Moikka!

Teen vielä lähempänä pääsykoetta postauksen, johon kokoan mielestäni hyviä neuvoja pääsykokeeseen. Mutta koska pääsykoe lähestyy hurjaa vauhtia, ja mitään ei kannata jättää viime tippaan, kirjoitan jo nyt hieman ohjeita siitä, miten pääsykokeessa voi menestyä mahdollisimman hyvin. Tämä postaus käsittelee ehkä enemmän sitä, miten voi onnistua saamaan juuri mahdollisimman hyvät vastaukset pääsykokeessa, kun osa 2 tulee sisältämään ohjeita enemmän siihen henkiseen puoleen, mikä on vähintäänkin yhtä tärkeää! Muistutuksena vielä, että kaikki neuvot ovat vain omia mielipiteitäni, joten oikeaa vastausta ei ole.

No jos aloitetaan biologiasta, ja kuvitellaan että tehtävänä on lyhyt essee tai kysymys, johon vastaukseksi vaaditaan enemmän kuin yksi sana. Minun mielestäni tällaiset ohjeet olisivat tärkeitä:

 • Lue kysymys huolella ja vastaa siihen mitä kysytään. Pääsykokeessa, kun aikaa on rajoitetusti, on tärkeää, että ei vastaa ohi kysymyksen, sillä siitä ei tule pisteitä, ja aikaa menee vain turhaan hukkaan. Ennen kuin alat kirjoittamaan, niin mieti pari sekunttia, mikä olikaan kysymys. Tiedän, että on vaikeaa arvioida, mikä on tärkeää ja olennaista mainita, mutta mielestäni kannattaa pyrkiä ensin ytimekkäisiin vastauksiin, jossa tulee esille kaikki olennainen, ja jos aikaa jää, voi kokeen lopussa vastausta täydentää ei niin olennaisilla asioilla, jos niistä vaikka saisikin lisäpisteitä.
 • Mainitse myös itsellesi helpot asiat. Minulle kävi ainakin monta kertaa niin, että unohdin mainita vastauksessani ne asiat, jotka olivat minulle todella helppoja, ja joita pidin itsestäänselvyyksinä. Kokeenkorjaaja ei voi kuitenkaan tietää, että osaat jotain, mitä et paperille kirjoita. Pyri siis kirjoittamaan kaikki perusasiat kysyttyyn kysymykseen, sillä niitä myös yleensä vaaditaan.
 • Keskity siihen mitä kirjoitat, äläkä siihen, miten kirjoitat. Mielestäni on paljon tärkeämpää, että kaikki oikeat asiat tulee paperille riippumatta siitä, millainen sana- tai lauserakenne on. Pääsykokeessa pisteitä saa kuitenkin niistä oikeista vastauksista, eikä siitä, onko asia aivan oikein sanottu kieliopillisesti. Älä siis turhaan kuluta aikaa siihen, että mietit, miten vastauksen kirjoitat paperille. Jos aika loppuu kesken, niin kirjoita vaikka vain yksittäisiä sanoja; sekin on parempaa kuin tyhjä vastaus.
 • Älä tuo ilmi sitä, että et osaa. Jos et osaa jotain kysyttyä asiaa vaikka esseessä, pyri kiertämään se. Älä kirjoita liikaa sellaisia asioita, joista et ole varma, jotta väärät asiat eivät syö pisteitä oikeilta vastauksiltasi.

Seuraavaksi ohjeita fysiikan ja kemian laskutehtäviin.

 • Lue kysymys ja aloita kirjoittamalla tärkeät arvot ylös. Itse aloitin aina niin, että kirjoitin tehtävän kulmaan ne lukuarvot, joita tehtävässä tarvitaan. Huomaa, että monissa pääsykokeen tehtävissä on paljon myös lukuja, joita ei tarvita koko tehtävässä, vaan ne ovat siellä vaan sekoittamassa. Tämän takia onkin minusta tärkeä lukea ensin mitä kysytään ja perehtyä tehtävänantoon, jotta aikaa ei mene turhien arvojen ylöskirjaamiseen.
 • Entä jos tehtävä ei aukea? Jos en tajunnut tehtävää hetken miettimisen jälkeen, oli minulla tapana kirjoittaa mahdollisesti annettu kaava ylös ja miettiä mitä asioita en siitä vielä tiedä, ja mitä asioita kaavasta minulle on annettu jo valmiiksi. Kun olin hahmotellut itselleni asian, jota en kaavasta tiennyt, aloin miettimään miten voisin sen ratkaista. Voisinko käyttää sen ratkaisemiseen jotain muuta kaavaa vai olisiko tehtävänannossa annettu, jotain tietoja, miten pystyisin ratkaisemaan tämän tuntemattoman suureen. Yleensä rauhallisella mietinnällä ja  tehtävänannon uudelleen lukemalla vaikeat laskut saattavat aueta.
 • Muistele vanhoja tekemiäsi tehtäviä. Mieti, oletko laskenut joskus samantyylisiä tehtäviä. Vanhojen tehtävien miettimisestä voi saada apua, vaikka se ei täysin samanlainen olisi ollutkaan. En tiedä, mutta itselläni se ainakin toimi.
 • Ole huolellinen pyöristyksissä. Vaikka pääsykokeen kiireessä helposti ajattelee, että aikaa ei ole tarkistaa pyöristyksiä ja yksiköitä, niin se kyllä kannattaa. Laskin, että itse menetin 2014 vuonna noin kuusi pistettä väärien pyöristyksien takia, hups! ;) Mielestäni on tyhmää jättää pyöristykset tarkistamatta, sillä se vie ehkä puoli minuuttia, kun taas laskun laskeminen voi viedä helposti 20 minuuttiakin.

Lopuksi vielä tärkeä ohje, mikä käy niin bilsassa, fysiikassa ja kemiassa; kerää kaikki mahdolliset irtopisteet. Jokainen ylimääräinen piste on tärkeä ja kaikki lisäpisteet vie askeleen edemmäs sisäänpääsyä. Taktikoi siis mitä tehtäviä kannattaa tehdä, ja tee kaikki tehtävät niin hyvin kuin vain osaat. Ja sähän osaat! :D

Ihanaa kevättä kaikki!

 

Ella

Olen Ella, 24-vuotias lääketieteen kandi Turusta. Olen neljännellä vuosikurssilla, joten yli puolet lääkiksestä on jo takana, ja tulevana kesänä saan työskennellä ensimmäistä kertaa lääkärinsijaisena. Iloisuus ja ahkeruus kuvaavat luonnettani hyvin. Vapaa-ajallani harrastan juoksemista, maantiepyöräilyä ja avovesiuintia. 

Muita blogipostauksia

 • Lääketiede
 • Katja

Seuraava askel

Tulokset ensimmäisestä vaiheesta tulivat. Onnittelut kaikille, jotka pääsitte toiseen vaiheeseen, voitte olla ylpeitä itsestänne. Jatkakaa opiskelua toiseen vaiheeseen, mutta...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Anna

Manukesä -ekat amanuenssuurit

Viimeksi kirjoitin kolmannen vuoden loppumisen tuoreita fiiliksiä ja vähän jo paljastin kesäsuunnitelmianikin. Nyt muutaman päivän Turun kaupungin sairaalassa sisätautiamanuenssina...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Atte

Round one... COUNT!

Huomenna koittaa vuoden 2020 lääkishakijoiden round one! Valintakoe järjestetään ensimmäistä kertaa etänä hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. Viime viikolla...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Anna

Lääkiksen puoliväli

Perjantaina oli kevään viimeinen tentti, sisätautien lopputentti, ja sen myötä tuli kolmannen vuoden opinnot päätökseensä. Kuuden vuoden opiskeluajasta on siis...

Lue lisää
 • Lääketiede
 • Rebecca

Viimeinen viikko H-hetkeen

Moikka, nyt on tasan viikko jäljellä siihen hetkeen, jota varten koko tämä 9 kuukautta on luettu. Kokeen järjestäminen etänä jo itsessään aiheutti motivaatiotason...

Lue lisää