...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Joululoma

Nyt reilun viikon joululomalla olleena ajattelin tulla muistuttamaan levon tärkeydestä. En usko, että siitä voi puhua tarpeeksi tällaisissa urakoissa. Voin suoraan myöntää...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Syksyn viimeiset tentit ja joululoma

Jotenkin se pitkä ja rankka syksy tuli ja meni, ja nyt ollaan jo joululomalla. Pakko myöntää, että vaikka viimeinen jakso olikin mielenkiintoinen ja todella hyödyllinen, oli...

Lue lisää