Nallelääkäri täällä moi!

Viime syksynä puin valkoisen lääkärintakin päälleni ja marssin kahden muun kurssikaverini kanssa päiväkotiin, jossa innokkaat lapset odottivat meitä. Kyseessä on siis vapaaehtoistyö, jossa me lääkäriopiskelijat menemme lähiseudun päiväkoteihin hoitamaan ja tutkimaan lasten nallekarhuja ja muita karvaisia pehmoleluja. Tarkoituksena on vähentää lasten lääkäripelkoa, kun he saavat vierestä katsoa, miten omaa rakasta nallea tutkitaan. Tässä samalla opiskelijat saavat hyvää harjoitusta siitä, miten lasten kanssa kommunikoidaan ja työskennellään. Me ensimmäisen vuoden opiskelijat emme saa vielä pitkään aikaan (kahteen vuoteen) tutkia oikeita potilaita, joten lasten nallet toimivat hyvänä korvikkeena siihen asti.

Minun tutkittavien nallekarhujen omistajat olivat noin kaksi vuotiaita pikku söpöliinejä. Osa ei osannut edes kävellä, ja harva osasi puhua kokonaisia lauseita. Mielikuvitukselle löytyi kyllä käyttöä, kun piti keksiä, mikä nalleja voisi vaivata. Lääkärinä mittasin pehmolelujen kuumetta, katsoin korvia, laitoin laastareja haavoihin sekä kuuntelin sydäntä. Jokainen lapsi sai vastaanotolta lähtiessään reseptin, jossa oli määrättyä lääkettä ja lisäksi nallelle määrättiin paljon haleja ja pusuja, jotta se paranee. Kaikki lapset olivat aika jännittyneitä, mutta tykkäsivät kyllä kovasti lääkärikäynnistä. Vain muutama lapsi alkoi itkemään, mutta hekin rauhottuivat, kun saivat hetken seurata tilannetta kauempaa. Eikä mikään ihme, että lapsia jännitti, sillä niin taisi lääkäriäkin jännittää hieman ensimmäisten nallejen tutkiminen. :) Menisin ehdottomasti uudelleen nallelääkäriksi mutta harmi vain, että käyntejä ei ole tietääkseni järjestetty syksyn jälkeen.

Toinen vapaaehtoistyö, johon olen lääkiksen kautta osallistunut on vanhainkodeissa vierailu. Kaikkista vapaaehtoisista muodostettiin kolmen hengen ryhmiä ja jokainen ryhmä vieraili yhdessä vanhainkodin osastossa kerran kuukaudessa. Yksi vierailu kerta kestää suunnilleen noin 45 minuuttia, joten se ei ole kovinkaan aikaa vievää, mutta vanhukset tykkäävät siitä paljon. Vanhusten kanssa  voi pelata bingoa, pitää levyraatia, tuolijumpata tai kaikkea muuta mitä ikinä keksiikään. Jokainen osastolla oleva vanhus on eri kuntoinen, joten toiset osallistuvat paremmin, kun taas toiset tyytyvät vain katselemaan. Uskon silti, että tämä opiskelijoiden vieraileminen on virkistävää ja kivaa vaihtelua vanhainkodin arkeen. Minulle itselleni on joka vierailun jälkeen tullut niin hyvä mieli. Miten vanhat mammat ja papat voikaan olla niin ihania.

Turun lääkiksessä on paljon myös muuta vapaaehtoistoimintaa, johon voi osallistua vapaa-aikansa niin salliessa. Osa on esimerkiksi käynyt yläasteilla kertomassa asioita seksuaalisuuteen liittyen, joka on varmasti myös ollut oma opettavainen kokemus. Lisäksi voi osallistua muun muassa koulun lehtemme, Boosterin, kirjoittamiseen tai suunnitella oman kurssin järjestämiä bileitä tai sitsejä. Kaikille riittää siis varmasti jotain, johon haluaa osallistua. Tekeminen ei lopu kesken, se on varmaa!

Paljon paljon tsemppiä teille, ketkä luette pääsykokeeseen. Yhteishaku alkaa muuten tämän viikon keskiviikkona, joten muistakaa hakea!

Hauskaa viikkoa! :)

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia. 

Muita blogipostauksia

  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Lääkishaun aikataulutus

Olen monesti kuullut, kuinka pääsykokeeseen valmistautumista rinnastetaan maratoniin. Vertauksessa on perää, sillä kuten maratonissa myös pääsykoeluvussa on osattava...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Lääkiksen valmennustestaajat

Palautuminen ja tauottaminen

Pääsykoevalmistautuminen lääketieelliseen on kovan urakan takana ja vaatii paljon toistoja sekä pitkäjänteisyyttä. Asioiden kertaamisella sekä tehtävien...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Joululoma

Nyt reilun viikon joululomalla olleena ajattelin tulla muistuttamaan levon tärkeydestä. En usko, että siitä voi puhua tarpeeksi tällaisissa urakoissa. Voin suoraan myöntää...

Lue lisää
  • Lääketiede
  • Katja

Syksyn viimeiset tentit ja joululoma

Jotenkin se pitkä ja rankka syksy tuli ja meni, ja nyt ollaan jo joululomalla. Pakko myöntää, että vaikka viimeinen jakso olikin mielenkiintoinen ja todella hyödyllinen, oli...

Lue lisää