Moi!

Moni lääkikseen hakeva on jo ehkä päättänyt tai miettii vielä, mikä olisi juuri se oikea kaupunki opiskella lääkiksessä. Ratkaisevia tekijöitä saattaa olla sijainti, opetuksen muoto tai viimevuotiset pisterajat. Kaupungin valinnassa on tärkeää muistaa, että siellä tullaan opiskelemaan seuraavat kuusi vuotta, joten päätöstä kannattaa miettiä huolella. On hyvä muistaa, että pisterajat vaihtelevat vuosittain kaupunkien välillä, joten en suosittele vain sokeasti tuijottamaan viime vuoden pisterajoja ja sitä minne on viime vuonna päässyt alhaisimmilla pisteillä. On hyvä myös muistaa, että vaikka pääsykoe on sama joka kaupungissa, voi kokeiden arvostelu vaihdella hieman kaupunkien välillä. En osaa itse tietenkään kertoa muusta kuin Turussa opiskelusta, mutta koska kaksoissiskoni opiskelee Kuopion lääkiksessä, ajattelin vertailla hieman Turkua ja Kuopiota keskenään.

Opetusmuoto

Sekä Kuopiossa että Turussa opetus koostuu luennoista sekä pakollisista harjoitustöistä, jotka tapahtuvat pienemmissä ryhmissä. Lisäksi Turussa on joka kurssilla ollut paljon ryhmätöitä, jotka esitetään muiden ryhmien kanssa yhteisessä seminaarissa. (Helsinki ja Tampere ovat siis ainoita kaupunkeja, joissa opetusmuotona on käytössä PBL eli problem baced learning, josta kannattaa ottaa enemmän selvää, jos aikoo hakea kyseisiin kaupunkeihin.)

Dissektiot

Dissektio on opetustilanne, jossa opiskellaan esimerkiksi anatomiaa vainajan ruumiista eli kyseessä on siis ruumiinavaus. Kuopiossa dissektio on ensimmäisen vuoden talvella, kun taas Turussa se järjestetään vasta toisen vuoden syksyllä. Molemmissa kaupungeissa kaikki opiskelijat pääsevät osallistumaan dissektioihin.

Sijainti 

Turussa me lääketieteen opiskelijat opiskelemme pääasiassa omassa rakennuksessamme, medisiinassa, joka on erillään muusta yliopistosta. Koulun käytäville ei siis näe muiden tiedekuntienopiskelijoita kovinkaan usein. Kuopiossa ei taas ole erillistä rakennusta lääketieteen opiskelijoille, vaan luentoja on kaikissa yliopiston rakennuksissa. Sekä Kuopiossa, että Turussa yliopistolta keskustaan on noin kaksi kilometriä.

Klinikka

Lääkis on jaettu preklinikkaan ja klinikkaan, joista preklinikka on käytännössä pelkän teorian opiskelua. Klinikassa opetus siirtyy osittain sairaalan puolelle, ja pikku hiljaa opiskelijat saavat alkaa itse tutkimaan oikeita potilaita. Kuopiossa tämä klinikkaan siirtyminen tapahtuu kolmantena vuonna, kun taas Turussa se alkaa vasta kolmen ja puolen vuoden päästä. Täytyy myöntää, että olen hieman kateellinen siskolleni, jolla oli jo kuvaukset sairaalankulkukortteja varten, kun itselläni on preklinikkaa jäljellä vielä lähes kaksi vuotta. En kuitenkaan valita, sillä teorian opiskelu preklinikassa on mielestäni myös todella mielenkiintoista.

Opiskeltavat asiat

On selvää, että molemmissa yliopistoissa käydään läpi lähes samat asiat. Kuopiossa ensimmäinen syksy alkaa anatomialla, kun taas me Turussa aloitimme ensin solu- ja kehitysbiologiasta. Tottakai molemmissa yliopistoissa saattaa olla kursseja, joita muualla ei ole, mutta pääasissa oppimäärä on aivan sama. Esimerkiksi Kuopiossa oli ensimmäisenä syksynä fysiikkaa, kun taas meillä ei sellaista Turussa mielestäni ole lainkaan. Lisäksi esimerkiksi ruotsin kurssissa on jonkin verran eroa, sillä me Turussa menemme kolmantena vuotena haastattelemaan suomenruotsalaista henkilöä saaristoon.

Kurssikoko

Sekä Turussa että Kuopiossa opiskelijoita kyllä riittää. Turussa yleisellä puolella on 150 ja hampaalla on 50 ihmistä. Kuopiossa ainakin yleisen opiskelijamäärä on suunnilleen samoissa luvuissa.

Tässä oli nyt jotain asioita, joita mieleeni tuli. Nämä eroavaisuudet tuskin ovat mitenkään ratkaisevia kaupunkia valittaessa, mutta on ihan mielenkiintoista saada tietää, miten toisessa kaupungissa opiskellaan. Luulen, että suurin eroavaisuus juuri lääkisten välillä on se, perustuuko opetus luentoihin vai onko käytössä PBL. Siskoni, joka muutti vuosi sitten Kuopioon ilman, että tunsi kaupungista tai edes lähialueilta ketään, on viihtynyt todella hyvin ja saanut hyviä uusia ystäviä. Ei siis tarkoita, etteikö voisi viihtyä uudessa kaupungissa, jossa perhe ja vanhat ystävät eivät ole lähettyvillä. Harkitkaa siis tarkkaan, mihin kaupunkiin haette.

Hauskaa karkauspäivää kaikille! 

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia. 

Muita blogipostauksia

  • Lääketiede
  • Anna

Manukesä -ekat amanuenssuurit

Viimeksi kirjoitin kolmannen vuoden loppumisen tuoreita fiiliksiä ja vähän jo paljastin kesäsuunnitelmianikin. Nyt muutaman päivän Turun kaupungin sairaalassa sisätautiamanuenssina...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Atte

Round one... COUNT!

Huomenna koittaa vuoden 2020 lääkishakijoiden round one! Valintakoe järjestetään ensimmäistä kertaa etänä hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Viime viikolla...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Anna

Lääkiksen puoliväli

Perjantaina oli kevään viimeinen tentti, sisätautien lopputentti, ja sen myötä tuli kolmannen vuoden opinnot päätökseensä. Kuuden vuoden opiskeluajasta on siis...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Rebecca

Viimeinen viikko H-hetkeen

Moikka, nyt on tasan viikko jäljellä siihen hetkeen, jota varten koko tämä 9 kuukautta on luettu. Kokeen järjestäminen etänä jo itsessään aiheutti motivaatiotason...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Ensimmäinen opiskelijavappu

Ensimmäinen opiskelijavappuni oli kaukana siitä, mitä olin vuosia sen odottanut olevan, mutta toisaalta on vaikeaa kaivata jotain mitä ei ole ennen edes kokenut. Vappu meni mukavasti...

Lue lisää